Ekološko društvo Boke: Uvalu Mirište guše vile, postaje i građevinski punkt za...

Ekološko društvo Boke: Uvalu Mirište guše vile, postaje i građevinski punkt za radove na Mamuli

1890
4
Podijeli

Na Luštici, na samom ulazu u Bokokotorski zaliv, u uvali Mirište je  jedno od najljepših, najurednijih i najomiljenijih kupališta na Južnom Jadranu, ali je ovog ljeta oskrnavljeno, upozoravaju iz Ekološkog društva Boke Kotorske. Nikle su nove vile, a plaža skraćena. Uskoro će Mirište postati i građevinska baza za investitora na Mamuli.miriste gradnjaEkolozi podsjećaju da Mirište predstavlja spoj prirodne ljepote: vegetacije makije, azurnoplavog, čistog, mora i neobičnog reljefa, kraškog terena. Sazidano je na privatnom imanju, a uz elemente stare gradnje iz doba Austrougarske, sa  kamenim mulom, kaptažom, putem, ka tvrđavi Arza, gdje su nekada bile i vile za odmor austrougarske vojske, pa novske, građanske elite, između dva svjesta rata. Novljani i turisti rado dolaze u ovu oazu mira s divnim pogledom na rt Oštra, ostrva Mamulu i Vavedenja, Arzu i poluostvo Kobila.
– Na žalost, slika o Mirištu ovog ljeta je značajno okrnjena. Betonska plaža je «skraćena», jer je južni šank na mulu ograđen žicom, poput logorske, a po zabrani korištenja iz JP MD. S druge strane, na sjevernoj strani uvale, tokom ove zime, nikle su nove, velike vile. Iako još u građenju, one su s potpuno uzurpatorskom tendencijom osvajanja prostora, obale i mora, za sebe i samo za sebe. Ko i kako dijeli dozvole za gradnju i kako se rade planski dokumenti koji daju rješenja koja uništavaju vizure i unižavaju vrijednost postojhećih objekata, već odavno je pitanje o kome niko ne diskutuje, dok se ne dogode potpuna razaranja prirodnih datosti, kao u ovom slučaju – navodi predsjendica Ekološkog društva Boke, Olivera Doklestić, uz tvrdnju da je ono što zapravo treba dobrom turizmu: odmor u miru, trajno izgubljen.

miriste zica  Ovo nisu jedini problemi Mirišta i Luštice, dodaje Olivera Doklestić:
– Na osnovu Državne studije lokacije 34 (za područje: Arza, Mirište, Mamula) punkt za transport materijala i opreme za buduće radove (izgradnju) na Mamuli treba da bude upravo nadogradnjom austrougarskog mula u Mirištu, za nekih 30 metara, u more. Time će ova uvala i sve njene prirodne i velikim naporom vlasnika stvorene ambijentalne vrijednosti (porodice Marović i Janković) biti trajno uništene. Ukoliko dodje do nje, gradnja na Mamuli svakako će potrajati duže od planiranog, kako se obično događa u našim uslovima – kaže Doklestić.
Upozorava da će uvala Mirište biti stovarište građevinskog materijala i razorena transportom kamiona, mješalicama za beton, odnosno, biće to operativna obala za potrebe Mamule, ističe Doklestić i ukazuje na  DSL broj 34, gdje  planer nije slučajno izabrao baš uvalu Mirište, a ne staro autsrougrasko mulo na Arzi, koje  je 4 puta dalje od Mamule.
– Arza je zapečaćena i nedostupna. Očigledno se «neko» umješao da zaštiti bogate i moćne vlasnike Arze, (koji do sada nisu mnogo marili za ovaj prostor osim što su ga ogradili žicom i stavili van dostupnosti običnim građanima). Na ovaj način svjesno će biti žrtvovani manje značajni vlasnici kupališta na Mirištu, kao i njihov kapital, budućnost, kao i ljepote samog Mirišta – ističe Doklestić i pesimistično zaključuje  da se ne bi uvažio prigovor Luštičana i vlasnika Mirišta da su znali šta im piše u prednacrtu DSL 34.
– U našoj urbanizaciji i uzurpaciji prostora ekološko razmišljanje je minimizirano! Ovaj lament služi kao slika i prilika današnjeg vremena – poručuju iz ED Boke.

Picerija i restoran

4 Komentari

 1. HN PAPAK! IMAŠ PROBLEM SA SAVJEŠĆU GRAĐANKE KOJA VOLI GRAD ? ONA I TREBA DA SE MIJEŠA JER POZNAJE SITUACIJU I , OČIGLEDNO, IMA PETLJU DA O TOME GOVORI, ZA RAZLIKU OD ULIZIČKIH PAPAKA, KOJI NE VIDE NIŠTA DALJE SVOGA NOSA …
  0  0
 2. Zorane,
  pa zar je napredak unistenje lijepe uvale Miriste zarad komercijalizacije Mamule??
  Valjda moze da se i kod nas gradi uz vodjenje obzira o zastiti prirode, kao sto se radi nesto zapadnije od nas.
  0  0
 3. Svaki napredak je osudjen. Bolje je da Mamula bude smetljište i javni toalet nego IN plaža sa restoranom,muzejem i hotelom. Da ne govorimo o pristaništu i vezovima. Ekologija. A deponije u zaledju grada. Ruglo istih i zagadjenje zaliva koje proističe od njih samih spiranjem vode od atmosverskih padavina. Ekologija. Nasljedstvo koje niko godinama ne primjećuje. Dvosmjerne ulice pola parking a pola jedna traka kolovoza kojom se odvija dvosmjerni saobraćaj. Baš normalno,po zakonu o saobraćaju. Komunalna djelatnost je na nivou.
  0  0

Ostavite komentar

*

code