Početna Društvo ELEKTRONSKI DNEVNICI U ŠKOLSKOJ PRAKSI

ELEKTRONSKI DNEVNICI U ŠKOLSKOJ PRAKSI

0

OS_Daso_PavicicElektronski dnevnici u osnovnim i srednjim školama u Herceg Novom već su počeli da se upotrebljavaju. Kako nam je rekao direktor osnovne škole “Dašo Pavičić”, Nikola Stojanović, u ovoj školi je među prvima obavljena obuka za nastavnike i u toku je unošenje osnovnih podataka za učenike: ime i prezime, matični broj, odjeljenje i slično.

– Elektronski dnevnik čini znatno olakšanje većini učesnika nastavnog procesa. Svako može da se uloguje i izabere “aplikaciju” iz one oblasti koja ga interesuje, ali na određene oblasti nemaju svi iste mogućnosti. Ja mogu da pristupim svim podacima, ali ne mogu, recimo, da korigujem ocjene ili pravdam časove – ističe Stojanović. Ove godine uporedo će se koristiti oba dnevnika dok se sve aplikacije ne završe.

Za sada su gotovi spiskovi učenika po odjeljenjima, kao i spisak zaposlenih. Takođe, može se pregledati spisak aktivnosti đaka, izostanaka, kao i njihovi “psihološki profili”, navodi Stojanović.

Elektronski dnevnici će dosta pomoći i roditeljima, da na vrijeme budu informisani o ocjenama i neopravdanim izostancima svoje djece. Ipak, roditeljski sastanci će se i dalje zakazivati. “Vjerovatno će se preći na neku elektronsku komunikaciju sa roditeljima, ali roditeljski sastanci za sada ostaju praksa, jer se na njima najbolje ukazuje na probleme i dogovara njihovo rješavanje. Nastavnici su dužni da do kraja sedmice unesu sve ocjene ili neopravdane izostanke, tako da će roditelji makar jednom sedmično imati uvid u rad svoje djece u školi” – navodi naš sagovornik.

Ideja o elektronskim dnevnicima na kraju ne ostavlja mnogo mjesta školarcima za školske “malverzacije” – skrivanje loših ocjena, ukora, neopravdanih časova i slično. Učenici su sada jednostavno prinuđeni da blagovremeno obavijeste roditelje o svemu.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code