Duško Marković: Bokeljska mornarica pripada svim građanima Crne Gore

Duško Marković: Bokeljska mornarica pripada svim građanima Crne Gore

21
Podijeli

Bokeljska mornarica biće kandidovana za listu svjetske kulturne baštine UNESCO-a, saopštio je premijer Duško Marković. Bokeljska mornarica i Kolo Svetog Tripuna pripadaju svim građanima Crne Gore i sa tim vrijednostima svako ima pravo da se identifikuje, kazao je Marković, a prenosi Mina.

Poslanik Hrvatske građanske inicijative, Adrijan Vuksanović pitao je na premijerskom satu Markovića da li je Ministarstvo kulture prilikom kandidovanja Bokeljske mornarice za UNESCO-vu listu nematerijalnog kulturnog blaga, “izostavilo u samom tekstu kult Svetog Tripuna i ime hrvatskoga naroda”.

Picerija i restoran

Marković je kazao da Crna Gora, kao država koja baštini multikulturalnost kao osnovnu vrijednost, svoje cjelokupno nasljeđe tretira integralno, cjelovito, ne dijeleći ga prema nacionalnoj pripadnosti.

– Jer, riječ je o kulturnim vrijednostima koje pripadaju građanima, cijelom društvu, i sa kojima svako ima pravo da se identifikuje – rekao je premijer.

Marković je naveo da je riječ o tradicionalnoj vojno-pomorskoj organizaciji, čije članstvo nije bilo, niti je danas, nacionalno ograničeno.

Kako je dodao, jedna od suštinskih vrijednosti Bokeljske mornarice je njena otvorenost i nadnacionalnost, kao i tradicija koja se sastoji u promociji mira, jednakosti, međukulturalnog sklada i tolerancije.

Marković je istakao da će nakon kandidature za UNESCO Reprezentativnu listu, Bokeljska mornarica pripadati svim građanima svijeta, “pa je prisvajanje od bilo koje strane u ovom slučaju izlišno”.

– Tim prije što je Bokeljska mornarica kulturno dobro koje je starije od pojave nacionalnih država na Balkanu, odnosno predstavlja nasljeđe koje je opstalo uprkos brojnim društveno-istorijskim okolnostima i kulturnim uticajima – rekao je Marković.

Bokeljsku mornaricu je, prema njegovim riječima, održala lokalna zajednica Boke Kotorske, prenosivši je sa generacije na generaciju i svjedočeći o istorijskim i simboličkim vrijednostima mirnodopskog pomorstva u Boki Kotorskoj.

– Polazeći od činjenice da je čuvar vrijednosti Bokeljske mornarice lokalna zajednica, koja je i Rješenjem o upisu u odgovarajući registar prepoznata kao nosilac ovog kulturnog dobra, Ministarstvo kulture je u pripremu Nominacionog dosijea od samog početka aktivno uključilo i samu organizaciju koja čuva tradiciju Bokeljske mornarice – kazao je Marković.

Kako je naveo, cjelokupan proces pripreme prijavnog teksta sproveden je u saradnji predstavnika Ministarstva kulture, Uprave za zaštitu kulturnih dobara i Bokeljske mornarice.

On je podsjetio da je u okviru pripreme teksta održana i Skupština organizacije, na kojoj je detaljno prezentovan i finalno usaglašen tekst nominacionog dosijea.

Premijer je istakao neraskidivost Kola Bokeljske mornarice od kotorskog Starog grada koji predstavlja jedno od najreprezentativnijih kulturnih dobara Crne Gore.

– U tekstu Nominacionog dosijea ne spominje se nijedan narod, pa nema razloga da se ovako važnom zahtjevu, kakav je Nominacioni dosije, daju ili nameću sadržaji koji mogu stvarati nejasnoće i predstavljati opterećenje za sam proces odlučivanja i potvrđivanja – zaključio je Marković.

21 Komentari

 1. “Bokeljska mornarica pripada svim građanima Crne Gore” – Nemojte da ovo Mišel O. pogrešno shvati pa uključi mornaricu u neki svoj okršaj…

  3
  1
 2. Bravo Predsjedniče Markoviću,
  izvanredno ste odgovorili ovom Adrianu koji je kako bi se reklo u Nikšiću-“mnogo ofursatio”. Šta bi tek
  tražio od Crne Gore da ima neku značajniju ulogu u njoj. Po njemu sve u Boki je hrvatsko: i Prevlaka, i
  brod Jadran, i ranohrišćanska katedrala Svetog Tripuna (koji je porijeklom Grk) i Sveti Vlaho (koji je takođe Grk) i Majka Božja koja je po njima “Kraljica Hrvata”. On dobro zna da u Boki ima vrlo malo Hrvata i da su katolici u Boki pokatoličeni Crnogorci kao što su bili: Papa Sikst V, Biskup Zmajević, Sveta Ozana….što govore njihova prezimena kao uostalom i Adrianovo prezime Vuksanović.
  Još jednom sve čestitke Predsjedniče Markoviću-TAKO TREBA.

  22
  2
 3. Sto kaze Roge, neprocjenjivo blago, Ali nama dzabe. Da nas eurima u glavu gadjaju mi se ne bi znali organizovati da ig vatamo.

  7
  10
 4. Kad neko ima organizaciju staru ovolike stotine godina, bilo da je 1200 godina ili koji vijek manje, koja je prezivjela tolike promjene granica i stanovnistva onda treba da sluzi za ponos i hvalisanje ali nazalost, kao i puno puta do sad, pokazuje se da se ne zna cijenit, pogotovo iskoristit a jos pogotovije naplatit to sto imamo i materijalno i nematerijalno i prirodno blago.
  Da je ovo nekom drugom bilo bi exskluzivirano i iskoristeno do maximuma. I preko maximuma… ma dzabe pricat…

  15
  13
 5. Ovo sa “Hrvatskim narodom” je čista provokacija, jer Bokešku Mornaricu nisu izmislili Hrvati, već Bokeški narod koji je sastavljen od svih naroda i narodnosti, a koji su u to vrijeme živjeli u Boki Kotorskoj. Katedrala Svetog Tripuna nije Hrvatsko Svetilište, već Katoličko Svetilište u kom između ostalog dolaze i Hrvati. Neznam zbog čega Hrvatska kroz svoje isturene institucije pokušava da podriva suverenitet i integritet Crne Gore? Valjda su sve svoje što su stekli ovako ili onako i “potrošili” pa im sad vrag neda mira, već bi u novo otimanje.

  48
  7
   • Moj Njegoše, nikako da shvatiš da su Crna Gora i Boka Kotorska dvije podjeljene regije, slično kao Bosna i Hercegovina ili Španija i Katalonija, e otud i mržnja tadašnjih članova Bokeške Mornarice naspram viječnim pretenzijama Crnogoraca nad Bokom. Boka je bila simbol civilizacije i bogatstva, a Crna Gora suprotno. U svakom slučaju stoji i to da pro-Hrvatski orjentisan ogranak u Boki Kotorskoj “odradjuje” posao Hrvatske Ekstremne desnice tako što su podjelili Hrvatsku manjinu od ostalog življa u Boki i njih favorizuju, finansiraju i infiltriraju u krem društvo Crne Gore.

    16
    1

Ostavite komentar

*

code