Početna Društvo Epidemiološka situacija stabilna, vakcinu protiv gripa u Herceg Novom primilo 1.400 osoba

Epidemiološka situacija stabilna, vakcinu protiv gripa u Herceg Novom primilo 1.400 osoba

7

U Herceg Novom su registrovani sporadični slučajevi obolijevanja bolesti sličnih gripu, dok i za akutne respiratorne infekcije postoji određeni broj uobičajen za ovo doba godine. U odnosu na protekle sedmice, ne bilježi se porast oboljelih i epidemiološka situacija je stabilna kad je riječ o obolijevanju od gripa i bolesti sličnih gripu, potvrdila je Radiju Jadran epidemiološkinja hercegnovskog Doma zdravlja, dr Stefa Glušac:

„Moguće da će početkom drugog polugodišta školske godine doći do porasta, ali dalje kretanje obolijevanja ne možemo predvidjeti. U IV nadzornoj sedmici, tj. prošloj, od 20. do 26. januara, ukupno je bilo 183 slučaja svih infekcija – od čega bolesti sličnih gripu samo 4, a u sedmnici prije 186, od čega bolesti sličnih gripu samo 2“, navodi dr Glušac.

To znači da je broj oboljelih za sada mali, pa je epidemiološka situacija mirna.

Vakcinacija protiv sezonskog gripa, koja je prošle godine krenula sa manjim zakašnjenjem i dalje je u toku, a odziv je odličan, ističe naša sagovornica.

„Dom zdravlja Herceg Novi dobio je i dodatne količine vakcina koje još uvijek nijesu potrošene. Ko god se nije vakcinisao, a ima indikacije, može se javiti izabranom doktoru. Vakcinacija je najefikasnija mjera prevencije i preporučuje se da sve osobe u povećanom riziku od razvoja komplikacija prime vakcinu. Vakcina se može primiti tokom cijele sezone nadzora nad gripom“, navodi dr Glušac.

Najbolje vrijeme za vakcinaciju je prije širenja virusa, s obzirom da je za razvoj antitijela neophodno tri sedmice, objašnjava ona. Od početka vakcinacije u novembru prošle godine, do sada je u Herceg Novom vakcinisano 1.400 osoba.

Vakcinu protiv sezonskog gripa trebalo bi da prime svi stariji od 6 mjeseci sa hroničnim oboljenima respiratornog i kardiovaskularnog sistema, oboljenjima bubrega ili oni koji se liječe od metaboličkih poremećaja, lica sa smanjenom funkcijom imunološkog sistema ili osobe koje imaju transplantirane organe, kao i svi stariji od 65 godina.

Mjere prevencije, osim vakcinacije su opšte: lična higijena, često pranje ruku, izbjegavanje zatvorenih prostorija sa puno ljudi, provjetravanje porostorija te ishrana uz konzumaciju što više vitamina.

Korona virus

Situaciju sa novim koronavirusom prati Institut za javno zdravlje Crne Gore i za sada u Crnoj Gori i okruženju nema pojave zaraze. Taj virus se prenosi prije pojave simptoma.

Kineski zvaničnici su saopštili da je sposobnost novog koronavirusa da se širi sve jača i da bi broj zaraženih mogao rasti. Od njega je oboljelo više od dvije hiljade ljudi, zarazan je u periodu inkubacije – prije nego što se pojave simptomi – zbog čega ga je teže obuzdati, kazali su kineski zvaničnici. Od virusa je do sada umrlo 80 osoba.

Zdravstvene vlasti širom svijeta žure da spriječe pandemiju nakon što je prijavljeno nekoliko slučajeva zaraze izvan Kine, uključujući Tajland, Australiju, SAD i Francusku.

Turisti iz Kine u Crnoj Gori nijesu zaraženi

Troje turista iz Kine koji borave u Budvi nemaju simptome koronavirusa, saopštio je Institut za javno zdravlje.

Iz IJZ kažu da su, nakon obavještenja prispjelog od nadležnih zdravstvenih službi iz Budve, epidemiološke ekipe Instituta za javno zdravlje Crne Gore zajedno sa zdravstveno sanitarnom inspekcijom i lokalnom epidemiološkom službom izvršile epidemiološko istraživanje sumnje na infekciju novim koronavirusom kod troje turista iz Kine.

„Epidemiološkim istraživanjem utvrđeno je da pacijenti ne ispunjavaju epidemiološke kriterijume definicije slučaja“, navodi se u saopštenju Instituta za javno zdravlje.

