Početna Eco Eko Boka: Zaštititi palasturu u aktavorijumu Baošića

Eko Boka: Zaštititi palasturu u aktavorijumu Baošića

5

Na inicijativu mještana Baošića Ekološko društvo Boke kotorske obratilo se dopisom Institutu za biologiju mora, odnosno dr Vesni Mačić, koja se bavi podmorskom florom, da obiđe lokaciju u Baošićima, gdje su primijećene palasture, te da zbog zaštite ove morske sesilne zajednice, pokrene potrebnu proceduru njenog registrovanja i mapiranja.

Kako je saopšteno iz NVO Eko Boka, to je neophodno zbog sve veće uzurpacije obale i pretvaranja u vještačke plaže, čime se nanosi nenadoknadiva šteta podmorskoj flori i fauni.

Picerija i restoran

– Činjenica je da izrada elaborata procjene uticaja na životnu sredinu, koji je dio zakonom obavezne dokumentacije za dobijanje građevinske dozvole za gradnju plaža, uglavnom bude provedena u skladu sa zakonskim obavezama, ali sve dalje aktivnosti na monitoringu, praćenju stanja priobalja i migriranja podmorskih vrsta – ne postoji – upozoravaju iz ove NVO.

U akvatorijumu Baošića bogatstvo živog svijeta

Dr Mačić je, kako ističe u odgovoru, 16. marta obišla lokaciju u Baošićima, odnosno uski priobalni pojas i dio obale. Mala plaža je vještački stvorena nasipanjem šljunkovitog materijala, a morsko dno u neposrednoj blizini se karakteriše sličnim materijalom.

– Na lokacijama kao što je ova, vještački nasuta i koja se prihranjuje, dio nasutog materijala vremenom i pod uticajem kiše i talasa se spira, dolazi u more i klizi ka dubini. Na tom „putu“ sediment zatrpava sesilne organizme i stvara nepovoljne uslove za vagilne organizme koji na takvim lokacijama više ne nalaze odgovarajuće ekološke uslove za prehranu, razmnožavanje i skrivanje od predatora – objašnjava dr Mačić.

Ona je na toj lokaciji zapazila nekoliko kopnenih i morskih biljnih i životinjskih vrsta.

Kamenje je uz samu obalu obraslo algama roda Ulva, dok je ispod mediolitorala obraslo algama i drugim organizmima. Iz pukotina na parapetu raste veći broj jedinki biljke Crithmum maritimum (petrovac) kao i stablo smokve (Ficus carica).

Najvažnije u pogledu biodiverziteta na ovoj lokaciji nalazi se neposredno u dijelu ispred male ponte, kao i u dijelu ispred plaže nešto dalje od obale.

– U ovom dijelu akvatorijuma se nalazi relativno gusto naselje smeđe alge Cystoseira barbata, koja je zaštićena vrsta prema Barselonskoj konvenciji. Zaštićena je jer je graditelj priobalnih biocenoza, koje se mogu uporediti sa šumama na kopnu. Osim što stvara organsku materiju i obogaćuje vodu kiseonikom, ova alga predstavlja i povoljno stanište za mnoge druge organizme, a posebno za mlađ rakova i riba – navodi dr Mačić.

Na žalost, ova vrsta (kao i mnoge druge) je ugrožena jer naseljava male dubine, pa je često pod direktnim uticajem čovjeka, zbog izgradnje infrastrukture na obali ili zbog izlivanja otpadnih voda.

– Nekoliko metara dalje od obale je uočena palastura (Pinna nobilis), vrsta koja je zaštićena prema nacionalnoj legislativi (Službeni list (76/06) (2006): Rješenje o stavljanju pod zaštitu pojedinih biljnih i životinjskih vrsta) kao i prema Barselonskoj konvenciji – navodi dr Mačić.

Prema istim zakonskim dokumentima je zaštićen i morski krastavac (Holothuria tubulosa) koji se takođe nalazi na ovoj lokaciji.

Detaljnijim istraživanjem moguće je da bi se utvrdilo prisustvo još nekih zaštićenih vrsta. Ovo je jedna od rijetkih lokacija u hercegnovskoj opštini koja još uvijek nije u većoj mjeri degradirana (nasuta ili izbetonirana) te bi trebalo da tako i ostane.

5 Komentari

 1. Rus dobio 200 metara na tender, plažu sa slike, pa se sad sijetili da zaštitite morsku flori i faunu. Ronite i slikavate gluposti, čak i nema toga što pričate, biće to i donjeli, šou.
  Kasno, i to veoma kasno.
  Zaustavite prvo nasipanje u Kumbor, Bijelu i Đenoviće iste one koje podržavate i hvalite na sve strane.
  Hoćemo lijepu plažu u sred Baošića, vrijeme je i za to. Kome se ne sviđa nek ide na Mamulu i Arzu. O da, tamo nam ne daju ovi vaši.

  6
  8
  • Dio obale će se zastiti pod cijenu zivota jer je to jedini ne zasticeni dio staništa mnogobrojno zasticenih vrsta a posebno palastura. Navodi se da ce se podrucije ograditi i zabraniti kupacima i onima koji zele izloviti palasturu.

  • Neka je dobio, neka postavi lezaljke na postojeci betonski dio i malu plazu a ostavi mulo i barke Damjanovicima koji su ga napravili svojim ulaganjem. Rus je izjavio da je to njegovo mulo dodjeljeno od morskog dobra.

   3
   1
 2. Nek obidje inspekcija zakupce plaza koji tokom zime iste nasipaju zemljom iz raznih iskopa i time unistavaju morsku floru i faunu.Za izvodjenje ove vrste radova najvise je bila angazovana firma milenijum koja je izvodila radove na kolektoru.Najcesci termin rada je bio u sumraku ili vikendom,kad niko od nadleznih ne obilazi.Unistava se morska obala,nasipaju se neplanski plaze i betoniraju uz precutno odobrenje morskog dobra,obzirom da nema reakcije od istih a plaze su svake godine sve dublje u more radi plaznog imobilijara a na iste se na mnoga mjesta ne moze uci u more.

  18

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code