Početna Oko nas Dubrovnik Dubrovnik će naplaćivati euro po putniku s kruzera

Dubrovnik će naplaćivati euro po putniku s kruzera

4

Grad Dubrovnik od 2021. godine uvodi boravišnu taksu za turiste s kruzera u iznosu od jednog eura po gostu, od čega će grad u jednoj godini dobiti oko 950.000 eura, a prihod će biti namijenjen uglavnom održavanju saobraćajnica, kazao je gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković za Poslovni dnevnik, na turističkom sajmu ITB u Berlinu.

On se sastao s predstavnicima velikih kruzing kompanija kao sto je Carnival, a jedna od tema bila je i nova taksa na koju se u tom gradu pripremaju.

– Kompanije nemaju ništa protiv toga da uvedemo taksu, samo su nas zamolili da im damo dovoljno vremena da se za to pripreme, jer će je naplaćivati agenti koji će je ukalkulisati u cijenu aranžmana – pojasnio je Franković.

Kako piše Poslovni dnevnik, nakon rasterećenja rasporeda velikih brodova za kružna putovanja, čiji gosti na jedan dan posjećuju Dubrovnik, to će biti dodatan napor u nastojanjima da se umanje štetne posljedice velikih turističkih gužvi i poveća prihod za jačanje gradske infrastrukture.

Dubrovnik je za sljedeću godinu potpisao ugovore s kruzerskim kompanijama kojima će se broj kruzera ograničiti na dva dnevno, tako da će u grad dolaziti najviše 5.000 posjetilaca.

To je rezultat intenzivnih pregovora s najvećim kruzing kompanijama okupljenim u udrugu CLIA, kako bi se riješio problem uplovljavanja i do sedam kruzera dnevno, s kojih bi se u grad slilo i do 10.000 putnika.

Dubrovnik je među rijetkima već u ovoj godini iskoristio zakonsku mogućnost i povećao iznos paušalnog poreza za izdavaoce smještaja na 750 kuna (oko 100 eura) po krevetu, a u idućoj godini taj iznos planiraju da povećaju na maksimalnih 1.500 kuna (više od 200 eura), od čega će Grad imati 12,5 miliona kuna prihoda (oko 1,7 milion eura).

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code