Početna Društvo Epidemiološka situacija u Domu starih pod kontrolom, nema inficiranih korisnika

Epidemiološka situacija u Domu starih pod kontrolom, nema inficiranih korisnika

2

U Domu starih Grabovac u Risnu trenutno nema zaraženih korona virusom i stanje je redovno. U ovoj ustanovi, kapaciteta 300 korisnika, su velikom žrtvom svih zaposlenih uspjeli da se od marta do septembra odupru virusu, da bi sredinom septembra bio zabilježen prvi slučaj zaraze korona virusom. U tom naletu je inficirano 25 korisnika i 16 zaposlenih i svi su se, zahvaljujući internim procedurama za postupanje za vrijeme epidemije, nalazili na istom dijelu sprata, tako da su transmisiju brzo prekinuli i posljednjih mjesec i po su bez zaraženih korisnika, kaže nam direktor Srđan Dragomanović.

Foto: JU Dom starih Grabovac

“Kad je riječ o zaposlenima, svi koji se vraćaju sa godišnjih odmora ili bolovanja, prije ulaska u Dom se testiraju, tako da se s vremena na vrijeme desi da je neko od zaposlenih pozitivan, ali upravo zahvaljujući testiranju, strogim procedurama prilikom ulaska i nošenja lične zaštitne opreme u ustanovi, nije došlo do ponovne infekcije korisnika”, kaže Dragomanović.

Trenutno je operativno 130 zaposlenih od kojih je desetak na bolovanju, 4 su pozitivna kojima uskoro ističe period izolacije, a najviše nedostaje medicinskog osoblja i osoblja u službi održavanja higijene, napominje Dragomanović.

Njih 110 je direktno uključeno u rad sa korisnicima, dva su stalno zaposlena ljekara od kojih je jedan specijalizant porodične medicine sa subspecijalizacijom gerijatrije, 7 ljekara specijalista zaposleni su kao konsultanti, 50 je medicinskih tehničara od kojih 10 sa visokom stručnom spremom, 10 licenciranih stručnih radnika sa licencom za rad u ustanovama dječije i socijalne zaštite, 3 psihologa, 3 radnookupaciona terapeuta.

2 Komentari

  1. Tamo makar postoji neka kontrola, ali će nas sve “nagrditi” ovaj tranzit “poznatih” putnika koji bi morali da proći kroz Crnu Goru bez zaustavljanja i sa maskama preko lica, neprekidno. Tako nije i skoro na svaku benzinsku pumpu ili proširenje, čereče se pečene kokoške, a smeće se baca na pod. Komunalna Policija bi morala da nas zaštiti od takvog neodgovornog ponašanja pomenutih “tranzitnih putnika”!

    5
    1
  2. Zar nije važan podatak u cijeloj priči da li neko od 25 oboljelih korisnika u septembru preminuo od korone ?Ili su svi izlijeceni i vraceni u dom?

    1
    2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code