EKSPERTI ZA ANTIKORUPCIJU ZADOVOLJNI PROJEKTOM U HERCEG NOVOM

EKSPERTI ZA ANTIKORUPCIJU ZADOVOLJNI PROJEKTOM U HERCEG NOVOM

220
0
Podijeli

Maklin-AbaroaJedno od najvećih svjetskih imena u oblasti borbe protiv korupcije u javnom sektoru, vodeći ekspert Svjetske banke za programe decentralizacije i antikorupcije, Ronald Maklin – Abarou i direktorka “Fondacije za lokalni razvoj” iz Rumunije, Ana Vasilače, posjetili su opštinu Herceg Novi i razgovarali s predsjednikom, Dejanom Mandićem. Najviše riječi bilo je o postignutom napretku u projektu “Gradovi bez korupcije, gradovi sa budućnošću” koji Opština Herceg Novi sprovodi sa Institutom Svjetske banke. Projekat se implementira od aprila do decembra 2013. godine i bavi se unapređenjem sistema rada lokalne samouprave. Cilj je smanjiti osjetljivost na korupciju. Maklin-Abaroa je, kako je saopšteno, zadovoljan ostvarenjem projekta, usvajanjem akcionog plana za borbu protiv korupcije, kao i predstojećim velikim investicijama u Herceg-Novom, budući da je unapređenje standarda građana jedan od glavnih preduslova za efektnu borbu protiv korupcije.
Za očekivati je da saradnja između Instituta Svjetske banke i Opštine Herceg Novi bude nastavljena i nakon završetka ovog projekta kroz neki predstojeći projektni ciklus.
Maklin-Abaroa, inače, ima bogatu biografiju, koja uključuje četiri mandata na mjestu gradonačelnika La Paza u Boliviji, te pet mandata na ministarskim mjestima u Vladi Bolivije. Jedan je od osnivača međunarodne organizacije Transparency International i predavač na Univerzitetu Harvard.
Podsjetimo da su hercegnovski odbornici usvojili Izvještaj o radu Komisije za praćenje realizacije Akcionog plana za borbu protiv korupcije, kao i Akcioni plan za borbu protiv korupcije u lokalnoj samoupravi Opštine Herceg Novi za period 2013 – 2014. godina.
Od aprila do sada podnjete su tri krivične prijave. Jedna protiv predsjednika Dejana Mandića zbog sumnje da je počinio krivično djelo zloupotreba službenog položaja.
“Sumnja se da je Mandić, protivpravnim iskorišćavanjem svog službenog položaja ili ovlašćenja i prekoračenjem granica svog službenog ovlašćenja, pribavio drugom korist”, saopšteno je tada iz Uprave policije.
Dvije krivične prijave su podnjete i protiv sekretara Sekreterijata za društvene djelatnosti, Vladimira Žutkovića.
Za navodno nezakonito uzimanje 400 eura ruskoj državljanki za organizovanje koncertnog programa u Bijeloj i zbog osnovane sumnje da je počinio krivično djelo u vezi donošenja i sprovođenja opštih akata JU “Gradski muzej Mirko Komnenović i Galerija Josip Bepo Bneković”, kao i zbog nezakonite izrade pečata i njegove zloupotrebe.
Mandić i Žutković su demantovali ove optužbe,a još se ne zna kako je prijave tretirao Osnovni državni tužilac u Herceg Novom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code