DUŽE KOLONE NA IZLASKU IZ CRNE GORE, NA DEBELOM BRIJEGU I DO...

DUŽE KOLONE NA IZLASKU IZ CRNE GORE, NA DEBELOM BRIJEGU I DO 2 KM

391
0
Podijeli

debeli brijeg kolone1Na najprometnijem graničnom prelazu u Crnoj Gori, na Debelom brijegu, na granici sa Hrvatskom, odnosno EU, ne jenjavaju gužve, pogotovo vikendom. Kilometarske kolone su na izlasku iz Crne Gore, što znači da turisti polako napuštaju našu zemlju, ili druge u okruženu, pa su samo u tranzitu.
Na sedam graničnih prelaza u Boki Kotorskoj do polovine avgusta zabilježen je rekordan broj prelazaka putnika, vozila, vazduhoplova i plovila. U Luci Tivat registrovano je 1774, ili 29 odsto više plovila i 12.188, ili 25 odsto više putnika. U Luci Kotor 874 plovila, ili 1,5 odsto više, ali i čak 493 hiljade putnika, što je povećanje od 37,40 odsto. Po rekordima ostaće upamćen i avgust na Aerodromu Tivat gdje je prihvaćeno za oko 12 odsto više putnika i vazduhoplova. Za razliku od prve polovine jula, kada je na graničnim prelazima sa Republikom Hrvatskom i BiH bio nešto manji promet no lani, kraj jula i čitav avgust su sve nadomjestili. To nam potvrđuje Petar Radović iz Odjeljenja granične policije Herceg Novi.
petar radovic rj– Na 4 granična prelaza koja pripadaju Ekspozituri granične policije Sutorina: Debeli brijeg, Kobila, Sitnica i Luka Zelenika u prvoj polovini avgusta zabilježeno je 447 hiljada lica, ili 3,05 odsto više, kao i 121 hiljada vozila, što je skoro 8 odsto više. U Zelenici je bilo 308 plovila ili za 1,30 odsto više i 38 odsto više putnika – navodi Radović.
Samo na Debelom brijegu, preko koga je prešlo 72.877 vozila, što je povećanje od 7,5 odsto, nešto je smanjen broj lica (oko 4 %).
– To se desilo, jer imamo znatno manji broj autobusa koji su lani išli na izlete u Duborvnik iz Crne Gore i iz Dubrovnika u Crnu Goru. Od ulaska Hrvatske u EU važe nešto stroža pravila za ruske i druge državljane, koji ne mogu ući bez viza, odnosno Šengen viza – objašnjava Radović.
Inače, stanovnici Boke Kotorske i dalje čekaju da se međudržavna komisija i Vlade Hrvatske i Crne Gore dogovore da mogu prelaziti granicu samo s ličnom kartom, kako je to moglo do 1. jula, dok se Hrvatska nije priključila EU.
Za razliku od Debelog brijega, koji je tehnički opremljen, na drugom graničnom prelazu sa Hrvatskom, na Kobili, službe granične policije i carine rade u više nego skromnim uslovima, u montažnoj kućici, bez klima uređaja i drugih informatičkih pomagala. A upravo taj prelaz sve je popularniji, kako za stanovnike Boke i Dubrovnika, tako i za turiste. granicni prelaz kobilaGužve su manje, Hrvati su napvili dobar put uz more preko Vitaljine i Molunta i prolazak pored Prevlake je prava atrakcija. Osim toga sve više Novljana i gostiju idu na kupanje ili zabavni park s druge strane granice, a taksisti i turističke agencije vode putnike preko Kobile za Aerodrom Čilipi ili Dubrovnik. To je brže i ljepše, kažu nam, nego preko Debelog brijega, koji ima 9 puta veći promet od prelaza Kobila. Možda baš zato je preko ovog morskog prelaza u julu i avgustu došlo i do najvćeg rasta prometa od preko 25 odsto.
debeli brijeg carina2Tokom turističke sezone 31 lice je na području koje obuhvata Ekspozitura Sutorina, spriječeno u ilegalnom prelasku dražavne granice, a od policije Republike Hrvatske preuzeto je 25 onih koja su uspjela da promaknu. Nije bilo izraženijih problema sa krijumčarenjem nakon nedavne zaplijene velike količine narkotika na Debelom brijegu. Kod jednog lica granična policija je pronašla sakriven pištolj u vozilu i u jednom slučaju manju količinu droge za ličnu upotrebu. Spriječena su 4 lica u ilegalnom prelasku sa falsifikovanim dokumentima, pronađena tri lica po nacionalnoj potjernici, 8 lica, 11 dokumenata i 1 vozilo koje je potraživao Interpol, a 7 osoba je lišeno slobode.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code