Početna Ekonomija Dvije nove presude u korist radnika Vektra Boke, ali račun firme i...

Dvije nove presude u korist radnika Vektra Boke, ali račun firme i dalje u blokadi

0

U korist 150 radnika Vektra Boke presuđene su dvije presude po kojima je Vektra Boka dužna da im isplati potraživanja u visini od oko 120 hiljada eura. Riječ je o potraživanjima koja nijesu bila priznata tokom stečajnog postupka, a presuđene su u korist radnika naknadno.

Međutim, račun Vektra Boke trenutno je u blokadi na oko milion i po eura. Za dvadesetak uposlenih radnika u Hotelu Plaža isplaćene su dvije plate, za spetembar i oktobar prošle godine, ali posredstvom računa firme Plaža Boka.

Prema riječima pravnog zastupnika radnika Jovana Pejovića, da je vlasnik Vektra Boke, Dragan Brković, kojeg optužuju da je otuđio oko 5 miliona eura, taj novac vratio na račun firme, blokade ne bi bilo i radnici bi namirili svoja potraživanja:

„To su potraživanja koja su odbijena u stečaju i nijesu priznata. Nije nam u stečaju priznato oko 120 hiljada eura, koje su sada pravosnažne, izvršitelj je Vektra Boku blokirao za taj iznos. Ukupna blokada njihovog računa je između milion i milion i po eura. Ova sada potraživanja odnose se na prekovremen sate, razliku zarade i godišnje odmore u periodu od 2013 – 2015. godine“, objasnio je Pejović.

Iako je račun Vektra Boke blokiran, radnicima su isplaćene dvije od 10 zaostalih zarada, za spetembar i oktobar prošle godine, posredstvom računa novoosnovane firme Plaža Boka:

„Kako je to moguće pitanje je za državne organe. Isto tako nam je isplaćena i godišnja rata u februaru od zaostalih dugovanja po Planu reorganizacije preko Prve banke, nije rađeno preko računa. Ali ja dok ne prođu izbori ne želim ništa da komentarišem više, da se ne bi cijela ova situacija politizovala“, naveo je Pejović.

On i dalje tvrdi da je vlasnik Vektra Boke prebacio oko 5 miliona eura od prodaje imovine Vektra Boke na račun Vektra Investmnetsa, koje su trebalo da budu vraćene do februara ove godine.

„Mišljenja sam da to nikada neće biti vraćeno. Taj novac je očigledno otet i prebačen na Vektru Investments koja je zadužena preko 150 miliona eura kredita“, dodaje Pejović.

Sa druge strane, Hotel Plaža trenutno radi sa minimalnim brojem gostiju, njih svega desetak, uglavnom Bjelorusa. Za dvadesetak radnika isplaćene su dvije prošlogodišnje zarade za septembar i oktobar. Međutim, radnici i dalje jedva uspijevaju da izmire mjesečne račune, nekima već stužu upozorenja da će im biti isključeni telefoni, struja zbog dugovanja. Dodatno opterećenje im je i kupovina zaštitnih maski koje moraju da imaju, a finansiraju ih sami.

„Neka je maska 0,50 eura, ali toliko mi je i kilo hljeba. Prije ću kupiti hljeb porodici nego masku. Razmišljali smo i da se obratimo NKT-u da nas nekako izumu od ove obaveze, jer mi to nemamo od čega da plaćamo. Pita li se iko kako i do čega žive radnici Vektra Boke”, kaže nam jedan od radnika.

Razočarani su i što ni lokalna uprava ne pokazuje interesovanje za radnike, njihove sugrađane.

Izvršni direktor kompanije, Milić Popović, za Radio Jadran nedavno je kazao da je aktuelna situacija sa korona virusom uticala i na tekuće poslovanje kompanije, koje nastoje da „oporave“ :

„Bivšim radnicima isplatili smo II ratu III isplatnog reda, a III rata dospijeva na naplatu u martu sljedeće godine. Te obaveze su izmirene, a sve ostalo je u domenu tekućeg poslovanja koje je zatečeno ekonomskom situacijom u državi i regionu i dijelimo sudbinu ostalih. Za menadžment Boke i dio uposlenih imam informaciju da radimo na tome da i te obaveze, čim se stvore uslovi, u narednom periodu izmirimo“, kazao je Milić.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code