Početna Društvo Đukanović otvorio međunarodni skup o EU standardima u službi zdravlja: U Crnoj...

Đukanović otvorio međunarodni skup o EU standardima u službi zdravlja: U Crnoj Gori sigurni ljekovi i medicinska sredstva

3

Formiranjem Agencije za ljekove i medicinska sredstva ostvaren je značajan doprinos u unaprjeđenju cjelokupnog zdravstvenog sistema, jer je građanima omogućeno da koriste sigurne ljekove i medicinska sredstva na način kako se to radi u državama Evropske unije. To je kazao predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović otvarajući u hotelu Palmon bay u Igalu internacionalnu konferenciju „U korak sa EU standardima – nauka i regulativa u službi zdravlja”.

Na skupu, koji je organizovan povodom 10 godina od osnivanja Agencije, učestvuje preko 150 eksperata i gostiju iz regiona.

Picerija i restoran

Prema riječima Đukanovića, uloga Agencije posebno je važna u sprječavanju distribucije falsifikovanih ljekova koji prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije na globalnom tržištu dostižu do 10%, a u nerazvijenim zemljama čak i do 50%. Agencija je potpuno osposobljena za usaglašavanje sa EU direktivama o ljekovima i medicinskim sredstvima, uz punu saradnju sa ekspertima Evropske unije, kao i zemalja okruženja, i kroz saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, kazao je Đukanović:

– Uspon naše Agencije tokom desetogodišnjice postojanja je i svojevrsni barometar ukupnog napretka Crne Gore, u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Njeni eksperti daju prepoznatljiv doprinos opštem progresu na evropskom putu i kroz učešće u četiri pregovaračka poglavlja. Od 7 zaposlenih u 2008. i još toliko u 2009, Agencija danas ima 40 radnika, od kojih je čak 37 sa visokom stručnom spremom, među kojima su specijalisti i subspecijalisti iz oblasti medicine i farmacije, mnogi i sa najvišim naučnim znanjima u ovim oblastima – istakao je Đukanović.

Osim kontrole kvaliteta i omogućavanja dozvola za stavljanje u promet ljekova u Crnoj Gori, posebno je značajna i saradnja sa drugim međunarodnim institucijama kao što su Evropska agencija za ljekove, Bord za kontrolu narkotika sa sjedištem u Beču i druge. Agencija je stvorila i ambijent za razvoj farmaceutske djelatnosti u Crnoj Gori, gdje danas posluje 380 privrednih subjekata. Broj registrovanih kompanija za bavljenje ovom djelatnošću se iz godine u godinu povećava, a broj zaposlenih u  veledrogerijama je udvostručen od osnivanja Agencije.

Takođe, u Crnoj Gori, sa nešto više od 600.000 stanovnika, posluju tri proizvođača ljekova, podsjetio je Đukanović:

– Uz redovne djelatnosti poseban kvalitet Agencije je što redovno prati savremene tehnološke i stručne trendove i što je osposobljena da se bavi i naučno-istraživačkom djelatnošću. Formiranje i rad Agencije najbolji su pokazatelj da Crna Gora, iako populaciono mala država, ima potencijal za unapređenje stručnog kadra, sposobnog da odgovori savremenim izazovima i u ovako važnim oblastima, čijim se radom kvalitetno povećava stepen funkcionisanja cjelokupne zdravstvene zaštite – poručio je on.

Ocjenjujući da je Agencija primjer za ugled, ne samo svim subjektima koji su dio zdravstvenog sistema Crne Gore, već i drugim državnim institucijama, Đukanović je zaključio da je razvijen zdravstveni sistem preduslov unapređenja kvaliteta života građana, što je osnovni smisao definisanja i vođenja uspješne državne politike, zaključio je Đukanović.

Efikasnošću procesa evaluacije i procjene lijekova, Agencija zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstveno osiguranje omogućuje dostupnost savremenih terapijskih opcija pacijentima, kazao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

– Agencija ima veoma važnu ulogu u zakonodavnoj oblasti i učešću strčnih kapaciteta u transponovanju regulative EU u nacionalne propise. Pored toga, važnu ulogu ima i u pružanju relevantnih, potpunih i nedvosmislenih, na naučnim dokazima zasnovanih, informacija zdravstvenim radnicima o lijekovima i medicinskim sredstvima koji su odobreni i nalaze se na tržištu Crne Gore – navodi Krapović.

Direktor Agencije dr spec. Milorad Drljević podjsetio je da su eksperti Agencije prethodnih 10 godina uložili su veliki napor u izradi niza predloga zakonskih i podzakonskih akata, kojima se crnogorsko zakonodavstvo harmonizovalo sa evrposkim direktivana, regulativama i smjernicama:

– Taj proces se nastavlja i predstavnici Agencije kroz proces pregovaranja sa EU učestvuju u 4 poglavlja (1, 7, 12 i 20) kao članovi pregovaračkih timova – istakao je Drljević.

Na svečanom dijelu skupa uručene su i zhavalnice onika koji su dali poseban doprinos razvoju ove institucije.

3 Komentari

  1. Da, da… Od terapije za pritisak kupujem sve… Ovi ispitani zestoko zastareli, od postenih privatizacija ostadosmo bez privrede… Nauzgred moj gos. Predsedniče…

    11
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code