Početna Bokun Dušanka Dević: Njoke sa sremušom, Priganice sa zovom, Rolat od koprive

Dušanka Dević: Njoke sa sremušom, Priganice sa zovom, Rolat od koprive

3

Udruženje žena Bonaca iz Zelenike nije propustilo još jednu lokalnu feštu da pokaže svoje gastro umjeće i bude dio humanitarne misije.

Na fešti „primavera“ protekle nedjelje na donatorskom stolu sa jelima od samoniklog bilja, našlo se nekoliko njihovih priloga. Dušanka Dević čitaocima Jadranovog portala poklanja tri recepta.

Njoke sa sremušom

Potrebno je posebno napraviti pesto od sremuša, posebno njoke.

Pesto: Listove sremuša isjeckati i izmiksirati dobro u blenderu. Dodati maslinovo ulje, kikiriki, po ukusu soli i napraviti lijepu pastu.

Njoke: Umjesto kuvanja krompira, može se uzeti kutija instant krompira, sadržaj pomješati sa 4 dcl hladne vode, dodati 1-2 jajeta, 2-3 kašike ulja, 150 gr mekog brašna i 50 gr oštrog brašna.

Od mase praviti valjkove, sjeći manje komade, kuvati ih u slanoj vodi. Kada isplivaju gotove su.

Njoke se pomješaju sa pestom od sremuša i po želji pospu parmezanom.

Priganice sa zovom

Mnogi su navikli na klasične priganice, koje se prave sa ili bez krtole, sa kvascem ili jogurtom i praškom za pecivo. Ali, one mogu imati drugačiji šmek, uz dodatak samoniklog bilja, u ovom slučaju zove.

Potrebno: 4 jajeta, 6-7 dcl jogurta, brašna koliko upije, prašak za pecivo, cvjetovi zove

Priprema: Naparvi se masa, ni rijetka niti gusta. Umaču se cvjetovi zove, koji su široki, pa ih treba razdvojiti i onda prigati u ulju. Priganice spuštati na papirnati ubrus da izađe višak masnoće. Posuti po želji prah šećerom ili medom.

Rolat od koprive

Potrebno za koru: 6 jaja, pola kilograma listova koprive, 6 kašika šećera, 3 kašika vode, 3 kašike mlijeka, so

Fil: 2 kutije „a la kajmak“, 2 kašike  pavlake ,šaka žućenice

Pripremma: Koprivu blanširati i isjeckati sitno. Jaja sa ostalim satojcima izmiksati, dodati koprivu. Ispeći koru. U fil od kajmaka i pavlake dodati isjeckanu poparenu žućenicu. Filovati koru, umotati u rolat.

3 Komentari

  1. Mnogo se izvinjavam, čini mi se da je fotografija od neke druge ili fešte ili godine, g-dja Dević je ove godine bila u divnoj crvenoj cvijetnoj monturi s ružicama u kosi !

  2. Možda je to sve lijepo,ali nije sve lokalno;instant krtola i internet…..ubiše nas po mozgu ako se puštimo.Ko plaća sve ova ubijanja dosade?

    6
    5

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code