Početna Izdvojeno Ekstremno: Francuz pobjednik trke „Blacklake Xtrene Triathlon Montenegro“, Novljanin Marko Butulija odličan...

Ekstremno: Francuz pobjednik trke „Blacklake Xtrene Triathlon Montenegro“, Novljanin Marko Butulija odličan peti

4

Gijom Boisgontije iz Francuske pobjednik je drugog ‘’ BLACKLAKE Xtreme Triathlon Montenegro’’na Žabljaku sa vremenom 13:42:48, nakon što je preplivao 3800 metara, vozio bicikl u dužini od 185 kilometara i na kraju pretrčao dionicu maratonske trke od 42 kilometra.

Takmičari su startovali i finiširali sa plaže Crnog jezera, uz početak od 4 sata i 30 minuta ujutru, plivali su u Crnom i Malom jezeru, zatim napravili biciklistički krug od Žabljaka preko Boana, Mioske, uz povratak u zonu tranzicije u blizini ski centra Savin Kuk. Nakon toga krenuli su na trkačku rutu od 42 kilometra, preko Sedla i Bobotovog Kuka, Podgore sa ciljem na Crnom jezeru.

Drugoplasirani je prošlogodišnji učesnik, Mikele Petrone iz Italije( 14:21:11) a trećeplasirani Dino Belakušić (15:57:17) iz Hrvatske.

Crnogorski takmičar Marko Butulija iz Triatlon kluba Herceg Novi zauzeo je peto mjesto uz vrijeme, 17 sati i 27 minuta.

Posljednji učesnici su u cilj ušli u 1 sat i 15 minuta nakon ponoći, uz doček organizatora i volontera poslije 20 sati i 45 minuta provedenih na stazi.

Ovom trkom u organizaciji Multisport Akademije MAYER, Žabljak je definitivno potvrđen kao sjajna destinacija za ekstremne triatlonce, a od ove godine je BLACKLAKE Xtreme Triathlon i u zvaničnom kalendaru XTRI World Toura kao kvalifikaciona trka za svjetsko prvenstvo u ekstremnom triatlonu.

Marko Butulija postao naš najbolji ekstremni triatlonac

Subota 12. septembar 2020. godine ostaće trajno zabilježen datum u istoriji Triatlon kluba Herceg Novi. Njegov član od osnivanja, Marko Butulija uspješno je završio jednu od najtežih trka na svijetu u punom formatu dugog triatlona, s ponosom ističu u TK Herceg Novi.

Jer, Black Lake Extreme triatlon na Žabljaku je jedna je od 16 ekstremnih triatlon trka u okviru svjetske serije (XTri world tour).

-Kao i svako triatlon takmičenje i ovo na Žabljaku sastojalo se iz 3 discipline (plivanje, bicikl, trčanje) samo što su uslovi bili dosta zahtjevniji, zapravo ekstremni. Plivalo se 3.8km u Crnom jezeru. Start je bio u 4:30 ujutro, tako da je jezero bilo zaista u mrklom mraku, hladno.

Nakon toga uslijedila je veoma zahtjevna dionica bicikla od Žabljaka-Mioska-Kolašin-Mojkovac-most na Đurđevića Tari-Žabljak u dužini 184km sa 3200 m uspona.

I na kraju je bilo potrebno istrčati veoma tešku rutu od skijališta Savin kuk-Sedlo-Bobotov kuk-Crno jezero u dužini 42km sa 1700m uspona- navode iz TK Herceg Novi.

Za sve ovo Marku je bilo potrebno 17h 27min 29s i zauzeo je odlično 5. mjesto u ukupnom plasmanu. O težini trke govori, pored ostalog, i to što je započeo i završio u mraku.

Zbog specifičnosti ekstremnih uslova svi takmičari su imali tim podrške, pa je Marku tokom biciklističke vožnje logistika bila Jelena Tomašević, a Luka Čupić tokom trčanja.

Ovaj svjetski događaj organizovala je na najvišem nivou Multisport akademija Mayer.

4 Komentari

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code