Početna Društvo Električni trotineti postaju hit, ali i opasnost

Električni trotineti postaju hit, ali i opasnost

26

Dok su vozila milila u koloni duž Zelenike mladić na električnom trotinetu je zaobilazio vozila, prilično vješto, malo s desne, malo s lijeve strane. Pojavio se neočekivano i za koji sekund, nestao, ostavljajući kolonu iza sebe.

To je česta slika ovoga ljeta na primorju. Mnogi za volanom na nju ostaju ravnodušni, ali mnogi i začuđeni, negoduju. Jer, vožnja električnog trotineta, koji može da se kreće i do 40 km na sat, jeste spas od gužvi na kratkim relacijama, od traženja parkinga. Jeftiniji su, lagani, ne zagađuju okolinu, ali su i opasniji način da se stigne do odredišta, nečujno se probijaju pored vozila, ali i pješaka.

Električnim trotinetima upravljaju, uglavnom, mladi, ali i stariji kroz centar grada, Šetalištem Pet Danica, rivijerom… Poznajući naš mentalitet kupuju ih i iz pomodarstva. Cijena, zavisi, od 300 do 400 eura.

Foto: YouTube printscreen

U slučaju izazivanja nezgode vozači u drugim državama mogu biti i – krivično gonjeni, a sve češće i stradaju. Zakon u Crnoj Gori još ne prepoznaje ovo saobraćajno sredstvo.

– U toku je izrada novog Zakona o bezbjednosti saobraćaja, koji bi trebalo da bude usvojen do Nove godine, već postoji Nacrt. Njime će svakako biti regulisano korišćenje trotineta, što sad nije Zakonom definisano. Narednih dana iz Centra bezbjednosti Herceg Novi uputićemo inicijativu opštinskom Sekretarijatu za komunalnu djelatnost i energetsku efikasnost da lokalna samouprava posebnim aktom definiše korišćenje trotineta na lokalnim putevima – kaže za Radio Jadran, komandir Stanice policije CB Herceg Novi, Dejan Ostojić.

On dodaje i da saobraćajna policija stalno upozorava vozače trotineta da vode računa o sopstvenoj i bezbjednosti drugih učesnika u saobraćaju.

Uglavnom, nadležni bi trebalo što prije da propišu i usvoje saobraćajna pravila za električne trotinete. Ona već postoje u zemljama EU sa strogim uslovima korišćenja i kaznama ako se oni ne poštuju, jer su oni postali trend, pa je čak u nekim zemljama pripisan i dozvoljeni broj trotineta.

Treba definisati ko njima može da upravlja, da li se mogu kretati trotoarom, biciklističkim stazama, samo lokalnim, magistralnim ili regionalnim putevima, kojom brzinom, sa kacigom vozača ili bez…

Mada, u Herceg Novom, prema riječima Ostojića, vožnja električnim trotinetima nije uzela toliko maha kao u Tivtu i Budvi.

26 Komentari

 1. Sačekajmo da prvo dijete strada u sudaru sa elektro-trotinetom… Potok krokodilskih suza svih onih koji bi trebali biti odgovorni je zagarantovan!

 2. Parodija od zakona koji ne vaze za odabrane i gdje policija mase lopovima koji ne voze nego lete cestama dok kaznjava i maltretira one nemocne da im se suprotstave je u stvari razlog zasto su trotineti opasnost a ne ludjaci u AUDIjima i ostalim bijesnim kolima jer Boze moj oni su van zakona u paradrzavi.

 3. Meni recimo zasmeta ponekada kada se muz i zena drze za ruke i po dijete sa strane pa uspore probam sa lijeve pa sa desne i nemogu proci ali sta ces to je zivot Nakasljem se izvinem i prodjem..

 4. Kako su se uspalili vlasnici benzinskih pumpi..Strah od trotineta i elektricnih auta jer nece moci vise da deru narod prodavajuci im skupo gorivo..
  Svi na trotinete i bicikla…
  U normalnim okolnostima treba zatvoriti pojedine ulice u gradu za automobile i ostala motorna vozila ..
  Pa dostavljaci i cistaci mogu koristiti elektricna vozila za svoj rad da ne bude ljude rano ujutru sa bukom…

 5. Ne znam zasto se put pored mora zove “šetalište” kad, auta prolaze, dostavljači robe, kamioni, motori i sad ovi trotineti, jer na tom putu se sve radi a najmanje šeta. Tobož radi se na proširenju “šetalista” aa onda obližnji restorani izbace stolove i stolice tako da ono zauzima i manju širinu od one koju je imalo prije tzv. proširenja.

