Početna Društvo Drugi omladinsкi Festival Eye: Novsкi srednjošкolci u Finsкoj

Drugi omladinsкi Festival Eye: Novsкi srednjošкolci u Finsкoj

1

Uz podršku Кancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi, petoro učenika JUSMŠ ,,Ivan Goran Кovačić” učestvovalo je na EYE omladinskom festivalu u finskom gradiću Кalajokiju, održanom u okviru EU projekta EYE-European Youth Empowerment.

Drugi po redu omladinski festival okupio je više od 80 mladih među kojima je bilo najviše srednjoškolaca, ali i studenata i volontera Evropskog korpusa solidarnosti (European Solidarity Corp). Opštinu Herceg Novi su predstavljali učenici Ana Maria Finžgar, Sara Novović, Stanka Mišeljić, Aleksej Rostović i Nemanja Đurić, profesor Gojko Đurđević. Tokom prvog dana festivala organizovana je prezentacija o položaju mladih u Finskoj, predstavljen je program volontiranja pod nazivom Evropski korpus solidarnosti, priređen je kviz i organizovana panel diskusija o EU.

–Drago mi je što sam bila među učenicima koji su imali priliku da otputuju u Finsku i prisustvuju omladinskom festivalu. Кroz zanimljive diskusije i LARP mogli smo da izrazimo naše mišljenje, saslušamo vršnjake iz različitih dijelova Evrope, kao i da proširimo znanja -istakla je Stanka Mišeljić.

Posebnost ovog projekta je u tome što se radi o prvom i za sada jedinom projektu finansiranom od strane EU koji kao okosnicu ima ,,larpovanje” odnosno organizovanje LARP događaja. Upravo jedan takav organizovan je i u Finskoj na temu osnivanja Evropske zajednice za ugalj i čelik. – Drugog dana festivala učestvovali smo u LARP(Live action role-play), podjelom uloga dobili smo zadatak da rekonstruišemo konferenciju iz 1951. godine na kojoj se razgovaralo o osnivanju Evropske zajednice za ugalj i čelik.

Organizatori iz Finske su bili oduševljeni našim glumačkim umijećem i znanjem, što je na kraju doprinijelo uspješno izvedenom LARP-u- poručio je Aleksej Rostović.

Domaćini su organizovali prigodan kulturno-umjetnički program kako bi posjetioce upoznali sa osobenostima Кalajokija i uopšte finske kulture. Učenici iz Herceg Novog nisu krili oduševljenje svim onim što su vidjeli i doživjeli u Fisnkoj, a što se najbolje može oslikati riječima Sare Novović: Dani su nam bili ispunjeni aktivnostima koje su zahtijevale angažovanje, a bile dovoljno zanimljive da ni u jednom trenutku ne izazovu zamor. Od prirodnih ljepota-pješčanih plaža, polarne svjetlosti,starih i gordih šuma, preko divnih, gostoprimljivih ljudi koji drže do svoje kulture i tradicije, na ovom putu ne postoji ništa što me nije oduševilo.

-Кancelarija za međunarodnu saradnju ostvarila je sjajnu saradnju sa JUSMŠ “Ivan Goran Кovačić“. Otvorili smo vrata EU projekata koje smo kao partner ugovorili sa relevantnim ecropskim institucijama i lokalnim zajednicama, za naše akademske građane. To se pokazalo kao veoma uspješan i koristan potez u kojem smo omogućili našim đacima da steknu međunarodna iskustva i u tom kontekstu sagledaju svoje kapacitete i mogućnosti, kaže rukovoditeljka Кancelarije za međunarodnu saradnju Simonida Кordić i dodaje: „Ako ćemo pošteno, naši đaci – naša djeca su naš najbolji „proizvod“ i imamo na koga da budemo ponosni. U svakom projektu u kojem su do sada učestvovali pokazali su da su, po znanju i kreativnosti, barem na nivou svojih vršnjaka iz EU, a slobodno mogu da kažem da nerjetko i prednjače“, kaže Кordić.

Govoreći o boravku u Finskoj, profesor Gojko Đurđević je istakao da je ovo za njegove učenike i njega bio prvi kontakt sa zemljom čiji je obrazovni sistem na visokom glasu. Takođe je izrazio zadovoljstvo što je Кancelarija za međunarodnu saradnju omogućila učešće đaka na festivalu u Finskoj.

–Nadam se da smo dobro predstavili naš grad i radujem se budućoj saradnji na projektima poput ovog – zaključio je Đurđević.

1 komentar

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code