DVA PATROLNA BRODA BARU I HERCEG NOVOM

DVA PATROLNA BRODA BARU I HERCEG NOVOM

132
0
Podijeli

 

policijski brod korcula1U okviru projekta “IPA 2010” u Baru je obavljena zvanična ceremonija primopredaje patrolnih brodova PB-101 Bar i PB-110 Herceg Novi, koje je Ministarstvo unutrašnjih poslova dobilo kroz projekat “Jačanje granične kontrole, obavještajnog rada policije i borbe protiv droge”.
Patrolni brodovi napravljeni su od legure aluminijuma, dugi su 15, široki 4,4 metra, a visina do glavne palube iznosi 2,3 metra. Biće namjenjeni za spašavanje na moru kao i za kontrolu granica.
Brodove pokreću po dva dizel motora „Volvo penta” snage po 800 konja, sa kojima ova plovila postižu maksimalnu brzinu od čak 45 čvorova, a ekonomska brzina je 25 čvorova. Gradnju dva nova moderna patrolna broda u Hrvatskoj, MUP Crne Gore naručio je uz značajnu finansijsku podršku delegacije Evropske Unije u Podgorici, koja je kako saznajemo izdvojila više od milon eura, dok je Ministarstvo unutrašnjih poslova učestvovalo sa 500.000 eura.
Na svečanosti su govorili ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević, šef Delegacije EU u Podgorici Mitja Drobnič i direktor brodogradilišta Montmontaža – Greben Mladen Žanjetić.
– Patrolni brodovi oznaka 101 i 110 nose ponosna imena crnogorskih gradova, grada Bara i grada Herceg Novog, rekao je ministar unutrašnjih poslova Raško Konjević.
Radio Jadran je još u novembru prošle godine u razgovoru sa direktorom prodaje brodogradilišta “Montmontaža-Grben” u Veloj Luci na Korčuli, Dinom Donjerkovićem dobio informaciju o izradi ovih brodova.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code