Duvački i mažoret ansambli regiona i Evrope dolaze za Praznik mimoze

Duvački i mažoret ansambli regiona i Evrope dolaze za Praznik mimoze

1
Podijeli

Projekat Gradske muzike Herceg Novi – Ima jedan grad na moru – međunarodni susret duvačkih i mažoret ansambala, uslijediće prvi put u okviru jubilarnog 50. Praznika mimoze. To je dvodnevna manifestacija planirana za 2. i 3. mart naredne godine.

Projektom su predviđeni nastupi ansambala iz Crne Gore, Slovenije, Norveške, Italije, BIH, Hrvatske. U Herceg Novi se očekuje dolazak oko 400 učesnika.

Picerija i restoran

Kapelnica Gradske muzike Valentina Kulinović za Radio Jadran pojašnjava da je riječ o manifestaciji koja će se organizovati po ugledu na onu u poljskom Lobecu, gdje je Gradska muzika učestvala na Međunarodnom festivalu duvačkih orkestara i big bendova:

“Učestvovali smo u junu, vidjeli kako se to sve organizuje i sada to želimo da “prenesemo” u Herceg Novi. Očekujemo dosta učesnika, program je okvirno sređen, ali ne i konačan, što će biti definisano sa sigurnošću do početka Praznika. Tada bi trebalo da bude poznato i koliko će manifestacija koštati”, priča Kulinović.

Delegacija poljskog Lobeca biće jedna od učesnica jubilarnog 50. Praznika mimoze, što je dogovoreno tokom posjete hercegnovske delegacije ovom gradu, u junu.

Evo i kako će okvirno izgledati dvodnevna manifestacija u Novom. U subotu 2.marta u uličnom defilu naći će se svi učesnici koji će prirediti i koncert na Trgu Nikole Đurkovića.

U nedjelju 3.marta je novi defile, u 11 h na Škveru sa gostima iz Osla i grada pobratima Herceg Novog, Novog Mesta.

Večernji koncert u Dvorani Park je zakazan za 19 h, a nastupiće gosti iz Slovenije ( Mestna godba Novo Mesto ) i Gradska muzika Herceg Novi. Voditeljka programa biće Andrijana Božović. Koncert će završiti kompozicijom “Ima jedan grad na moru” u izvođenju Vokalnog sastava Kaldana u pratnji orkestara.

– Dvodnevna manifestacija susreta duvačkih i mažoret ansambala omogućice posjetiocima da uživaju u različitosti melodija, kostimima, uniformi i kulturnoj baštini svih navedenih zemalja. Posebnu atrakciju predstavlja podatak da je projektom predviđeno i zajedničko izvođenje dvije kompozicije. Istovremeno će svirati i plesati impozantan broj muzičara i mažoretki, oko 350 u završnici defilea prvog dana – kaže nam kapelnica Gradske muzike, Valentina Kulinović.

Organizaciju ove manifestacije sufinansira Ministarstvo održivog razvoja i turizma sa 1.500 eura, kroz mjeru podrške za manifestacije čija predračunska vrijednost ne prelazi 20 hiljada eura.

Pokrivitelji projekta su Opština Herceg Novi, Ministarstvo turizma i održivog razvoja Crne Gore, Turistička organizacija Herceg Novi i brojni sponzori, hoteli i privrednici iz Herceg Novog i drugih gradova Crne Gore.

1 komentar

Ostavite komentar

*

code