Prema epidemiološki obrađenim izjavama, ni jedan od pacijenata nije boravio u Vuhanu, gradu koji je epicentar epidemije, niti u pokrajini Hubei 14 dana prije pojave simptoma.

Istovremeno, kako je saopšteno, nijesu bili u bliskom kontaktu sa potvrđenim slučajem infekcije 2019-nCoV virusom.

„Turisti nisu ispunjavali niti jedan od elemenata definicije slučaja koju je za potrebe nadzora razvila Svjetska zdravstvena organizacija i koja se primjenjuje u Crnoj Gori za nadzor nad 2019-nCoV. Kod svih pacijenata radilo se o blagim simptomima gornjih respiratornih puteva karakterističnih za blagu prehladu a samo kod jednog putnika bila je prijavljena blago povišena tjelesna temperatura koja nije potvrđena ljekarskim pregledom. Svi turisti iz grupe stavljeni su pod zdravstveni nadzor tokom boravka u Crnoj Gori a u skladu sa odredbama Zakona o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti“, navodi se u saopštenju.

7 Komentari

 1. Predlažem da Redakcija Radio Jadrana traži od dr. Stefe Glušac objašnjenje kako se u Herceg Novom i Crnoj Gori može konstatovati da li je neko obolio od koronavirusa. Za to je potreban elektronski mokroskop, a nije mi poznato da on postoji u CG. Kvalitetan elektronski mikroskop košta od 100.000 eura naviše…
  Sa interneta:
  “Virusi su najsićušniji mikroorganizmi, veličine od nekoliko desetina do nekoliko stotina milimikrona. Vidljivi su jedino pomoću elektronskih mikroskopa koji povećavaju više od 100.000 puta. Ima ih veliki broj vrsta, a razlikuju se po veličini, strukturi i drugim osobinama”

 2. Riječ mikroskop grčkog je porijekla i nastala je spajanjem dvije riječi, mikron što znaći mali i scopos što znači ciljanje. Postoje dvije osnovne vrste mikroskopa, optički i elektronski:
  Optički, svjetlosni, mikroskop se koristi za manja uveličavanja i osnovni je predmet u svakoj školi, tj u kabinetima hemije.
  Elektronski mikroskop služi za veća uveličavanja i koriste se u profesionalne svrhe pri proučavanju virusa i bakterija kao i najsitnijih djelova svake ćelije.
  Koja to ustanova u CG posjeduje elektronski mikroskop kojim bi sa sigurnošću utvrdila da li je u pitanju KORONA virus ili ne?

 3. “Epidemiološka situacija stabilna, vakcinu protiv gripa u Herceg Novom primilo 1.400 osoba”
  Novska opština ima nekih 30.000 stanovnika, a od toga je 1.400 osoba primilo vakcinu koja ne pomaže protiv Korona virusa.
  To je stvarno veoma stabilna situacija!

   • Ovaj korona virus je MUTANT i još nema vakcine protiv njega! U tome i jeste problem. Ja se od 1990. svake godine bez izuzetka na jesen vakcinišem protiv gripe, ali sam svjesan da mi to protiv ovog virusa ništa ne bi pomoglo…

 4. Da bi se dijagnosticirao korona virus potreban je ELEKTRONSKI mikroskop sa ogromnim uvećanjem. Ima li Herceg Novi elektronski mikroskop, ima li ga Crna Gora? Običan analogni mikroskop nije u stanju da uveča virus kako bi se konstatovalo da li je korona virus…
  Inkubacija pacijenata sa korona virusom traje preko deset dana. U to vrijeme pacijent ne osjeća nikakve tegobe, a u stanju jeda zarazi svoju okolinu! Dakle, ako je neko tek zaražen u Kini i upravo stigao u HN ili CG – kuku nama jadnima!
  Bilo bi bolje da Redakcija pruža prave naučne podatke a ne da se gata u šalici kafe!

 5. Ima li nade da će se Dom zdravlja (na slici) označiti tako da se i sa magistrale može vidjeti gdje se nalazi? Ovo je nevjerovatna neodgovornost (ne)odgovornih ljudi u Herceg Novom. Sramota za grad koji živi od turista; dokaz više da Herceg Novi nije zaslužio da bude “Kulturna prestonica Evrope”. Svaki kulturni grad bi kulturno označio gdje se nalazi važna zdravstvena ustanova, a Herceg Novi kuburi sa kulturom.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code