Elaborat za remedijaciju tla u Brodogradilištu još na javnoj raspravi

Elaborat za remedijaciju tla u Brodogradilištu još na javnoj raspravi

7
Podijeli

images_slike_gradovi_hn_objekti_brodogradiliste_rjAgencija za zaštitu životne sredine–Implementaciona jedinica projekta „Upravljanje industrijskim otpadom i čišćenje” iz Podgorice, podnijela zahtjev za davanje saglasnosti na Elaborat procjene uticaja na životnu sredinu za remedijaciju tla lokacije brodogradilišta Bijela.

Dostavljena dokumentacija može se pogledati u prostorijama Agencije za zaštitu životne sredine, u Podgorici i u Sekretarijatu za komunalne djelatnosti i ekologiju Opštine Herceg Novi, radnim danima od 9 do 12 časova.

Picerija i restoran

Rok za javni uvid i dostavljanje primjedbi i mišljenja u pisanoj formi, na adresu Agencije za zaštitu životne sredine, je 16. septembar.

Javna rasprava o elaboratu najavljena je u Sali za sastanke Jadranskog brodogradilišta „Bijela” 19. septembra, u 11 časova.

Podsjećamo da je prije skoro tri godine potpisan ugovor sa Svjetskom bankom  o sprovođenju projekta „Upravljanje industrijskim otadom i čišćenje“ (IWMCP), za kredit vrijedan 50 miliona eura. U krugu Brodogradilišta, koje je u međuvremenu zahvatio  stečaj, i dalje su gomile grita, odnosno preko 65 hiljada tona otpada od pjeskarenja brodova.

Nedavno je u Opštini Herceg Novi održana javna rasprava o Elaboratu procjene uticaja na životu sredinu i o Planu upravljanja životnom sredinom i rješavanju otpada na lokaciji Brodogradilišta Bijela. Rečeno je da Vlada Crne Gore zahtijeva da se očisti kompletno koncesiono područje do maja ili juna naredne godine. Saopšteno je i da je u toku revizija Glavnog projekta remedijacije za ovu lokaciju i da će nakon završetka biti objavljen međunarodni tender za izbor izvođača radova na remedijaciji.

7 Komentari

 1. Poštovani “ne znam ništa”, izvinite što kasnim jer ja radim pa tek sada. Ja od predsjednika Vlade ne očekujem da građanima mjenja svijest. To rade ljudi medicinske struke. Ja od Vlade i predsjednika očekujem da domaćinski upravlja imovinom koja mu je povjerena. Dakle kada se deponovala prva hiljada tona grita trebalo je iz sredstava prihoda brodogradilišta uložiti u rješavanje problema odlaganja otpada. Sada je kako kažu deponovano preko 60 hiljada (slovima šesdeset hiljada). Vi, jednako kao i ja, znate da su se sredstva trošila na druge “važnije” projekte. Dakle nemam ja što da budem skroman ili neskroman.

 2. Država nije rekla rukovodstvu Brodogradilišta “primjenjujte tehnologiju rada u remontu brodova koja će kao “nuz proizvod” stvarati opasni otpad! Niti je Državca birala tehnologiju remonta brodova. Nego je “stručno” rukovodstvo primijenilo tehnologiju remonta, a nije predvidjelo što će sa “opasnim otpadom” koji je posljedica primijenjene tehnologije. Ko ovo razumije-razumjeće i moj komentar.
  ZATO SMATRAM DA JE BIVŠE RUKOVODSTVO BRODOGRADILIŠTA ODGOVORNO, JER JE OVAKVO TEHNOLOŠKO VOĐENJE PREDUZEĆA NEODGOVORNO!

 3. A sta su trebali radnici brodigradilista i rukovodioci da stavljaju grit u dzep i da ga nose kuci boze svasta.Za primjenu ekologije i svjetskih standarda jedne kompanije odgovoran je iskljucivo vlasnik koji je u normalnim drzavama obavezan da ukozi novac u kompaniju i ekologiju kao i da organizuje odlaganje otpada iz rocesa proizvodnje a svi znamo koliko je crna gora kao vlasnik ulozila u jbb ili bilo koje preduzece u cg sem sto su sve poharali i unistili i sad se kao cudimo ko da je ovo prvi kredit koji gradjani placaju

 4. …a Predsjednik bi bio sretan da se svaki red zna,jer bi to bio najveći uspjeh vlasti,kojoj se organizovano opire znana i neznana opozicija države.

 5. Sunce,ti si skromnog mišljenja,a ipak direktno ti na pamet pada predsjednik Vlade.A nema toga predsjednika koji može preokrenuti svijest ovako izgubljenome narodu nakon raspusta devedesete.Nekad su svi poštovali propise,jer nije moglo drukčije,a onda su mnogi dobili ideju i šansu da iskoriste nered za sebe lično,a u mutnome se dobro lovi i još traje lov po dnu ,ali će brzo da presuši.

 6. Sunce
  “Nezadovoljni građanin” kao da je pao s Marsa. Pa Država je vlasnik brodogradilišta i poslednjih 25 godina upravo ova vlast postavlja rukovodioce koji su sprovodili poslovnu politiku Vlade. Dakle, nema odgovornijeg za ovakav način odlaganja grita u brodogradilištu od aktuelnog predsjednika Vlade. Može se samo govoriti o tome da li je on i jedini odgovoran. Po mom skromnom mišljenju naravno da nije.

 7. A odgovornih bivših rukovodilaca iz uprave Brodogradilišta za ovu “ekološku katastrofu” nema ! Obavlajti posao u jednom preduzeću na način da se stvara “opasni otpad” po okolinu, ostaviti otpad na otvorenom skladištu, pa “primorati” Državu da uzima kredite za rešavanje tog problema, a kredite da vraćaju svi građani Crne Gore-RAVNO JE KRIMINALU! ZBOG TOGA TREBA DA ODGOVARJU BIVŠI RUKOVODIOCI !

Ostavite komentar

*

code