Početna Ekonomija EPCG: Za većinu kupaca od 1. juna računi niži do 5 odsto

EPCG: Za većinu kupaca od 1. juna računi niži do 5 odsto

4

U skladu sa inicijativom i odlukom Vlade Crne Gore o ukidanju naknade za podsticanje proizvodnje iz obnovljivih izvora energije (OIE1), Elektroprivreda će, shodno Zakonu o energetici i Opštim uslovima za snabdijevanje električnom energijom u svojstvu snabdjevača krajnjih kupaca, početi primjenu tarifnih modela od 1. juna 2019. godine.

Kako je saopšteno iz ove državne kompanije, predložemim tarifnim modelima i ukidanjem naknade OIE1 do 300kWh, kumulativni efekat za budžet domaćinstva, biće umanjenje računa od 2,5 do 5,5 odsto za ovu količinu potrošnje.

Iz EPCG objašnjavaju da će za potrošače sa visinom računa do 60 eura vrijednost računa biti na istom nivou.

– Dakle, preko 80 odsto domaćinstava, čija potrošnja je do 600 kWh, imaće iste ili umanjenje račune od 1. juna. Samo 5 odsto potrošača, čiji računi iznose oko 100 eura, novom korekcijom cijena u tarifnim modelima, plaćaće oko jedan odsto više nego što to čine u skladu sa trenutnim cijenama – navodi se u saopštenju.

U slučaju da je domaćinstvo jedno od skoro 200 hiljada članova Zlatnog tima, uračunava se dodatni popust od 13 odsto, a uključujući još 18 hiljada korisnika subvencije Ministarstva rada i socijalnog staranja iz kategorije ranjivih kupaca, činjenica je da će većina domaćinstava imati smanjenje budžetskog opterećenja prilikom plaćanja računa za električnu energiju.

Upravo je to i bilo cilj EPCG da svoje usluge unaprijedi i prilagodi potrebama potrošača, a odabirom  jednog od ponuđenih tarifnih modela snabdijevanja, stimuliše se energetska efikasnost i smanjuje budžetsko opterećenje kupaca u zavisnosti od načina potrošnje i povoljnosti tarifnog modela.

Kupci će moći jednom u toku kalendarske godine da izaberu tarifni model, a informaciju o tome koji najviše odgovara njihovom načinu potrošnje mogu da dobiju na šalterima lokalnog snabdijevanja ili besplatnim pozivom na broj call centra, 19100. Uz to, na web portalu EPCG već je postavljen kalkulator, a domaćinstva će ubrzo dobiti i ilustrativni flajer sa svim relevantnim informacijama za izbor modela. Kupci koji su tokom aprila potpisali ugovor o izboru tarifnog modela njegova primjena biće od 1. juna.

– Pažljivo ćemo pratiti primjenu ponuđenih modela i uz puno uvažavanje sugestija potrošača, poslije određenog vremena, eventualno ćemo praviti određene izmjene i dopune u cilju da zadovoljimo potrebe svih zainteresovanih strana – obećavaju iz Elektroprivrede.

4 Komentari

 1. Ovo je velika matematička prevara.
  Statistički prosjek od 300 kwh, cca 30€ jeste,ali hiljade satova 10 mjeseci u godini ne rade, a mnogi građani imaju i više brojila, jer su ugradili u apartmane, posl.prostore, garaže i sl.
  Dakle, ako je potrošnja 0 obračunava se popust 5% koji iznosi 0.
  Realno, četvoročlana porodica, bez grijanja troši 80-100 €, a tu popusta nema.

  11
  • Napokon neko ko zna da racuna i da kaze ovom stupidnom narodu koji glasa iste lopove godinama za neke sitne usluge da ih to kosta previse i da su u minusu sa svojim glasom za koliko god sendvica ga prodali.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code