Početna Društvo Eko brodovi počinju s redovnim linijama Bokom u avgustu

Eko brodovi počinju s redovnim linijama Bokom u avgustu

16

Od trenutka kada je prije petnaestak dana najavljeno da će u zalivu Boke prevoz biti moguć prvim eko brodovima, te redovne javne brodske linije, interesovanje domaćih i stranih gostiju, kao i mještana, ne jenjava. Zvanično trimarani su porinuti u more na Pinama u Tivtu 18. jula, a prve vožnje najavljene više puta od 20. jula. Međutim, to se još nije desilo, što je zbunilo javnost.

U kompaniji Bella Boka, vlasnici brodova Elettra i Gracijana, Radiju Jadran su saopštili da bi komercijalna upotreba brodova trebalo da krene početkom avgusta, međutim, tačni datumi, red vožnje i mjesta ukrcaja/iskrcaja još nijesu poznati:

“U toku su finalna testiranja i „fini“ radovi na brodovima, za koje je zadužen lokalni brodograditelj, angažovan od samog starta projekta. Mještani Boke i turisti dugo vremena nijesu bili u prilici da koriste javni transport u zalivu i zbog toga je naša namjera da sve bude savršeno – ističe generalni direktor i menadžer komapnije Bella Boka, Riccardo Bonetti.

Hibridni brod Gracijana, kapaciteta do 60 putnika, saobraćaće od Herceg Novog preko Tivta do Perasta za 45 minuta, dok će solarni brod Elettra, voziti do 30 putnika na liniji Kotor – Muo – Prčanj-Sv. Matija – Perast, takođe za 45 minuta u jednom pravcu, objašnjava Bonetti.

Cijena karata kretaće se u rasponu od tri do pet eura, kao i u autobuskom saobraćaju, a za lokalno stanovništvo, u dogovoru s opštinama biće obezbijeđeni i popusti.

Eko brodovi na solarni pogon prvi su ovakve vrste koji će se, pored uobičajenih, krstariti zalivom i obavljati cjelogodišnji prevoz, što je “kombinacija” koja je svakako probudila interesovanje potencijalnih korisnika, više nego činjenica da je riječ o projektu koji će štititi životnu sredinu od izduvnih gasova, na čemu insistiraju u kompaniji Bella Boka:

“Čista Boka je naša misija i osim brodova za transport jedna brodica biće zadužena da čisti zaliv od plastičnog otpada. Bella Boka jedinstveni je projekat, ne samo u Crnoj Gori već i na Mediteranu. Uz Gracijanu i Eletru Bokom, nadamo se već od iduće sezone, zaploviće još sedam ekoloških barki i na taj način, u velikoj mjeri, rasterititi drumski saobraćaj i smanjiti emisiju štetnih gasova u našem prelijepom zalivu”, poručili su iz kompanije.

Ukupna investicija ovog projekta je 4.259.000 eura, dok sufinansiranje preko UNDP projekta Razvoj niskokarbonskog turizma u Crnoj Gori iznosi 150.000 eura.

16 Komentari

 1. “Dva brodiäa bijela” opjevani su nekad zbog svoje društvene pouzdanosti, a saobračali suiKoto r-Herceg Novi sve u cik-cak između zalivskih obala.

  • Gospodine Magyar, sa nostalgijom se sjecam tih vremena… Plovio sam kao dijete pocetkom sezdesetih godina od Novog do Tivta na ljetnji i zimski raspust, a potom nazad – uvijek sam! To je za mene redovno bio veliki dozivljaj. Sjecam se da je jedne zime jugo prebacivao talase preko mula, bilo je pitanje da li ce stari parobrod uopste pristati. Bilo je tovrljancije dok je brod zaklonjen Lusticom uplovio u mirne vode zaliva. Starije zene su se krstile, a ja sam bio ponosan sto za razliku od njih znam odlicno da i plivam i ronim…
   Danas strepim za te “eko-brodove” da ih ne oduva malo jaci maestral ili tramuntana…
   Vec decenijama zudim za manjim brodom koji bi opsluzivao rutu koju je vozio stari austrougarski parobrod. Onda bih putovao samo radi putovanja!

 2. Svakome ko ima iole znanja o moru nije teško procijeniti da ovi elektrobrodovi nemaju šansu izuzev
  za plovidbu ljeti po bonaci i blagom povjetarcu.
  Zimi nemaju ama baš nikakvu šansu!
  Čuo sam jutros na Škveru da dotični sinjor samo čeka da čitava stvar propadne kako bi postao vlasnik tih poranjelih električnih brodova.
  A onda će morati razmisliti kada i đe da ih koristi.

 3. A parkinzi duz pristanista broda? Kada zbrojite sate skuplji je parking nego brodska karta. Ukinite parking servis na lokacijama gde krece brodska linija. Neka brodska karta bude i parking karta. Ne moze se sve materijalno valorizovati. Postoji i onaj deo koji nam dugorocno treba. H. Novsko skolstvo ne daje obrazovanje za zanimanja koja Kotor nudi. Za sada necu ulaziti u tu problematiku ko namerno unistava H. Novi. Zasto varosica Kotor produkuje bolje i savremenije kadrove od nas. Sta je sa Vama Novljani. Jeste li totalno skrenuli. Bili ste Neko, a sad ste Nista. Svi Vi to znate, ali blam me je da to obrazlazem. “Podignite gordo cela Vi junaci (debili i gde nebili)….“Jos samo da se pojavi botovski komentar da nisam pismen?????

  4
  6
 4. Po ovakvoj koncepciji to su brodovi-linije za izletnike, a ne za prevoz putnika. Za prevoz putnika (i turista) neophodno je da brodovi saobraćaju na relaciji Herceg Novi-Kotor i obratno, sa pristajanjem u gotovo svim mestima duž rivijere. Moguće je uvesti i Exspres linije Herceg Novi-Tivat-Perast-Kotor. Koncepcija, kako ste objavili, nije interesantna, osim možda, u letnjem periodu!

  27
  1

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code