Početna Društvo Eksplodirala plinska boca u Kumboru

Eksplodirala plinska boca u Kumboru

4

Nešto iza 22 časa večeras u Kumboru je odjeknula jaka detonacija od, kako se ispostavilo, eksplodirane plinske boce u kući.

Tačnije, u prizemnom dijelu kuće, u blizini restorana Aurora, došlo je do eksplozije. Bilo je ukućana, ali srećom nije niko povrijeđen, saznaje Radio Jadran u hercegnovskoj policiji.

Kako pravilno rukovati plinskim bocama?

Prije svake upotrebe plinske boce treba da su apsolutno nepropusno priključene. U suprotnom, može da dođe do curenja gasa i da se ljudi uguše. Takođe, u blizini otvorenog plamena moguće je da dođe do vrlo opasne eksplozije koja može da ostavi nesagledive posljedice.

Za priključenje gasne boce smiju se koristiti samo specijalne cijevi otporne na djelovanje gasa. Cijevi za vodu nijesu otporne na djelovanje plina.

Provjera nepropusnosti, koju bi trebalo sprovoditi u skladu sa uputstvima kod baš svakog mjenjanja gasne boce, izvodi se tako što se ventil boce i priključna cijev prekriju pjenom za brijanje ili sapunicom (nikako plamenom šibice ili upaljača). U slučaju pojave mjehurića, bocu treba odmah iznijeti na otvoreno, a zatim prijaviti i zamijeniti nepravilnu bocu.

Kod svake promjene gasne boce, treba promjeniti i zaptivak između boce i redukcijskog ventila. Poslije svake upotrebe plinske boce treba zatvoriti ventil na boci. U protivnom, gumena cijev je pod pritiskom gasa, a time i aparat. Nije isključeno da neki od bezbjednosnih sistema na šporetu može zakazati. Priključna cijev može biti porozna, te ukoliko glavni ventil na plinskoj boci nije zatvoren, može usljed izlaženja gasa kroz neko vrijeme nastati zapaljiva ili eksplozivna koncentracija gasa u prostoriji.

Ne smije se držati plinska boca na suncu ili pokraj izvora toplote niti kad je prazna. U gasnoj boci uvijek zaostaje određena količina gasa te porastom temperature raste pritisak

Nastane li požar u stanu, treba iznijeti plinsku bocu na otvoreno. Ako je plinska boca ostala u stanu gde je požar, treba upozoriti na to vatrogasce.

Gas iz plinske boce ne smije se pretakati u gasne rezervoare automobila i drugih vozila.

Ukoliko gas počne da izlazi pod pritiskom iz plinske boce i zapali se, ne treba se plašiti, jer neće doći do eksplozije. Treba zaštititi ruke i tijelo i zatvoriti ventil na boci. Nakon toga je iznijeti na otvoreno, ohladiti vodom i pozvati vatrogasce.

Ukoliko osjetite miris gasa odmah napravite promaju, evakuišite ljude, ništa ne palite niti uključujte, zovite vatrogasce, po mogućnosti stavite objekat u beznaponsko stanje isključivanjem na glavnoj sklopki, ali van ugrožene zone.

4 Komentari

  1. Zato Kupujte ina plin atestirane sve boce sa cepom i folijom uz svaku ide nova gumica.. a ovo jeftino se puni auto gas prepunjavaju boce po pumpama cetinjani i lokalni strucnjaci.. sreca pa niko nije stradao

    43

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code