Početna Društvo Đukanović: Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana,...

Đukanović: Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju

7

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović položio je vijenac na spomenik Partizanu borcu na Gorici povodom 13. jula – Dana državnosti Crne Gore, ističući da je to najvažniji datum iz crnogorske istorije.

Foto: Služba za informisanje Predsjednika Crne Gore

Zbog pandemije COVID-19 Trinaesti jul ne obilježavamo na tradicionalan način, međutim, kako je rekao, prema ovom najvećem datumu iz slavne crnogorske istorije uvijek se odnosimo jednako – s poštovanjem i ponosom.

 – Prošle su 142 godine od Berlinskog kongresa na kome je Crna Gora dobila zvanično međunarodno priznanje. I 79 godina od Trinaestojulskog ustanka 1941. kad je Crna Gora, u duhu svoje slobodarske i moralne tradicije, prva u Evropi masovno ustala protiv fašizma. Zato, Trinaesti jul slavimo kao Dan državnosti. Iako su događaji na ovaj dan 1878. i 1941. godine različiti po karakteru i značenju, i jedan i drugi su jednako važan iskaz onoga što država Crna Gora u istoriji jeste- kazao je Đukanović.

 Na Berlinskom kongresu velike sile su nam priznale nezavisnost i državnost, koju smo mnogo ranije sami izborili. Tada su Crnoj Gori priključene teritorije sa stanovništvom različitih konfesija i nacija, podsjetio je Đukanović.

 – To je bio prvi korak ka stvaranju građanskog multietničkog društva, na čiji smo karakter i domete veoma ponosni, jer je izdržao sva iskušenja i u najtežim vremenima. Odlučni smo do kraja da odbranimo taj društveni model, jer Crna Gora može postojati samo kao država slobodnih i ravnopravnih građana, bez obzira na vjeru i naciju- ustvrdio je predsjednik Crne Gore.

 On je podsjetio i da mašu savremenu državnost temeljimo i na pokretu koji je započeo Trinaestojulskim ustankom 1941. Tada je slobodarska i antifašistička Crna Gora krenula u odlučnu borbu za socijalno i nacionalno oslobođenje, za državno ime koje joj je ukinuto 1918. Bio je to ne samo početak oslobodilačke borbe, već i borbe za obnovu Crne Gore, ravnopravne sa drugim republikama u ondašnjoj Jugoslaviji, naveo je Đukanović:

 – Trinaestojulskim ustankom većinska Crna Gora, zajedno sa drugim jugoslovenskim narodima, svrstala se u antifašističku koaliciju kojoj su pripadale vodeće zemlje svijeta, za ideju na kojoj počiva savremena Evropa. Zato, crnogorski antifašizam znači i opredjeljenje za Crnu Goru kakvu danas imamo – nezavisnu i međunarodno priznatu državu, članicu NATO, posvećenu evropskim vrijednostima i članstvu Crne Gore u EU.

Uz najbolje želje za dalje zajedničke uspjehe, svim građanima Crne Gore gdje god da su, čestitam Dan državnosti, sa tradicionalnim pozdravom:

Nek’ je vječna Crna Gora!- poručio je Đukanović.

7 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code