Početna Društvo Elaborat o stanju lukobrana Škver sa hitnim mjerama sanacije radiće firma iz...

Elaborat o stanju lukobrana Škver sa hitnim mjerama sanacije radiće firma iz Bijelog Polja

20

Ponuda firme Optimusproject doo iz Bijelog Polja ocijenjena je kao ispravna i najpovoljnija na drugom tenderu za izbor izvođača za izradu elaborata o stanju lukobrana Škver sa hitnim mjerama sanacije, koji je raspisalo JPMD. Sa tom firmom biće zaključen ugovor o izradi elaborata.

Bjelopoljska firma će po zaključivanju ugovora imati rok od 30 dana da sačini elaborat. Vrijednost ponude koju je dostavila bjelopoljska firma bila je za oko 1.000 eura niža u odnosu na ponuđenu tederom od 8.264,5 eura i iznosila je 7.313 eura bez PDV.

Podsjetićemo da je ista firma konkurisala i na prvom tenderu, ali je tada dostavila neispravnu ponudu, zbog čega je postupak bio poništen.

Na drugi tender ponudu je dostavila i firma Geot doo iz Podgorice, ali je ta ponuda ocijenjena kao neispravna.

Elaborat sa prijedlogom hitnih sanacionih mjera treba da obuhvati: mjerenje površine i zapremine postojećeg nabačaja uz lukobran, u minimalno potrebnoj mjeri da se sagleda obim radova, sa kartiranjem na postojećoj kopiji plana parcele, navodi se u javnom pozivu.

Takođe, neophodan je iskop dvije istražene jame na tijelu lukobrana radi provjere stanja nasipa i/ili konstrukcije na dijelovima na kojim voda najintenzivnije prodire odozdo na pločnik, te kartiranje oštećenja i nedostataka na objektu i izradu prijedloga hitnih sanacionih mjera.

Redosljed izvođenja radova, podgradne konstrukcije i drugo treba da omoguće što bolje iskorišćenje uskog prostora za građenje. Tehničko rješenje sanacionih mjera će uzeti u obzir sve zahtjeve vezane za funkcionisanje objekta.

Elaborat treba da sadrži: tehnički opis, predmjer i predračun radova, crteže sa neophodnim detaljima i šeme za izvođenje.

20 Komentari

 1. Uzrok izbora firme bez iskustva moze biti samo zbog loseg tendera, nisu bodovane reference. E sada, moze to biti neznanje a moze biti i namjerno da neko dobije posao. Ko li bi ga znao. Lukom Škver se loše upravlja.

 2. Ne mora nužno da je problem što je firma, koja će raditi projekat, iz ( u ovom slučaju) Bijelog Polja. Isto tako, narečeni inžinjer iz date firme, imao prosjek na fakultetu 9 ili 10, ne mora da bude garancija da ovaj posao zna da uradi. Ključna riječ je – znanje!! U moru neznalica, ili još puno gore, onih koji nisu svjesni da su neznalice, a odlučuju o nečemu ovako bitnom, nije lako dokazati pravu stručnost. Zato smo gdje jesmo.
  Imate gospodo u Rotterdamu, jednoj od najvećih luka svijeta, jednog Novljanina, koji je svjetska inžinjerska top-klasa u ovim poslovima….Zovnite ga, pomoći će vam, čak mislim i pro bono, jer voli Herceg Novi!! A mulo Novoga, zaslužuje punu pažnju, to je i razvojna šansa, i istorijska vrijednota ovog grada.

  15
  • Zadnjih godina su studenti sa DPS knjižicom bili visoko-rangirani na svim Crnogorskim Fakultetima. Eto ja to sa dokazima mogu da potkrijepim, jer sam više puta bila predmet izrugavanja većine profesora i kolega studenata na Građevinskom Fakultetu u Podgorici u poslednje četiri godine, a samo zato što ne skrivam da sam vjernica SPC-a i što se izjašnjavam kao Srpkinja. Ono što ja moram znati za šesticu, članovi DPS-a dobiju devetku.

