Početna Društvo Eksperti SZO u Crnoj Gori: Dobra koordinacija i snažna posvećenost države u...

Eksperti SZO u Crnoj Gori: Dobra koordinacija i snažna posvećenost države u borbi sa koronavirusom

6

Crna Gora preduzima adekvatne mjere, postoji veoma dobar koordinacioni mehanizam i snažna politička posvećenost države, kada je riječ o vanrednoj situaciji na međunarodnom nivou u obolijevanju od koronavirusa, saopštio je na sastanku sa ministrom zdravlja Kenanom Hrapovićem predstavnik subregionalnog centra Svjetske zdravstvene odranizacije (SZO) za pripremljenost i odgovor, Abebayehu Assefa Mengistu.

Foto: MINISTARSTVO ZDRAVLJA

Sastanak je upriličen sa šeficom kancelarije SZO za Crnu Goru Minom Brajović, kao završna aktivnost dvodnevne ekspertske posjete Crnoj Gori, koju SZO realizuje obilazeći države regiona radi sagledavanja trenutne situacije i nacionalnih kapaciteta, kao i definisanjem pomoći SZO u unaprijeđenju pandemijske spremnosti u regionu.

Kako je saopšteno iz Ministarstva zdravlja, tokom boravka u Crnoj Gori, eksperti SZO posjetili su granične prelaze, aerodrom Podgorica, kao i zdravstvene ustanove, i sa Nacionalnim koordinacionim timom za pripremljenost i odgovor u vanrednim situacijama razmatrali set mjera i aktivnosti koje su već preduzete, ali i onih koje mogu uslijediti, u odnosu na aktuelni epidemiološki momenat.

Ekspert SZO Mengistu je generalno imao dobar utisak o mjerama koje Vlada preduzima:

– Takođe, veoma je dobar koordinacioni mehanizam u zemlji. Ono što je najvažnije jeste to da postoji na nivou zemlje snažna politička posvećenost ovom pitanju. Svi planovi i koordinacioni mehanizmi su aktivirani, što je jako dobro. Koordinacija aktivnosti i činjenica da postoji poseban operativni plan za pripravnost i odgovor, sve to je zaista jako dobro. Što se tiče otkrivanja, nadzora i laboratorije, oni su na visokom nivou“, ocijenio je ekspert SZO.

Pozitivno su ocijenjene i mjere koje su preduzete na graničnim prelazima kao i na aerodromu, gdje se dešava najveća frekvencija putnika u međunarodnom saobraćaju.

Predložen je set mjera koje će značajno unaprijediti odgovor države u izazovima sa javnozdravstvenim hazardima, gdje će nam strateški partner biti SZO.

Posebno je istaknuto da je potrebno obezbijediti dovoljna finansijska sredstva kako bi se osigurao optimalan nivo pripremljenosti za ovu prepoznatu zdravstvenu prijetnju visokog rizika, jer komparativna praska upućuje da su višestruko isplative investicije u pripremljenost, u odnosu na odgovor na ovakve prijetnje.

6 Komentari

 1. Očekujem od ove glavate Gospode da barem snabdiju stanovništvo CG zaštitnim maskama. I to je bolje od održavanja EPP konferencija kako bi se umirilo stanovništvo.

 2. Beogradska POLITIKA 13.02.2020. у 21:00 –
  Зараза вирусом корона полако је почела да јењава, а уколико ситуација буде под контролом као до сада, до марта би епидемија требало да буде завршена. Овим речима је за „Политику” изнео своје прогнозе стручњак светског гласа Владимир Брусић, доктор наука и професор, истраживач и аналитичар у области биоинформатике…
  Beogradska POLITIKA 14.02.2020 У 11:42 –
  “Драстично скочио број заражених од коронавируса”
  ———-
  U Beograd se upravo vratio srpski ljekar Dr Vladimir Brusić koji od 2018. radi u gradu kraj Šangaja. Oba grada su u karantenu zbog koronavirusa, ljudi koji otamo stignu moraju po standardima SZO dvije sedmice provesti u karantinu. Dr Brusić šeta po Beogradu i drži predavanja koja se kose sa svim onim šta nam SZO preporučuje. Medicina u Beogradu je još uvijek pojam za CG, ali se u ovom slučaju radi o balkanskom folkloru koji je umiješao kontaminirane prste u medicinu…

  4
  3
 3. ” … jer komparativna praska upućuje da su višestruko isplative investicije u pripremljenost…”
  Oli su već počele BRESKVE (praske)?

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code