Početna Društvo Dva hrvatska i jedan crnogorski air traktor gase požar iznad Debelog brijega

Dva hrvatska i jedan crnogorski air traktor gase požar iznad Debelog brijega

8

Ne smiruje se požar u pograničnom pojasu Crne Gore i Hrvatske, iznad Debelog brijega, na vrhu brda Osoj, kojeg je još 17. avgusta izazvao grom, pa je tokom popodneva u gašenje uključena hrvatska i crnogorska avijacija.

Otkako je planula šuma na potpuno nepristupačnom terenu za gašenje vozilima i naprtnjačama, Služba zaštite i spasavanja Herceg Novi je zajedno sa kolegama iz Konavala i Dubrovnika osmatrala razvoj požarišta i danas su susjedi odlučili da upute dva air traktora.

Kako nam kaže, vd načelnik Službe, Zlatko Ćirović, hrvatske kolege su htjeli i ranije da pomognu, iako je požar na crnogorskoj strani, ali su bili angažovani na velikim požarima na njihovoj obali, kod Šibenika i Splita. Tako su rano popodne poslali prvo jedean, pa onda drugi air traktorom. Oni su osposobljeni da zahvataju more i tako efikasnije djeluju, ne koristeći aerodromsku pistu za ulzetanje i sletanje.

Onda se oko 18.20 uključio i air traktor Direktorata za vanredne situacije MUP-a Crne Gore.

Akcija gašenja iz vazduha je organizovana i zbog specifične lokacije požara, viosoko u brdu, ali iznad samog graničnog prelaza i mogućeg spuštanja plamena do puta kojim svakodnevno prođe oko 25 hiljada vozila.

Inače, situacija na Luštici je i danas stabilna. Povremeno izbijaju podzemni požari, ali dežurni vatrogasci iz Herceg Novog, Tivta i dobrovoljci iz Krtola brzo spriječe da se dim razbukta i pređe u požar širih razmjera.

8 Komentari

 1. Svaki put nam ovi iz HR dijele lekcije. Ajde sto nismo nabavili canadair-e (skupi su) nego i air tractori koje oni koriste uzimaju vodu direktno a nas mora da slece na aerodrom i produzi ciklus gasenja bar tri-cetri puta duze!

  11
 2. Ostavke za Mulica i sankcije za njegove predhodnike! Hrvatski air tractori (Air boss) mogu da uzimaju vodu direktno sa vodene povrsine a air tractor iz CG ne moze, je li to racionalno planiranje i oce li da kupe jos 2 takva?

 3. Svaka čast to su jako brzo ugasili.
  Ali najbolja vijest je da je sinoć u Igalu miri tišina ,pa ne mogu da vijerujem.
  Nema nenormalne buke i to je sasvim nešto drugo.
  Turisti su nezadovoljni jer nema što da ih budi.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code