Početna Eco Đurović: Institut za biologiju mora imaće 26 projekata u narednoj godini

Đurović: Institut za biologiju mora imaće 26 projekata u narednoj godini

2

images_slike_licnosti_mirko_djurovic_rjInstitut za biologiju mora iz Kotora, jedina istraživačka ustanova za zaštitu Južnog Jadrana, 2015. godinu završava uspješno, sa nekoliko značajanih realizovanih nacionalnih i međunarodnih projekata.
U protekloj godini Institut je okončao 3 nacionalna projekta koji su trajali tri godine, kao i 5 međunarodnih IPA projekata. O tome se trenutno pišu izvještaji Evropskoj komisiji. Prema riječima direktora Instituta dr Mirka Đurovića, mali tim od 30 zaposlenih, među kojima je 16 naučnih radnika i 6 doktoranata, uspio je da ostvari sve što je bilo planirano:
“Ono što bih izdvojio kao najznačajnije u 2015. godini svakako je uvođenje sistema akreditacije u Institut i akreditacije metoda za ispitivanje sanitarnog kvaliteta morske vode, po čemu smo jedinstveni u Crnoj Gori. Shodno tome smo za potrebe JP Morsko dobro radili ispitivanje sanitarnog kvaliteta morske vode u toku ljetnje turističke sezone”, kazao je za Radio Jadran, Đurović.
Takođe, jedan od značajnih iskoraka Instituta jeste učešće u Prvom centru izvršnosti koje finansira Ministarstvo nauke uz sredstva koje je obezbijedila Svjetska banka:
“Smatram da je to jedan od projekata koji je u najvećem dijelu napravio iskorak u radu Instituta za biologiju mora u saradnji sa Elektrotehničkim, Biotehničkim fakultetom, te Institutom za javno zdravlje. Jer, veliki broj istraživača raznih profila radi na kompleksnim zadacima o kojima će detaljnije biti riječi u narednom periodu”, naveo je Đurović.
Urađena su i istraživanja u pojedinim segmentima morskog ekosistema koji su bili neistraženi na crnogorskom primorju.
Upravo je usvojen program naučno-istraživačkog rada, pa je već sada poznato da će Institut u narednoj godini realizovati 26 projekata.
– Napisali smo veliki broj aplikacija tokom 2015. i oni su u procesu evaluacije, jer je riječ o projektima koje želimo da realizujemo u saradnji sa našim evropskim i međunarodnim partnerima – zaključio je Đurović.
Stručnjaci Instituta za biologiju mora-Univerziteta Crne Gore početkom naredne godine prvi put će kontrolisati sastav i određivati kvalitet vode iz tankova brodova koji upolovljavaju u Luku Bar, u okviru Balmas projekta. U planu je da se u pilot fazi izvrši uzorkovanje sa desetak brodova, kako bi se ustanovilo da li postoji opasnost da se, izmjenom balastnih voda u Jadran, ispusti neki od organizama koji bi mogli ugroziti ekosistem našeg malog, zatvorenog mora.

2 Komentari

  1. Potrebno je da se tacno odrede mjesta za uzgajanje skoljki, ne dozvoliti divlja uzgajalista, a ako vec imaju dozvolu za uzgajanje skoljki da to ne budu bove od plasticnih kanistera, ambalaza iz bolnice, plasticnih boca….Sa takvim bovama uzgajilista skoljki izgledaju kao smetljista u moru.
    Iako radi o zdravim, čistim i odgovarajućim jestivim školjkama, povesti racuna i o izgledu tih uzgajilista.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code