 6. Kako se tretira ako pasam na magaretu magistralom? Poznaje li takvu stavku crnogorski zakon? Guzve,cijene goriva, nemam para za trotinet. Povratak muśu!

 7. Bez zaštite i signalizacije zabraniti pod hitno trotinete na bilo kojem kolovozu i šetalištu. Neka voze po terasama, dvorištima i stazama predviđenim za takva vozila jer ugrožavaju svoj život i vozačima prave problem zbog kojeg ni krivi ni dužni mogu da se nađu u situaciju da krivično odgovaraju…

  • Kad voziš automobil u naseljenom mjestu, moraš se prilagoditi svim učesnicima u saobraćaju, a to su pjesaci, biciklisti i od nedavno ljudi na trotinetu. Ti uzmi svoj automobil pa ga vozi, kao što reče, po terasama i dvorištima (gledaj da su u tvom vlasništvu, da te neko ne klekne po ušima) gdje ćeš biti sam i nikoga nećeš ugrožavati. Najbolje bi bilo za osobe (poput tebe) koji misle da je put samo njihov, naprave novi put negdje u planinu, a i kuće ne bi bilo loše izgraditi, pa da se onda ne mješate sa bahatim pjesacima, trotinetima, biciklima.

   • A treba li i oni (vozači trotineta) da se prilagode? Cijeli zapadni svijet zabranjuje a ovdje treba dozvoliti! Djeca voze bez ikakve zaštite magistralom!? Nego o tom, potom… vidjećeš koliko nisi bio u pravu sa komentarom.

 8. Elektricni trotineta je sasvim dobro opisan kroz ZOBS CG kao moped I to na slijedeci nacin:”
  Zakon je propisao da je moped je motorno vozilo sa dva točka čija najveća konstruktivna brzina, bez obzira na način prenosa, ne prelazi 45 km/h, pri čemu radna zapremina motora, kada vozilo ima motor sa unutrašnjim sagorevanjem ne prelazi 50 cm3, ili sa motorom čija najveća trajna nominalna snaga ne prelazi 4 kW kada vozilo ima električni pogon.”

  Po ovome, vozac trotineta mora da postuje sva pravila o bezbjednosti saobracaja na isti nacin kao I vozac mopeda.

 9. Put kroz Boku Kotorsku, koju popularno zovemo “Jadranska magistrala” je sve drugo, samo nije magistrala. Možda zadovoljva standard puta druge kategorije. Od Novoga do Kamenara i van turističke sezone se od automobila ne može alavija proći. Za ovu modu takav put nosi mnogo opasnosti, zbog čega vožnju ovim električnim trotinetima treba zabraniti.

 10. Malo vise respekta za bicikle i trotinete..
  Auta bu morala drzati rastojanje kada zaobilaze bicikliste i trotinete minimalno 1 metar…
  A savjet za bicikliste i trotinete ugradite kamere tako ako vas neko bezobrazno zaobilazi ili gura sa puta da imate dokaz.😎💰💰🏍⛸🔫

 11. Uvesti zakon da svaka osoba sa biciklom i trotinetom na sopstvenu odgovornost izlazi na magistralu,tj da niko ne odgovara za njihov zivot.

   • Jesi li idje u svijetu vidio da se trotinet vozi magistralnim putem???ne pisi gluposti ako vec ne umijes nista pametno da napises..ja shvatam da nema biciklistickih traka kuda bi se mogla voziti bicikla i trotineti,ali magistralna traka nije mjesto za to..najgora situacija je do kotora ,dje su trake toliko uske da jedva dva autobusa mogu da se mimoidju..a ti ne glumi da si pametan,jer ti logika veze sa vezom nema..

  • Ima i drugih biciklista sem beba za volanom. Sportskih, a i onima kojima je to osnovno prijevozno sredstvo. Ako je sudar nastao greškom auta naravno da će vozac odgovarari degeneriku.

 12. Ovo je sramota na sta nam cesta lici,trotineti,biciklisti,pjesaci koji u dosta slucajeva kao telad prelaze ulicu…sve to na jednoj traci..ovo nema nigdje na svijetu …

 13. Electricni trotineti se tretiraju kao bicikla svugdje u svijetu i dobro je napraviti staze za bicikla i trotinete..
  Jedino ako bi u CG da ih oporezuju posto se placa harac na sve…pa posle na rosule itd…ha ha. .

 14. Konkurencija automobilima ne trose naftu i benzin i drzava gubi prihode.nace oni nacine da oporezuju u tome su svjetski prvaci.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code