ĐUKANOVIĆ I MUSTAFAYEV OZVANIČILI POČETAK GRADNJE RIZORTA PORTONOVI

ĐUKANOVIĆ I MUSTAFAYEV OZVANIČILI POČETAK GRADNJE RIZORTA PORTONOVI

186
0
Podijeli

Simboličnim pritiskom na sirenu premijer Crne Gore Milo Đukanović i ministar ekonomije i industrije Azerbejdžana Shahin Mustafayev ozvaničilii su početak radova na luksuznom rizortu One & Only u Kumboru, u koji će kompanija SOCAR investirati pola milijarde eura.

Bio je to znak da mašine i bageri počnu sa radom kako bi do kraja 2016. godine ekskluzivni rizort Portonovi, jedinstven u Evropi bio završen.
Premijer Đukanović je sa ministrom održivog razvoja i turizma, Branimirom Gvozdenovićem nešto iza 15.30 h sletio na heliodrom u Kumboru, a nakon njega i delegacija iz Azerbejdžana gdje ih je dočekao izvršni direkotr kompanije ”Azmont Investment ”James Wilson. On im je na očišćenom prostoru bivše kasarne u Kumboru, pokazao gdje će biti budući rizort i šta su njihovi planovi.
Nakon toga su premijer Đukanović i ekonomije i industrije Azerbejdžana Shahin Mustafayev ”otkrili” master plan budućeg kompleksa u Kumboru.
– Kroz realizaciju ovog projekta promovisaćemo neke nove standarde u raznim oblastima, nove standarde u biznis ambijentu Crne Gore i bićemo zahtjevni prema drugim investitorima – kazao je premijer Đukanović.
On je podsjetio da u godinama kada je bila sveopšta ekonomska kriza i kada je većina investitora čekala da to prođe, Vlada uspjela da animira veliki broj uglednih partnera, poput Aman Rirzorta, Porto Montenegra, Katari Diara, Oraskoma, a onda u finalu dobila i SOCAR.
– Oni su sada spremni da sve to nadmaše i da Crna Gora uskoro bude svjetski poznata turistička destinacija, koja će stati rame uz rame sa Monte Karlom i Kanom. Možda to sada izgleda pretenciozno, ali ja mislim da nije, jer mi ćemo imati ono što oni nemaju, a to je rizort One & Ony – istakao je Đukanović.

Picerija i restoran

PREDSTOJI MNOGO OBAVEZA, A NAJVAŽNIJA SAOBRAĆAJNO PRIBLIŽITI SVIJETU CRNU GORU

Čitav projekat u Kumboru je započeo prije godinu, a pripreme za njegovu realizaciju su trajale godinu ipo i tokom tog perioda dosta toga je urađeno i sa jedne i sa druge strane.
– Idući pola koraka ispred zahtjeva investitora pokazali smo ozbiljnost u namjeri da ovaj kompleks bude u roku završen – kazao je premijer. Međutim, predstoji još dosta posla, prvenstveno na putnoj infrastrukturi u približavanju Crne Gore kao turističke destinacije potencijalnim turistima.
– Sada nam preostaje da vidimo kako Crnu Goru približiti svima koji žele doći ovdje i u druge djelove crnogorske obale i planina, zatim kako Kumbor približiti Aeredoromima u Tivtu i Dubrovniku – kaže Đukanović.
Da se zaista razmišlja o razvoju ekskluzivnog i elitinog tirizma u Crnoj Gori, pokazuje ideja o vodnom povezivanju aerodroma Tivat i Kumbora.
Đukanović je posebno istakao to što investitor iz Azerbejdžana prepoznaje trenutne socio-ekonomske prilike u Crnoj Gori. Kroz društvenu odgovornost iskazanu kroz pomoć obrazovnim ustanovama,učešćem u značajnim turističko-propagandnim manifestacijama, kao i otvranjem Akademije Azmont u Bijelom Polju, oni su postavili nove smjenice i standarde za sve buduće investitore u Crnoj Gori.
Na taj način ubrzano će se rješavati najveći problem koji imamo, a to je zapošljavanje domaće radne snage. Biće sve manje potrebe za uvozom sezonskih radnika – smatra on.
Za tri godine biće utrošeno preko pola milijarde eura, što jasno govori o ekonomskom i svakom drugom benefitu za Crnu Goru i njene građane – istakao je Đukanović.
Kao preduslov za ovakvu investiciju i čitav projekat potrebna je odlična međudržavna saradnja između Crne Gore i Azejberdžana, što je i postignuto. Đukanović se zbog toga zahvalio i njihovom predsjedniku, kao i Vladi ove zemlje, što su bili stameni oslonac tog prijateljstva.

SHAHIN MUSTAFAYEV: CRNOGORSKA VLADA I ĐUKANOVIĆ OMOGUĆILI OVAJ PROJEKAT

Ministar ekonomije i industrije Azerbejdžana Shahin Mustafayev, rekao je da je ovaj divan projekat dokaz razvoja odnosa između dvije zemlje.
– To što smo u vremenu velike ekonomske krize dobili mogućnost za ovakav projekat možemo da zahvalimo Vladi Crne Gore i premijeru Đuknoviću, jer su umjeli da stvore sve uslove za njegovu realizaciju.
Ovaj kompleks će biti izgrađen po najvećim svjetskim standardima – istakao je Mustafajev navodeći da će investitori iz Azerbejdžana nastaviti s ulaganjem u Crnu Goru.
Danas je održan poslovni forum Azerbejdžana i Crne Gore na kome je učestvovalo oko 30 naših kompanija i velika većina je upravo tu zbog projekta u Kumboru.
Svečanom početku radova u Kumboru, kao i predstavljanju projekta, prisustvovali su i čelnici lokalne samouprave sa predsjednikom Dejanom Mandićem, kome se premijer Đukanović zahvalio na izuzetnoj saradnji tokom čitavog procesa priprema realizacije izgradnje rizorta u Herceg Novom.
Građani Novog mogli su danas da se upoznaju i sa nacrtom izmjena i dopuna državne studije lokacije za Kumbor. Na prostoru od 240 hiljada kvadrata, na kopnu i moru, sve je isplanirano, uz neznatna odstupanja od Master plana. Ključni je One&only hotel sa 120 soba i mali aparty-kondo hoteli na samoj obali. Ona će biti nasuta prije gradnje i biće stvoreno 3,5 ha novih plaža i kupališta. Predviđeni su marina, kongresni i spa centar, sportski tereni, tržni centri…. Na kraju će biti izgrađeno 500 luksuznih vila.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code