   6
   3
 3. Nevjerovatno!
  Lukobran ima istorijski a ne samo komercijalni znacaj!
  Treba zamoliti one koji su ga i gradili da urade elaborat!
  Zasto se na tenderima traze “najpovoljniji”
  to moraju da urade strucnjaci od kamena i mora!
  Ne vidimo nigdje oko Lima uradjene lukobrane…
  Koje su to Ekspertize i za koje lukobrane na moru do sada uspjesno uradili i koje osiguranje imaju da se moze naplatiti ako zakazu!?
  Drzava ili Opstina ne smiju da prave ugovore ni sa jednom kompanijom koja nema odgovarajuca svjeza osiguranja!

  18
 4. Hajde polako!
  Prvo, nebitno je da li je firma registrovana u Bijelom Polju, Herceg Novom ili Delaveru, bitno je da se ispravno i kvalitentno uradi elaborat, te da firma ima STRUČNE KADROVE koji će to odraditi.

  Prema uslovima tendera, niko nije zahtjevao da postoji iskustvo u građenju lukobrana i ostalih hidrotehničkih građevina. A i da jeste, hajd’ vi dokažite da je neki projekt neki “mladi” inženjer izradio ispravno. Baš to je problem sa strukom građevinskih inženjera, jer svaki đed iz svakog sela je napravio kuću koja traje “Evo vijek ipo, a ti si tu studirao neke škole pet godina”.

  Momci iz Bijelog Polja bez ikakvih problema i bez ikakvog prethodnog znanja MOGU da naprave elaborat o stanju. Njihov posao je da otvore dvije rupe u trupu, vide stanje i kažu mišljenje. Za to je dovoljno tih nešto manje od 8.000 eura. Njihov posao tu završava. Tačka. Otkopaće dva kamena, izvršiti snimanje stanja, napraviti izvještaj, vratiti kamenje i to je to.

  Problem je samo u tome što za te pare ne mogu da izvade kamen iz trupa a da ga ne oštete. O tome nije razmišljao neko ko je propisivao tender.

  17
  3
 5. Iako zvuči čudno da je firma iz Bijelog polja dobila posao vezan za more, na njihovom sajtu piše da su specijalizovani za gradnju na moru, seizmičku gradnju itd. A u firmi su zaposleni ljudi iz svih krajeva CG.
  Vodi je Jovan Furtula, građevinski inžinjer, najbolji student Građevinskog fakulteta u Podgorici 2013 (prosjek 9, 91 prema sajtu Vijesti, a 10,00 prema sajtu firme).
  Valjda nema veze sa politikom, jedino je ispred Inžinjerske komore potpisom branio svetinje, ali je to privatni stav, ne znači da se kasnije naplatio ili da je neko iz tih krugova intervenisao da im se dodijeli posao.

  6
  6
  • znaci angazovana neiskusna firma 🙃🙃🙃 svaka cast za zavrsen fakultet ali ovdije je potrebno iskustvo koje se stice radom na slicnim projektima , reference kolega reference , diploma nije referenca.

  • Ako neko laže za prosjek na fakultetu,onda mu se i sve drugo mora vjerovati🤣🤣
   Jedno je što na sajtu firme napišu da su specijalisti,a drugo izvršeni radovi koji stoje iza njih,a to nešto ne viđesmo
   Moj Novi..pitomi ljudi,koji se sklone u stranu pred agresijom i primitivizmom,pa se poslje čude šta ih je snašlo

   11
   1
 6. Bolje vi to dajte nekom iskusnom mestru sa Skvera ili iz grada koji zna sto su talasi i sta more zna da napravi , kako more moze podlokati mol i ostale sitnice !
  Na stranu struka ali za ovakve stvari iskustvo i zivot sa morem su bar 70% bitni.
  sto ne angazujete strucnjake iz HR ili neke sa primorija !! ovo nema logike.

  16
  2
 7. Zamisli, firma iz Bijelog Polja radi elaborat o gradskoj luci na moru. A mogla bi neka firma sa Maldiva da se pobrine o elaboratu i projektu planinskog doma i štala u Bijelom Polju.

  21
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code