Drugo mjesto za bokeljske maslinare na Svjetskom prvenstvu u branju maslina

Drugo mjesto za bokeljske maslinare na Svjetskom prvenstvu u branju maslina

0
Podijeli

Članovi Maslinarskog društva Boka, njih četvoro iz Kotora i Tivta, osvojli su drugo mjesto na II Svjetskom prvenstvu u berbi maslina, koje je proteklog vikenda održano u Postrinama na Braču.

Dvodnevno takmičenje je drugi put organizovala TO i Općina Postrine, a okupilo je po 4 takmičara iz 12 država – Italije, Grčke, Hrvatske, Amerike, Engleske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i drugih.

Picerija i restoran

Maslinarsko društvo Boka učestvovalo je drugi put, a društvo i Crnu Goru predstavljali su: Ivan Mirković i Marina Marić Benaković iz Tivta, te Ivan Đukić i Jelena Božić iz Pelinova.

„To je za nas veliki uspjeh budući da su Hrvati nenadmašni u branju masline, treći su bili Slovenci, ali nadamo se sljedeće godine i prvom mjestu“, poručila je izvršna direktorica Društva, Vesna Đukić:

„Imamo sa Bračanima fantastičnu saradnju i aktivni smo učesnici ove manifestacije od prošle godine. Mnogo nam se dopalo kako je berba i takmičenje koncipirano, pa pošto i mi već tradicionalno organizujemo berbu maslina, planiramo da, ukoliko budemo u mogućnosti, organizujemo kvalifikacije za to prvenstvo“, kazala je Đukić.

Dvodnevna manifestacija imala je i edukativni karakter, pa su svi učesnici „pohađali“ radionice o berbi masline. Rod maslina je ove godine i u Hrvatskoj podbacio, pa su zbog toga neki segmenti takmičenja, samo privremeno izostali, objašnjava Đukić:

„Svaka ekipa imala je po tri stabla masline, ujednačene rodnosti, visine i kondicionog stanja. Kapiteni ekipa su na znak sudije morali, što prije, trčeći, da pronađu svoja stabla obilježena trakama, nakon čega ulazi ekipa za berbu. Berba je trajala 45 minuta, s tim što se nije moglo preći sa jednog na drugo stablo dok se potpuno ne obere. Nije bilo dozvoljeno kidanje listova, grančica ili trulih maslina“, pojasnila je Đukić.

Inače, berba maslina u Boki, prva ovosezonska obavljena je takođe proteklog vikenda, na imanju Zdravka Vučetića u Kavaču. Iako je riječ o tradicionalnoj manifestaciji, ona je ove godine, zbog lošeg prinosa, prošla skoro „neopaženo“. Kako Đukićka navodi, najveći razlog organizovanja berbe bilo je poštovanje tradicije, koju nijesu željeli da prekidaju. Sa druge strane, maslina ni ove godine nije dala željeni prinos, pa maslinari nijesu ni imalu „elana“ za berbu.

„Rod jeste bio loš, pa smo berbu organizovali simbolično, da ne bi prekidali praksu. Na maslinjaku Vučetića rod je bio dobar, 50-ak stabala je bilo u dobroj „kondiciji“ i deset godina starosti. Ubrano je oko 500 kila, a od svega 10% dobijeno je ulje. To je rezultat kojim se ne možemo podičiti, ali godina je bila takva“, priča Đukić.

Razlozi za loš prinos i ovoga puta bili su najprije nepovoljne vremenske prilike – kiše, niske temperature i visoka vlažnost, a tu su i štetnici – maslinina muva i svrdlaš, tako da su masline, kako kaže, „jedva pretekle“, zaključila je Đukić.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code