DUBOKI DO NEĆE BITI REGIONALNA DEPONIJA, ALI BI MOGLA DA BUDE

DUBOKI DO NEĆE BITI REGIONALNA DEPONIJA, ALI BI MOGLA DA BUDE

184
0
Podijeli

duboki_doObje lokalne Skupštine, Tivta i Kotora, u maju i junu dale su saglasnost na protokol o namjeri zajedničkog organizovanja deponije za odlaganje otpada za Kotor, Herceg Novi i Tivat, na lokaciji Duboki do na području novske opštine.

Predsjendica Kotora Marija Ćatović ocijenila je tada da će privremeno rješenje postati trajno, “jer je to dobar način da riješimo problem odvoza smeća“.

Picerija i restoran

A ove sedmice hercegnovski predsjednik Dejan Mandić najavljuje intezivnije angažovanje oko projekta deponije za odlaganje čvrstog otpada na Ublima.

– Projekat bi u potpunosti trebalo da bude gotov do 15. septembra. Nakon toga slijedi rad na elaboratu o uticaju deponije na životnu sredinu. Sve bi to moglo biti završeno do Nove godine, a onda bi se i tražila sredstva za početak radova – kaže za Radio Jadran, Mandić.

 

On podsjeća i da su imali dosta problema sa stanovnicima Ubala, oko deponije, pa su ovih dana i razgovarali sa njima i  preduzeli neke akcije.

Pokošeno je sve i očišćeno do Ubala, zakrpljene sve veće rupe i potrošeno je 3 tone asfalta, a naručeno je oko 100 m branika kako bi put do Ubala bio sigurniji.

No, da li je će se na Dubokom dolu odlagati i regionalni otpad, iz Tivta i Kotora, uz Herceg Novi, zatražili smo decidan odgovor predsjednika Mandića.

– Nije to regionalna deponija, to je deponija koju će graditi opština Herceg Novi, a Tivat i Kotor su ostarili mogućnost da pregovarju o mogućnosti da tu privremeno odlažu smeće na njoj, što je moguće, jer sve je moguće. A da li ćemo mi to komercijalizovati u nekom narednom periodu, što bi bilo vrlo unosno, to je druga priča – objasnio je Mandić.

Predsjednik Mjesne zajednice Ubli, Špiro Dragojlović, kaže nam da njih niko ništa ne pita, ali da će se to promjeniti.

– Svi radovi koji se izvode ka Ublima, kako bi se ublažile posljedice sadašnjeg smetlišta – deponije, kako su obećali u loklnoj upravi, moraju biti završeni do 1. avgusta, a tada ćemo se ponovo sastati – kaže nam Dragojlović i dodaje:

– Deponija za odlaganje čvrstog otpada na Ublima ne može da zaživi, jer niti je ekonomski ispalativo voziti smeće na skoro hiljadu i sto metara nadmorske visine, niti je ekološki održivo. Potrovaćemo se svi jer će se te otpadne vode slijevati u Opačicu, a to valjda niko pametan neće dozvoliti – nada se Dragojlović.

Inače, opština Herceg Novi daje simboličnu sumu za devastaciju sela zbog postojanja sadašnje deponije i odlaganjem otpada na nju. Žitelji su nam ranije kazali da opština deceniju i po nije davala nikakva sredstva, a danas to čini, bez ikakvog zvaničnog ugovora i opredjeljuje im 1.000 eura mjesečno.

Podsjećamo da je lokacija za ovu deponiju određena još 1978. godine. Od grada je udaljena 23 kilometra i nalazi se na nadmorskoj visini od 1.100 metara u planinskom masivu Orjena.

Prema proračunima, u gradnju deponije sa potrebnom opremom, trebalo bi da bude uloženo 2,5 miliona eura.

Za izgradnju nove sanitarne deponije sredstva u opštini namjeravaju da traže od Svjetske banke, putem koncesije ili će se finansirati kroz zajedničko ulaganje.

Novljani godišnje “proizvedu” više od 18.500 tona otpada od čega je polovina otpada na papir i karton, odnosno organski otpad.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code