Dvije boračke organizacije obilježile 75 godina od pogibije narodnih heroja i prvoboraca

Dvije boračke organizacije obilježile 75 godina od pogibije narodnih heroja i prvoboraca

2
Podijeli

Delegacije Udruženja boraca NOR-a i antifašista Herceg-Novog , Tivta i Kotora položile su vijence i cvijeće na spomen obilježje na Podima i spomenik Bezmetković na Savini, obilježavajući 75 godina od pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića, Sava Ilića i prvoboraca NOR-a, Daša Pavičića i Stjepana Šarenca.

Na stradale rodoljube u Drugom svjetskom ratu, koje su strijeljali italijanski okupatori i domaći izdajnici, oživio je na Podima sjećanje generalni sekretar Saveza udruženja boraca i antifašista Crne Gore, Dragan Mitov Đurović. On je najavio i veliku svečanost na Podima na Dan pobjede 9. maja.

Picerija i restoran

Kod spomenika Bezmetković govorio je predsjednik Udruženja boraca i antifašista Kotora, Jovo Bećir.

Ovom događaju prisustvovale su boračke i opštinske delegacije iz Boke, kao i komandant Mornarice Crne Gore, kapetan bojnog broda, Darko Vuković. U opštinskoj delegaciji Herceg Novog, bili su predsjednik Skupštine dr Miloš Bigović i savjetnica predsjednika Opštine, Tamara Vujović.

Na Savini kod spomenika Bezmetković su iz Udruženja boraca NOR-a Herceg Novog takođe obilježeli 75 godina od pogibije narodnih heroja Nikole Đurkovića, Sava Ilića i prvoboraca NOR-a Daša Pavičića i Stjepana Šarenca. Položili su vijence i odali poštu stradalima. Prisustvovali su potpredsjednica Opštine Herceg Novi, Danijela Đurović i predsjednik Skupštine Opštine Herceg Novi dr Miloš Bigović, a skupu se obratio predsjednik ove boračke organizacije Mihajlo Kilibarda.

Kako su saopštili iz press službe Opštine, Kilibarda je naglasio da istina ne može i ne smije biti zaboravljena. Ukazao je na one koji su u tom vremenu prokazivali svoje sugrađane i sunarodnike. On je apelovao na usmjeravanje svih snaga kako bi sljedeće godine prilikom evociranja uspomena na narodne heroje, a na osnovu vjerodostojnih dokumenata, mogli održati okrugle stolove sa istoričarima, dokumentaristima i još uvijek živima iz tog vremena. Na skupovima bi se, po riječima Kilibarde saopšptila istorijska istina i nestale laži i sramoćenja revolucionara i narodnooslobodilačke borbe jugoslovenskih naroda.

Obilježavanju 75 godina od pogobije narodnih heroja na Savini prisustvovali su u sekretar za društvene djelatnosti i sport Darko Klasić, savjetnica predsjednika Opštine, Tamara Vujović i konzul Srbije u Crnoj Gori, Zoran Dojčinović, saopšteno je iz službe za informisanje Opštine.

2 Komentari

Ostavite komentar

*

code