Početna Društvo Duža zadržavanja na crnogorsko-hrvatskoj granici zbog praznika i strože kontrole u zemljama...

Duža zadržavanja na crnogorsko-hrvatskoj granici zbog praznika i strože kontrole u zemljama EU

2

Odnedavno nova šengenska pravila kontrole putnika na granicama zemalja EU uzrokuju nešto duža zadržavanja  na hrvatskom prelazu Karasovići. Prometnije je i na Debelom brijegu, na ulazu u  Crnu Goru proteklih dana, zbog uskršnjih praznika.

–  Od prošlog vikenda je pojačan promet. Upoređujući prvih deset dana aprila ove godine sa prošlogodišnjim, bilježimo na Debelom brijegu veći broj putnika  6% i vozila 3%. Samo proteklog vikenda broj kontrolisanih lica je za 35 posto veći, a broj kontrolisanih vozila za 24 posto. To nije ništa neuobičajeno, jer iz godine u godinu bilježimo veći intezitet saobraćaja. Zato otvaramo više saobraćajnih traka, jer Debeli brijeg ima pet ulaznih i 4 izlazne saobraćajne trake – kaže nam Petar Radović, iz granične policije Herceg Novi.

Putnici koji stižu iz Hrvatske potvrđuju nam da su zadržavanja u Karasovićima 15-20 minuta. I oni koji idu u EU iz Crne Gore računaju na nova šengenska pravila na evropskim granicama, uvedena radi zaštite od terorizma.

Ipak, nešto duža zadržavanja nikoga ne uznemiravaju, ni strance niti putnike iz pograničnog pojasa. Nenad Murišić  iz Herceg Novog  nam priča da je na hrvatskoj strani čekao 20 minuta u koloni od oko 100 m. Na Debelom brijegu, pak, nema gužve i čekanje na kontrolu i prolazak je upola kraće.

U graničnoj policiji na Debelom brijegu kažu da odavno obavljaju pregled dokumenata putnika i vozila koju tek nekoliko dana rade njihove kolege s druge strane granice:

– Oni su uveli dodatne kontrole prije nekoliko dana, a prema našim informacijama rade  ono što mi standardno radimo. Vrše skeniranje dokumenata, lica i vozila državljana svih država. Do sada su to radili samo državljanima trećih država, odnosno nisu  kontrolisali državljane zemalja EU. Zato te mjere mogu prouzrokovati  nešto duža zadržavanja na njihovom graničnom prelazu – objašnjava, Petar Radović.

Za sada to što se dešava na prelazu u Karasovićima  ne izaziva posljedice-gužve na Debelom brijegu. Međutim, Radović dodaje da će to možda uticati na  formiranje dužih kolona  na izlazu iz Crne Gore u drugom dijelu turističke sezone.

2 Komentari

  1. Danas sam cekao puna 3h na granicnom prelazu Kobila iz pravca Vitaljine usao sam za 5 minuta ,dok sam u medju prostoru cekao da se pregledaju dvadesetak auta puna 3h.Ne znam zasto ,ali pretpostavljam da fizicki nijesu u mogucnosti da dva sluzbenika policije efikasno mogu da ubrzaju kontrolu jer za svako vozilo izlaze i ulaze u kancelariju da bi pregledali putne isprave.Ako ovako bude u turistickoj sezoni ,nje nece ni biti,jer niko nece da ceka da mu odmor prodje na granici?

    12
    1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code