Početna Društvo Epidemiološka situacija u hercegnovskim školama: Neki roditelji i djeca u samoizolaciji, nastavnica...

Epidemiološka situacija u hercegnovskim školama: Neki roditelji i djeca u samoizolaciji, nastavnica u Bijeloj pozitivna…

7

Prisustvo korona virusa potvrđeno je sinoć jednoj nastavnici u OŠ Orjenski bataljon u Bijeloj, koja sprovodi nastavu on line putem, tako da nema opasnosti od inficiranja po ostatak nastavnog kadra ili djecu, potvrdila je Radiju Jadran direktorica škole Jarmila Radović. Ona proteklih dana nije dolazila ni na konsultacije, već su je mijenjale kolege.

„Imamo 7 učenika koji su u samoizolaciji, s obzirom da je u užoj porodici potvrđena kovid infekcija. Riječ je o đacima koji nastavu pohađaju on line, osim jednog đaka koji nastavu pohađa u područnoj jedinici u Baošićima, ali on je već 7 dana u izolaciji, tako da u tom odjeljenju nemamo više nijedan slučaj infekcije“, obrazložila je Radović.

Škola na Toploj: Za četiri učenika čekaju rezultate testa

U najvećoj OŠ Dašo Pavičić na Toploj početkom nastavne godine jednoj učiteljici bio je pozitivan test na Covid, ali ona privodi kraju period samoizolacije, pa bi uskoro trebalo da se vrati na posao, kazao nam je direktor škole, Branislav Krečković:

„Na prvi simptom već se povukla tako da nije dolazila u školu i nije mogla uticati na ostale. To se desilo početkom školeske godine.Kod učenika nema inficiranih, osim u porodicama. Kod roditelja jednog učenika potvrđena je infekcija, za roditelje 4 ostala učenika čekamo rezultat i ti učenici naravno ne pohađaju nastavu“, precizirao je Krečković.

Škola u Zelenici: Roditelji sa simptomima da ne šalju djecu u školu

 U OŠ Ilija Kišić u Zelenici imaju problem sa roditeljima koji su se testirali i dok čekaju testove djecu i dalje šalju u školu. Zbog toga direktorica, Snežana Mirković, apeluje na roditelje da čim osjete prve simptome, djecu ne šalju na nastavu, nego da obavijeste školu kako bi se djeca prebacila na on line nastavu:

„Imamo „izlovanu“ djecu koja dolaze iz zaraženih porodica, ali onog trenutka kada se roditeljima potvrdi test, djeca ne dolaze. Imamo problem što roditelji tek kad dobiju test, djecu ne šalju u školu. Roditelji su slali djecu u školu, nalaz im je bio pozitivan a djeca su recimo već 5 dana pohađala nastavu. To su stavri na koje škola ne može da utiče“, ističe Mirković.

Ipak, u školi nema nijedno zaraženo dijete, ali je u izolaciji četvoro, jer su članovima porodice nalazi potvrđeni. Riječ je o dvoje djece koja su išla u školu i dvoje koja pohađaju nastavu on line. U školi se kako ističe strogo poštuju sve propisane epidemiološke mjere i djeca kako tvrdi imaju najmanju mogućnost da se zaraze u školi. Sa druge strane, đaci koji pohađaju nastavu u školi vrlo su disciplinovani i pridržavaju se svih mjera – nošenja maski, pranja ruku i držanja distance.

Škola na Savini: Jedna učenica sa on line nastave zaražena

U OŠ Milan Vuković nema nijednog potvrđenog slučaja korone kod djece koja pohađaju nastavu u školi. Učenik V razreda testiran je i nalaz mu je negativan, ali već 10 dana ne ide u školu, s obzirom da je jednom od roditelja test bio pozitivan, kazao nam je direktor škole, Siniša Brajović.Za učenicu VII razreda čeka se nalaz testa, ali ona svakako  pohađa nastavu  on line.

„Imamo još 2,3 slučaja gdje roditelji imaju koronu, djeca su u izlocaiji, ne idu u školu i čekamo rezultate“, dodao je Brajović.

Srednja škola: Bez potvrđenih slučajeva

U JUSMŠ Ivan Goran Kovačić do sada nijesu imali potvrđenih slučajeva infekcije ni kod učenika niti kod profesora, potvrdio nam je direktor Momir Dragićević. Početkom godine jedan učenik IV razreda bio je u izolaciji zbog infekcije kod roditelja, kao i dva  2 učenika – člana VK Jadran koji su takođe bili u izolaciji zajedno sa ostatkom reprezentacije, ali nijesu bili pozitvini na Covid.

Inače, u svim obrazovnim ustanovama nakon završetka nastave u petak, šalju se izvještaji o eventualnim slučajevima infekcije Ministarstvu prosvjete i Institutu za javno zdravlje u sklopu novog tzv. „semafor“ sistema rada.

7 Komentari

 1. Ipak su roditelji najgori,strasno sta rade,pojedini znaju da su zarazeni i salju djecu u skolu,krije se,sramotno,da ima zakona i reda trebalo bi ih kaznjavati

  38
  1
 2. O vidi u Bjelu najvise djece zarazeno cak i uciteljica.Nadam se da ce svi brzo ozdaravit a usput da pozdravim ove sto su iz Bjele krenuli sa protestima da se maske ne nose.

  56
  3
 3. Čuvajte svoje stare i osobe sa hroničnim oboljenjima. Ovo se, po meni, više ne može ispratiti ni obuzdati. Dok saznate da ste se zarazili, zarazićete još bar troje, četvoro, a da toga niste ni svjesni. Starima objasnite da su u smrtnoj opasnosti. Ne paničim, za mlađe ljude, naročito, mislim da je mali rizik.

  31
  2

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code