Početna Društvo Đukanović otvorio međunarodni skup o EU standardima u službi zdravlja: U Crnoj...

Đukanović otvorio međunarodni skup o EU standardima u službi zdravlja: U Crnoj Gori sigurni ljekovi i medicinska sredstva

3

Formiranjem Agencije za ljekove i medicinska sredstva ostvaren je značajan doprinos u unaprjeđenju cjelokupnog zdravstvenog sistema, jer je građanima omogućeno da koriste sigurne ljekove i medicinska sredstva na način kako se to radi u državama Evropske unije. To je kazao predsjednik Crne Gore, Milo Đukanović otvarajući u hotelu Palmon bay u Igalu internacionalnu konferenciju „U korak sa EU standardima – nauka i regulativa u službi zdravlja”.

Na skupu, koji je organizovan povodom 10 godina od osnivanja Agencije, učestvuje preko 150 eksperata i gostiju iz regiona.

Prema riječima Đukanovića, uloga Agencije posebno je važna u sprječavanju distribucije falsifikovanih ljekova koji prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije na globalnom tržištu dostižu do 10%, a u nerazvijenim zemljama čak i do 50%. Agencija je potpuno osposobljena za usaglašavanje sa EU direktivama o ljekovima i medicinskim sredstvima, uz punu saradnju sa ekspertima Evropske unije, kao i zemalja okruženja, i kroz saradnju sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom, kazao je Đukanović:

– Uspon naše Agencije tokom desetogodišnjice postojanja je i svojevrsni barometar ukupnog napretka Crne Gore, u procesu pridruživanja Evropskoj uniji. Njeni eksperti daju prepoznatljiv doprinos opštem progresu na evropskom putu i kroz učešće u četiri pregovaračka poglavlja. Od 7 zaposlenih u 2008. i još toliko u 2009, Agencija danas ima 40 radnika, od kojih je čak 37 sa visokom stručnom spremom, među kojima su specijalisti i subspecijalisti iz oblasti medicine i farmacije, mnogi i sa najvišim naučnim znanjima u ovim oblastima – istakao je Đukanović.

Osim kontrole kvaliteta i omogućavanja dozvola za stavljanje u promet ljekova u Crnoj Gori, posebno je značajna i saradnja sa drugim međunarodnim institucijama kao što su Evropska agencija za ljekove, Bord za kontrolu narkotika sa sjedištem u Beču i druge. Agencija je stvorila i ambijent za razvoj farmaceutske djelatnosti u Crnoj Gori, gdje danas posluje 380 privrednih subjekata. Broj registrovanih kompanija za bavljenje ovom djelatnošću se iz godine u godinu povećava, a broj zaposlenih u  veledrogerijama je udvostručen od osnivanja Agencije.

Takođe, u Crnoj Gori, sa nešto više od 600.000 stanovnika, posluju tri proizvođača ljekova, podsjetio je Đukanović:

– Uz redovne djelatnosti poseban kvalitet Agencije je što redovno prati savremene tehnološke i stručne trendove i što je osposobljena da se bavi i naučno-istraživačkom djelatnošću. Formiranje i rad Agencije najbolji su pokazatelj da Crna Gora, iako populaciono mala država, ima potencijal za unapređenje stručnog kadra, sposobnog da odgovori savremenim izazovima i u ovako važnim oblastima, čijim se radom kvalitetno povećava stepen funkcionisanja cjelokupne zdravstvene zaštite – poručio je on.

Ocjenjujući da je Agencija primjer za ugled, ne samo svim subjektima koji su dio zdravstvenog sistema Crne Gore, već i drugim državnim institucijama, Đukanović je zaključio da je razvijen zdravstveni sistem preduslov unapređenja kvaliteta života građana, što je osnovni smisao definisanja i vođenja uspješne državne politike, zaključio je Đukanović.

Efikasnošću procesa evaluacije i procjene lijekova, Agencija zajedno sa Ministarstvom zdravlja i Fondom za zdravstveno osiguranje omogućuje dostupnost savremenih terapijskih opcija pacijentima, kazao je ministar zdravlja, Kenan Hrapović.

– Agencija ima veoma važnu ulogu u zakonodavnoj oblasti i učešću strčnih kapaciteta u transponovanju regulative EU u nacionalne propise. Pored toga, važnu ulogu ima i u pružanju relevantnih, potpunih i nedvosmislenih, na naučnim dokazima zasnovanih, informacija zdravstvenim radnicima o lijekovima i medicinskim sredstvima koji su odobreni i nalaze se na tržištu Crne Gore – navodi Krapović.

Direktor Agencije dr spec. Milorad Drljević podjsetio je da su eksperti Agencije prethodnih 10 godina uložili su veliki napor u izradi niza predloga zakonskih i podzakonskih akata, kojima se crnogorsko zakonodavstvo harmonizovalo sa evrposkim direktivana, regulativama i smjernicama:

– Taj proces se nastavlja i predstavnici Agencije kroz proces pregovaranja sa EU učestvuju u 4 poglavlja (1, 7, 12 i 20) kao članovi pregovaračkih timova – istakao je Drljević.

Na svečanom dijelu skupa uručene su i zhavalnice onika koji su dali poseban doprinos razvoju ove institucije.

3 Komentari

  1. Da, da… Od terapije za pritisak kupujem sve… Ovi ispitani zestoko zastareli, od postenih privatizacija ostadosmo bez privrede… Nauzgred moj gos. Predsedniče…

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code