Početna Oko nas Tivat Epidemiološko stanje u Tivtu alarmantno, 309 inficiranih

Epidemiološko stanje u Tivtu alarmantno, 309 inficiranih

1

U Tivtu je po podacima lokalne Epidemiološke službe Doma zdravlja Tivat trenutno 309 aktivnih slučajeva obolijevanja od koronavirusa. Opštinski tim za zaštitu i spašavanje Tivta ocijenio je da je epidemiloško stanje alarmantno, te apelovao na građane da budu savjesni, da se ponašaju odgovorno i izbjegavaju veći broj kontakata, saopštemo je iz tivatske lokalne uprave.

Foto: Opština Tivat

Po riječima direktorice Doma zdravlja Tivat prof.dr Jasminke Anđelić, veliki je pritisak na medicinsko osoblje ove ustanove, a problem predstavljaju i smanjeni prihodi, što otežava angažovanje dodatnog broja medicinskih radnika.

“Korišćenje brzih testova je smanjeno, budući da je preporuka nadležnih PCR testiranje, a rezultati PCR testa, od otvaranja laboratorije u Kotoru, budu gotovi za 24 časa”, navela je Anđelić.

Ona je članove upoznala da je na donatorskom računu Doma zdravlja do sada prikupljeno 42.000€, od čega je preostalo 13.000€. Od ovih sredstava pribavljaju se neophodna medicinska oprema i zaštitna sredstva za rad.

Predsjednik opštine Željko Komnenović pozvao je građane i privredu da uplate sredstva podrške Domu zdravlja. On je iskazao zabrinutost zbog velikog broja građana koji šetaju i borave u ugostiteljskim objektima i na drugim javnim mjestima, te apelovao na oprez i izbjegavanje ovakvih aktivnosti.

Komnenović je Opštinski tim upoznao sa činjenicom da je uputio dopis Institutu za javno zdravlje Crne Gore, sa predlogom da ova institucija preispita važeće epidemiološke mjere u Tivtu i Ministarstvu zdravlja predloži njihovo pooštravanje. Ovo, imajući na umu značajan porast broja zaraženih i činjenicu da je shodno stopi kumulativne incidencije, Tivat već duže vrijeme u IV crvenoj zoni.

Potpredsjednik opštine Goran Božović, na osnovu dostupnih podataka, konstatovao je da je više od 10% tivatske populacije do sada preležalo koronavirus, te zamolio upravu Doma zdravlja da se i zvanično obrati Ministarstvu zdravlja sa upitom o planiranim aktivnostima vakcinacije u Tivtu, te pristupi finansijskim sredstvima sa donatorskog računa NKT za zarazne bolesti.

Načelnik OB Tivat Dragan Kontić naglasio je da službenici policije sprovode represivne mjere kontrole iz svoje nadležnosti, te da je od početka godine izvršena kontrola 699 lica u samoizolaciji, a da su 4 lica procesuirana zbog nepoštovanja aktuelnih mjera i naredbi. U prethodnoj godini, od početka epidemije, policija je izvršila kontrolu 2860 lica u samoizolaciji, a procesuirano je 57 krivičnih djela zbog nepoštovanja važećih mjera.

U svojstvu člana, radu Opštinskog tima doprinjela je i Lidija Petrone – Kolar, načelnica direktorata za vanredne situacije, PJ Herceg Novi, koja je podsjetila da je ovaj organ obavljao koordinaciju međunarodne pomoći Crnoj Gori, preko mehanizma Evropske Unije za civilnu zaštitu, te da je pomoć u vrijednosti od 670.000€ pristigla KBC Crne Gore i “Montefarmu” kao krajnjim korisnicima.

Sekretarijat za komunalnu policiju i inspekciju sprovodi intenzivirane aktivnosti kontrole nošenja maski i održavanja fizičke distance na javnim površinama, sa posebnim akcentom na Pine i dječja igrališta. Tokom proteklog vikenda je evidentiran i povećan broj stolova u ugostiteljskim objektima na Pinima. Komunalna policija i zvučno će obavještavati građane o važećim mjerama.

Služba zaštite i Komunalno preduzeće Tivat, kao i do sada sprovodiće dezinfekciju javnih površina i unutrašnjosti objekata od značaja, u čemu će imati potrebnu saradnju “Vodovoda i kanalizacije” Tivat u smislu obezbjeđivanja potrebnih količina vode. Opština Tivat moli upravnike zgrada, da u slučaju postojanja obolijevanja od koronavirusa kod stanara zgrade, kontaktiraju Službu zaštite radi dezinfekcije ulaza i preporuka u smislu sprovođenja pojačane higijene zajedničkih prostorija. U narednom periodu, na javnim mjestima, biće obnovljeni plakati sa svim važnim informacijama i kontakt detaljima.

Novinarka Tamara Vučinović u ime Radio Tivta, najavila je emisiju o novom soju koronavirusa i istakla da će lokalni javni emiter kao i do sada biti na raspolaganju građanima i institucijama u tačnom i pravovremenom informisanju. Sastanku opštinskog tima prisustvovali su i predstavnici DVD “Krtoli”, Dobrovoljnog vatrogasnog voda i Crvenog krsta Tivat.

1 komentar

 1. Napokon normalan gradonačelnik, normalan predlog o pooštravanju mjera u opštini jer čovjek vidi čemu ovo sve vodi. Komnenoviću prijatno ste me iznenadili i čestitam Vam na hrabrosti i brizi za gradjanima !!!
  Sto se tiče nas u Herceg Novom niko se ne oglašava iako je situacija haoticna 100 oboljelih u tri dana, ali svakako opštinski čelnici vode veoma žustru korespodenciju sa resornim ministarstvom ko će izdavati UT uslove. Jer pobogu šta je pandemija u poredjenju sa tim.
  Ni testovi,ni vakcina,ni broj novo oboljelih,ni poštovanje mjera je nebitno, bitni su UT uslovi !!!
  Nek vas je sramota, ugledajte se na gradonačelnika Tivta.

  16
  3

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code