Početna Politika “Vlast i opozicija mogu zajedno unaprijediti izborno zakonodavstvo”

“Vlast i opozicija mogu zajedno unaprijediti izborno zakonodavstvo”

3

Privremeni parlamentarni odbor može odgovoriti izazovima u reformi izbornog zakonodavstva u Crnoj Gori, smatra predsjednik države, Milo Đukanović. On je u Igalu kazao novinarima da je DPS od početka podržao takav tim radi unapređenja izbornog zakonodavstva. Ipak, ostao je  dio sugestija koje je dao OEBS poslije parlamentarnih izbora 2016. godine i izbora 2018, kao i dio preporuka iz godišnjeg izvještaja EU. Dok je opozicija bila u bojkotu nije bilo dvotrećinske vrećine, objasnio je on:

– Na naše zadovoljstvo  sada se opozicija vratila u parlament. Imamo uslove da usvajamo i dvotrećinski  izmjene u izbornom zakonodavstvu, zbog toga vjerujem u kapacitet tog radnog tijela. Želim da vjerujem da danas u parlamentu sjede odgovorni ljudi prema onome što su naši zajednički interesi. Vlast i opozicija kažu da žele Crnzu Goru koja će biti demokratskija, integrisana u savremenu evropsku civilizaciju. Ako je to tako onda svi imamo više nego dovoljno inspiracije da kroz ova i druga tijela radimo i doprinosimo  takvim rješenjima. Zato mislim da je moguće doći do unapređenja izbornog zakonodavstva – kazao je Đukanović.

Međutim, on ne očekuje nikakve radikalne izmjene, jer postoje “retoričke neusaglašenosti”. Opozicija uvijek govori o sveobuhvatnim reformama izbornog zakonodavstva, a on, kako kaže,  stalno podsjeća da je za razliku od drugih zemalja, Crna Gora izbjegla da izmjene izbornog zakonodavstva inicira Vlada:

– Kada to radi Vlada uvijek postoji prostor za prigovor da Vlada kroz ta rješenja  favorizuje vladajuću strukturu. Umjesto toga u Crnoj Gori  je to uvijek rađeno na zajedničku inicijativu vlasti i opozicije i u saradnji svih parlamentarnih partija, najčešće konsenzusom.

“Gromoradan sam da bi bio bilo čija igračka”

Komentarišući izjavu mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija da je u borbi protiv ruskog imperijalizma postao igračka u rukama zapadno-evropsko-američke imperije i bloka NATO, Đukanović se prvo našalio:

– Čini mi se da sam malo gromoradan da bih mogao biti bilo čija igračka. Mimo te šale, očigledno je problem Srpske pravoslavne crkve i njenih čelnika koji svakog ko nije poput njih, slijepi poslušnik upravo interesa ruskog imperijalizma, velikosrpskog nacionalizma i agresivnog svetosavlja, proglašavaju izdajnikom. Da, ali izdajnikom njihovih interesa. Da, taj sam! Zato što ne mislim da Crna Gora smije da slijedi  ruski imperijalizam ni velikosrpski nacionalizam, niti agresivo svetosavlje koje poništava crnogorski vjerski i nacionalni identitet – naglasio je Đukanović.

Prema njegovim riječima, sve je dio repertorara kojim se na Crnu Goru nedavno obrušio i Amfilohijev “vjerski pretpostvaljeni”, srpski patrijarh Irinej.

– Tu intervenciju srpskog patrijarha sam već okvalifikovao glupošću. Dakle, ovo su gluposti koje pokušavaju da ometu Crnu Goru na  putu njene emancipacije i usvajanja standarda koji će nas učiniti sastavnim dijelom savremenog evropskog društva – poručio je Đukanović.

3 Komentari

  1. Moj predlog za unapredjenje je da podignu prosjecnu cjenu glasa, a predsjednika cekamo 7. Novembra da bude gost u jedinom slobodnom gradu i poslje 100 godina..

    11
    15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code