Početna Društvo Duško i Andrija, dva mlada heroja Novske Skalinade

Duško i Andrija, dva mlada heroja Novske Skalinade

15

Dokaz da prepreke često nisu pred nama, nego u nama, dala su dva mladića iz Kotora, za koje sa pravom možemo reći da su pravi heroji  sportske manifestacije, 5. Novske Skalinade.

Stazu, koja teško padne i mnogim atletičarima, hrabro i uspješno su istrčali Duško Pavićević i Andrija Samardžić, obojica članovi kluba Agon Sport Innovation iz Kotora.

Picerija i restoran

Ono što njih dvojicu izdvaja od 155 ostalih takmičara koji su savladali juče 646 skalina, uspeli se do vrha Španjole, su njihove životne priče.

Duško Pavićević rođen je 31. oktobra 2004. godine, učenik je Osnovne škole “Njegoš” u Kotoru. Duško ima blaži oblik autizma, koji mu ne ometa pohađanje škole, kao i sportska takmičenja.

Međutim, uz vjeru i podršku trenera Miloša Vulovića i Duškovu želju i istrajnost, u svojoj kolekciji za sada ima 3 finišerske medalje sa Novskih Skalinada. Jučerašnju, petu Novsku Skalinadu Duško je prešao za 17:03 minuta. Inače, bio je i učesnik I Kotorske Skalinade 2017. godine.

Andrija Samardžić rođen je 22. avgusta 1989. godine. Ovaj tridesetogodišnji mladić je osoba sa skoro potpunim oštećenjem vida. Završio je Srednju muzičku školu, odsjek gitara u klasi profesora Srđana Bulatovića.

Diplomirao je pravo na Univerzitetu Crne Gore u Podgorici, a radi u Savezu slijepih Crne Gore kao savjetnik za socijalnu politiku. Čitav život trenira samostalno, a tako i živi. Juče je trčao oslanjajući se na rame iskusnog kotorskog triatlonca, Dragana Jovanovića i prešli su stazu za 14:18 minuta.

Valja podsjetiti da se na na startu trke nije pojavilo 50-ak prijavljenih takmičara. Mnogi, vjerovatno, uplašeni nepovoljnom vremenskom prognozom, koja se i obistinila, jer je bilo i kiše i vjetra. Ali, Duško i Andrija su bili tu. Nisu se plašili. Nisu odustali. Istrčali sve uspone. Pobijedili. Osvojili naše duboko poštovanje i naša srca.

Marija Bošnjak, Triatlon klub X Herceg Novi

15 Komentari

 1. Momci ko momci, ne dozvoljavaju da su “neispravni”, vec svoje nedostatke ne obadaju i na svijet gledaju kao na izazov. J.ga, valjda bi trebali svi tako da se ponasamo?

  Bravo ludine!

  18
 2. Šta reći, nego veliko BRAVO.
  Za oba momka.
  Drago mi je za mog prijatelja Zorana Samardžića da ima tako uspješnog sina.
  Još i virtouz na gitari.

  13
 3. Bravo, neka se uce ovi “komentatori” sa radio Jadrana i sa ostalih portala kako i gdje se pravilno trosi vrijeme! Nema te kise niti te prepreke za ove mlade momke da izadju na vazduh i pobjede sebe!

  16
  1
  • Samo je trebalo odložiti za 1 dan. Vidjeli smo svi prognozu 3 dana unaprijed. Ne bih da se skvasim i razbolim, rizik postoji, i to veliki. I nisam bio u kladionici, to mi je odvratno. Organizator sledeći put neka pogleda prognozu, besplatno je.

   1
   2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code