EKOLOŠKI INCIDENT U MORU OKO PORTO MONTENEGRA

EKOLOŠKI INCIDENT U MORU OKO PORTO MONTENEGRA

384
0
Podijeli

U ekološkom incidentu koji se nešto poslije 16 sati desio u akvatorijumu oko elitne tivatske marine Porto Montenegro, u more se izlila za sada precizno neutvrđena, veća količina nafte, prenosi portal Vijesti.

Mrlja praćena izraženim i veoma oštrim mirisom dizel-goriva, prema tvrdnjama više očevidaca, na plaže u uvali Seljanovo došla je sa prostora Portro Montenegra i to najvjerovatnije sa pumpe za snabdijevanje nafti gorivom koja se nalazi na mulu III elitne marine.
Pravac struje i vjetra u momentu kada su građani pozvali „Vijesti” da se požale na incident, bio je takav da je najlogičniji zaključak da je zagađenje došlo iz akvatorijuma Porto Montenegra odakle ga je kurenat (morskas struja) odnio sjeverno i raširio po akvatorijumu susjedne uvale Seljanovo. Zbog smrada dizela i pojave tankog uljnog filma koji je bio primjetan na morskoj površini duž cijele uvale, kupači su izašli iz vode, a mještani su pozvali i inspekciju bezbjednosti plovidbe Lučke kapetanije Kotor. O izlivanju nafte u more na licu mjesta osvjedočio se i predstavnik JP „Morsko dobro” za Tivat.
Iz Porto Montenegra su negirali da je došlo do izlivanja goriva sa njihove pumpne stanice. Reporter „Vijesti” oko 18 sati fotografisao je dvočlanu ekipu zaposlenih u tivatskoj marini kako iz malog gumanjaka, u more oko jedne od jahti vezanih upravo na petrolejskoj instalaciji Porto Montenegra, prosipaju hemijska sredstva – dispenzere za razbijanje naftnih mrlja. Morska površina između mula III i obližnjeg otvorenog bazena Lido Mar, bila je prekrivena tankim slojem razlivenog dizel goriva.
Iz menadžmeta tivatskog nautičkog centra tvrde da su njihove ekipe preduzele sve potrebne mjere koje predviđa plan djelovanja u ovakvim incidentima, ali da pouzdano ne mogu utvrditi odakle je zagađenje došlo. Oni ne isključuju mogućnost da je gorivo iscurilo sa neke od jahti na vezu u marini, ili da su naftnu mrlju struje i valovi donijeli iz drugih djelova Tivatskog zaliva u kojem je na raznim stranama usidreno dvadesetak jahti, kao i dva veća trgovačka broda. Iz Lučke kapetanije Kotor nezvanično kažu da smatraju da je izvor zagađenja bio van akvatorijuma Porto Montenegra i da je naftna mrlja ovdje stigla sa neke druge lokacije, nošena vjetrom i strujama. To će ipak, zvanično potvrditi ili dematovati istraga.
Portparolka Ministarstva saobraćaja i pomorstva Jelena Raspopović kazala je oko 18:30 sati „Vijestima” da su inspektori Lučke kapetanije Kotor na terenu i da se intenzivno radi na utvrđivanju uzroka zagađenja mora naftom. Ona je takođe potvrdila da su ekipe Porto Montenegra preduzele aktivnosti na čišćenju naftne mrlje.

Picerija i restoran

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code