Početna Društvo Elektronski upis u vrtiće samo uz matični broj: Još 2.500 novih mjesta...

Elektronski upis u vrtiće samo uz matični broj: Još 2.500 novih mjesta za djecu

0

U Crnoj Gori danas je počeo elektronski upis u vrtiće, a procedura je jednostavna, poručio je ministar prosvjete Damir Šehović.

On je kazao da će roditelji, po upisu djeteta, elektronski dobiti obavještenje o vaspitnoj grupi djeteta i o imenu vaspitača koji vodi tu grupu.

Danas zvanično počinje i kampanja za povećanje obuhvata djece poredškolskim vaspitanjem, a projekti rekonstrukcije ili izgradnje novih vrtića omogućavaju 2,5 hiljada novih mjesta za djecu, istakao je Šehović.

E-upis u vrtiće može se obaviti na istoj veb adresi kao i upis u osnovne škole, koji je dostupan od danas.

“Procedura je jednostavna jer i ovaj sistem automatski, unošenjem matičnog broja djeteta, povlači veliki dio podataka. Tako neće biti potrebe za izvodom iz matične knjige rođenih, ali ni potvrdom centara za socijalni rad”, kazao je Šehović.

Govoreći početku kampanje za povećanje obuhvata djece predškolskim vaspotanjem, koji je u posljednjih nekoliko godina porastao na 73 odsto djece starije od tri godine, ministar je naglasio da razumije zašto roditelji “katkad cijene da bi djetetu do polaska u školu bilo ugodnije isključivo u toplini doma”.

“I obrazovnom sistemu je ta opcija jednostavnija, no mi ne tražimo laka, već kvalitetna rješenja. Upravo zato poručujemo roditeljima da vrlo često nije najbolje ono što je najugodnije”, kazao je Šehović.

Prema njegovim riječima, mora se naučiti dijete da novi ambijent nije uvijek prijetnja, već često šansa da se ljepše igra, da stekne prijatelje, da nešto nauči.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code