Početna Društvo Eksterna matura za 315 hercegnovskih osnovaca

Eksterna matura za 315 hercegnovskih osnovaca

0

Školska 2018/2019 godina za učenike završnih razreda osnovnih škola biće okončana 17. maja, a iz 4 osnovne škole u Herceg Novom ove godine „izaći“ će 315 polumaturanata.

Za njih je počela eksterna provjera znanja iz maternjeg jezika, matematike i izbornog predmeta, koja će trajati do sjutra. Preliminarni rezultati očekuju se 16. aprila, a nakon uvida i prigovora, škole će konačne rezultate objaviti 22. aprila.

Učenici su već imali provjeru znanja iz crnogorskog, srpskog, bosanskog, hrvatskog jezika i književnosti/albanskog jezika i književnosti, danas iz matematike, a sjutra iz predmeta koje su izabrali sa liste obaveznih predmeta, a koji se izučavaju u III ciklusu najmanje u dva razreda biologija, hemija, fizika, geografija, istorija, engleski, ruski, italijanski, francuski i njemački jezik.

Za one koji iz opravdanih razloga nijesu mogli prisustvovati provjeri znanja u aprilskom roku, ubrzo će biti određen novi datum. Eksternom provjerom „mjere“ se znanja koja bi trebalo da su učenici postigli do završetka osnovne škole, a jedan su od kriterijuma za upis u srednju školu.

Sa druge strane, direktori 4 osnovne škole sa roditeljima đaka ovih dana usaglašavaju opcije – mjesta i način organizacije polumaturske večeri. Za sada ni u jednoj školi nemaju tačno definisan datum proslave, a najbliža „rješenju“ je Osnovna škola Orjenski bataljon u Bijeloj, koja bi do kraja sedmice mogla sve definisati.

Kako su nam kazali u upravi škole, roditeljima su ponuđena tri rješenja: proslava u školi, restoranu Olimpija ili u Gradskoj kafani. Od školske proslave se, ipak, odustalo. Polumaturanti su proslavu prošle godine organizovali na terasi Gradske kafane, koja ima izuzetne uslove gdje im je pružena odlična usluga, pa je ta opcija za sada najrealnija.

Kako saznajemo, inicirana je i zajednička proslava svih novskih polumaturanata iste večeri i na jednom mjestu, međutim, polumaturanti iz Osnovne škole Milan Vuković su od toga odustali.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code