DRUGI DAN 27. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA

DRUGI DAN 27. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA

173
0
Podijeli

ljudozder vegetarijanac“Ljudožder vegetarijanac” osvajač 5 pulskih Arena u 2012 godini i kandidat za Oskara, prvi je film koji će večeras biti prikazan u zvaničnoj konkurenciji na Kanli kuli u okviru Montenegro film festivala, od 21 čas.
Film “Ljudožder vegetarijanac”, drugi je dio trilogije na temu patologije u hrvatskom društvu reditelja Branka Šmita.
To je triler o kriminalu u tamošnjem zdravstvu. Film slika nedjela moralnog čudovišta Danka Babića, ginekologa, koji, u namjeri da ostvari svoj cilj, iza sebe ostavlja brojne žrtve, ne prezajući ni od čega. Paradoks u naslovu filma nije slučajan jer je ovo djelo studija o pojedincu vrjednom prezira, ali i o seciranju društva, koje se pridružilo prljavoj igri, u kojoj doktorov prijatelj policajac zataškava zločine a medicinska sestra zatvara oči pred neregularnostima.

Poslije prikazaivanja filma, otvorena je „Pandorina kutija” hrvatskog zdravstva, ljudi su se oslobodili, počeli javno da govore o svojim slučajevima u bolnicama. Smjenjeno je 10 direktora.
No, kako život često ispisuje scenarije, samo mjesec poslije filma Šmit je hospitalizovan u istoj zagrebačkoj bolnici gde je snimao film, čak i u istoj operacionoj sali.
Nakon ovog ostvarenja od 23 časa izvan konkurencije imaćemo priliku vidjeti film The Past, reditelja Asghari Farhadia.
Melodrama “Prošlost” čuvenog iranskog reditelja i Oskarovca Farhadia izamamila je veliki aplauz publike na Filmskom festivalu u Kanu. Radnja je smještena u Parizu odakle Mari, koju igra francuska glumica Berenis Bežo, (dobitinica nagrade u Kanu za najbolju žensku ulogu) najpoznatija po ulozi u crno-bjelom, nijemom filmu “Glumac”, poziva svog supruga Ahmada (Ali Mosafa) da se vrati iz Teherana kako bi okončali razvod. Ahmedov dolazak će poremetiti Marijin život, jer vrlo brzo postaje jasno da među njima nije sve gotovo.
Na Belavisti će biti prikazano sedam dokumentarnih filmova od 21 čas koji stižu iz Meksika, Bjelorusije, Rusije, Argentine, Jermenije, Češke i Amerike. Program studentskih filmova koji će se prikazivati u amfiteatru Hercegnovskog pozorišta kreće sa šest filmova studenta Fakulteta dramskih umjetnosti iz Beograda.
”Only God Forgives” film je kojim će započeti prikazivanje festivalskih pobjednika na tvrđavi Forte mare od 21 čas.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code