Drugo veče 31. FFHN – MFF: Svjetska premijera „Iskre“, Gojka Berkuljana

Drugo veče 31. FFHN – MFF: Svjetska premijera „Iskre“, Gojka Berkuljana

0
Podijeli

Na Kanli kuli večeras će biti održana svjetska premijera crnogorskog filma „Iskra“, Gojka Berkuljana, u okviru 31. Filmskog festivala Herceg Novi – Montenegro film festival.

Film se prikazuje u okviru selekcije Kino Orjen i takmiči se za nagradu “Živko Nikolić”. Gosti festivala su reditelj filma, kao i protagonisti.

Picerija i restoran

U 22.30, takođe na Kanli kuli, biće održana internacionalna premijera filma Afterparti, Luke Bursaća, nagrađenog na beogradskom Festu. Film se prikazuje takođe u okviru selekcije Kino Orjen, a gosti festival su reditelj i protagonist filma.

Na tvrđavi Forte Mare u 22 sata najavljena je projekcija filma „Oslobođenje Skoplja“, u režiji Radeta i Danila Šerbedžije – dugo iščekivane ekranizacije čuvene predstave “Oslobođenje Skoplja”. Film se prikazuje u okviru selekcije Kino Orjen.
U 23.45 na Tvrđavi Forte Mare biće projekcija filma The fixer, Adriana Sitarua. Film se prikazuje u okviru zvanične takmičarske selkcije.
Drugog dana Festivala, počinje i selekcija studentskih filmova, gdje će biti prikazano 17 kratkih igranih filmova koji dolaze iz filmskih škola Jugoistočne Evrope i Mediterana. Program otvara revija kratkih grčkih filmova koja se realizuje u saradnji sa Grčkim filmskim centrom. To je 6 filmova koji u Herceg Novi stižu nakon brojnih prestižnih festivala kao što su Kan, Berlin, Toronto, Lokarno, Sarajevo i dr. Filmovi koji će biti prikazani od 21 sat u Amfiteatru Herceg Festa su Lisica Jacqueline Lentzou, Pješčana plaža, Thanosa Papastergioua, Hiwa Jacqueline Lentzou, Cvijeće I zadnjice, Christosa Massalasa, Limbo Konstantina Kotzamania, Helga je u Lundu, Thelyia Petraki.

Na Trgu Miće Pavlovića od 21 sat, počinje selekcija dokumentarnih filmova. Selektor je reditelj Vladimir Perović, a žiri selekcije dokumentarnog filma čine: Gojko Berkuljan, reditelj (Crna Gora), Stefan Malešević, autor i snimatelj (Srbija) i Janis Potos autor (Grčka).

U okviru takmičarske selekcije dokumentarnog filma, sjutra od 21 sat biće prikazani filmovi: ravnoteža, Bernharda Wegnera, Sjećam se, Elme Tataragić, Hladni poljupci, Nicolasa Rincona Gillea, Plavo beno patnje, Stephanosa Mangriotisa, Bađ vrelo ljeto, Areeja Abu Eida, Granice, Damjana Kozole i Šta me sve čeka dok ne zaspim, Hanne Hovitie.

Izvršni producent Festivala je JUK „Herceg Fest“, a organizatori Festivala su Ministarstvo kulture i Opština Herceg Novi.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code