DVA NEOBIČNA PLOVILA U PORTO MONTENEGRU

DVA NEOBIČNA PLOVILA U PORTO MONTENEGRU

174
0
Podijeli

Jahta_BETTER_PLACEPosljednjih dana dokove marine Porto Montenegro krase dva posebna plovila, jedno poznato po svojoj veličini i luksuzu koji nudi, a drugo po nesvakidašnjem načinu izrade i ekološkoj osvještenosti dizajna.

“Hemisphere”, dug 44 metra, najduži je katamaran na svijetu, proizveden u maju 2011. godine u britanskom Pendennis (Pendinis) brodogradilištu. Enterijer ovog katamarana karakteriše svaki mogući luksuz koji se može zamisliti. Činjenica koja ovo potvrđuje jeste 17 različitih vrsta granita i 16 različitih tipova kože iskorištenih za opemanje njene unutrašnjosti. “Hemisphere” može ugostiti 15 osoba o kojima se brine 8 članova posade. Od dodatnih sadržaja na katamaranu postoji kompletna podrška za ronilačke aktivnosti, oprema za vodene sportove i ribolov kao i najmodernija komunikaciona tehnologija.

Picerija i restoran

U isto vrijeme pažnju posjetilaca marine privlači i jedna od „najekološkijih“ jahti današnjice, „Better Place“, vlasništvo izraelskog biznismena Idana Ofera. Njen 50,5 metara dug trup u potpunosti je napravljen od skupog viskokotehnološkog materijala – karbonskih vlakana, što je čini neobično lakim brodom za tu veličinu. Deplasman od samo 250 tona kombinovan sa površinom jedara od čak 1.000 kvadratnih metara uz agresivne linije trupa, „Better Place-u“ daju izuzetne performanse u jedrenju, pa ovaj brod sa lakoćom uz povoljan vjetar postiže brzine veće od 18 čvorova.

„Better place“ prima 12 putnika i 10 članova posade. Brod je građen 5 godina u brodogradilištu firme “Wally Yachts” u Ankoni, a trenutno je na svom prvom putovanju.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code