Početna Oko nas Kotor Eksperti ICOMOS-a u Kotoru: Status Kotora na UNESCO listi strategija Vlade

Eksperti ICOMOS-a u Kotoru: Status Kotora na UNESCO listi strategija Vlade

1

U Kotoru je počeo Regionalni sastanak mreže Jugoistočne Evrope Međunarodnog savjeta za spomenike i spomenička područja (ICOMOS). Skup je organizovan povodom obilježavanja 40 godina od upisa Prirodnog i kulturno – istorijskog područja Kotora na UNESCO Listu svjetske baštine, a prisustvuju mu brojni učesnici iz 14 država, među kojima i predsjednik ICOMOS, Tošijuki Kono.

Sastanak je otvorio ministar kulture Aleksandar Bogdanović, kazavši da je uvjeren da će boravak eksperata ICOMOS u Crnoj Gori koristiti u razmjeni znanja i iskustava.

Prethodne tri godine ostvaren je značajan napredak u primjeni Konvencije o zaštiti svjetskog prirodnog i kulturnog nasljeđa, kazao je ministar:

– Usvojivši Akcioni plan za postizanje Odluke Komiteta iz Istanbula iz 2016. godine, status Kotora na UNESCO listi postala je strategija Vlade Crne Gore. To više nije samo pitanje Ministarstva kulture ili Uprave za zaštitu kulturnih dobara, već pitanje svih Vladinih resora, a upravo ta činjenica pomogla nam je da prevaziđemo različite izazove sa kojima smo se u tom periodu srijetali – istakao je Bogdanović.

U iščekivanju mišljenja UNESCO o PUP-u Kotor, pažnja je posebno usmjerena na reviziju menadžment plana koja se trenutno sprovodi. Od tog dokumenta, kao je dodao, očekuje se jako puno, kazao je ministar apelujući na sve nadležne institucije da pruže punu podršku radnom timu koji sprovodi ovaj delikatan proces, “kako bi dokument bio što bolji, te kako bi bio dobra alatka za upravljanje, kako Opštini Kotor i Savjetu za upravljanje Prirodnim i kulturno-istorijskim područjem Kotora, tako i Vladi”.

Predsjednik Opštine Kotor Željko Aprcović uvjeren je da će boravak ICOMOS eksperata ovim povodom biti značajan za razmjenu iskustava, te da će od posebne pomoći biti Kotoru, kako bi se našao balans između očuvanja kulturnih vrijednosti i potreba građana.

Predsjednik ICOMOS Tošijuko Kono zahvalio je na podršci svim institucijama koje su omogućile ovaj sastanak, te iskazao zadovoljstvo da boravi u gradu koji beć 40 godina ima status UNESCO mjesta svjetske baštine. On vjeruje da će formiranje crnogorskog udruženja ICOMOS biti od izuzetnog značaja za dalje aktivnosti u implementaciji Konvencije o zaštiti svjetske baštine. Naveo je da je izuzetno srećan što je nedavno završena procedura akreditovanja crnogorskog udruženja ICOMOS.

I Princ Nikola je u ime crnogoroskog udruženja ICOMOS, koje je u formiranju, istakao da je izuzetno srećan zbog toga što je procedura formiranja došla do finalnih koraka.

Izuzev sastanka u Kotoru, koji će trajati dva dana, učesnici regionalnog skupa će obići i lokalitet Starog Bara.

Sastanak organizuje Crnogorska nacionalna komisija za UNESCO, uz podršku opština Kotor, Bar i Tivat, te Pomorskog muzeja Crne Gore.

1 komentar

  1. МА нису требали ићи у Котор него доћи до Новога да нам сачувају ово БЕТОНА-Г које смо наслиједили још од Јожинога времена, ало!! Ово НЕМА ниђе!! Јединствени је ово бетон, прављен да надживи свакога Новљанина, који ће иначе живјети, како су већ испланирали, 200 година (словима: двије стотине!!) а онда бетон наставља да живи даље … Да појаснимо: Бетон је толико солидан да ће све ове наше силне и монументалне зградурине бити безбједне за живот дјеце оних који су то радили/правили са бетоном, од бетона и у бетону а за своје потомство. То је врло паметно смишљено од наших Велико-новских 200-годишњака који су већ давно чули ђе се шушка да ће БЕТОН бити проглашен за свјетско ЧУДО, само се чека да добије редни број, ту неђе иза египатских Пирамида, ваљда. Которани, дану, О’ладите!! Да вас не ударимо овијем бетоном! МИ смо Први у Боку, барем на улазу у “Боку од Бетона” …

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code