Početna Društvo Eraković: Spremno 600 kovid kreveta

Eraković: Spremno 600 kovid kreveta

7

Crna Gora u ovom trenutku ima spremnih skoro 600 kovid kreveta, a ako bude potrebno povećaće i na 1200 ili 1800, istakao je direktor Kliničkog centra Crne Gore Jevto Eraković, gostujući u Jutarnjem programu TVCG.

On je saopštio da je Crna Gora preduzela sve što treba da spremno dočeka novi talas i da će situacija na jesen biti ozbiljna. Pozvao je građane da poštuju mjere, kako zdravstveni sistem ne bi bio opterećen.

“Trenutno imamo 27 pacijenata u KCCG, i to različite težine bolesti. Na Infektivnoj klinici imamo 11 pacijenata, zatim na Intenzivnoj klinici 13 pacijenata i oni su pacijenti sa težom kliničkom slikom, neki od njih su na respiratoru i oni imaju teži oblik virusa, a drugi su na neinvazivnom modu ventilacije”, naveo je on.

U KCCG boravi i beba od dva mjeseca koja je pozitivna, kao i njena majka sa kojom je na liječenju.

Taj broj inficiranih, koji su smješteni u KCCG, omogućava ljekarima da rade istim intenzitetom i nepromijenjenim tempom.

“Spremni smo da se suočimo sa mnogo većim brojem pacijenata, ali to ne znači da tako treba i da bude. Zato treba poštovati mjere. Ovo je inače period godine kada ne bi trebalo da bude povećano obolijevanje od koronavirusa,” naveo je on.

Ipak, kako je kazao, treba misliti i na medicinski kadar koji radi već duže vrijeme bez pauze. I njima je potrebno da prikupe energiju za narednu sezonu virusa.

“Važno je sprovesti vakcinaciju, ugrožene grupe stanovništva. Nikom vakcina ne garantuje da neće imati virus gripa, ali znači da će ako dobije virus gripa biti ublažen,” naveo je.

Eraković se nada da će Crna Gora dobiti vakcinu protiv Covida 19 u martu ili aprilu sljedeće godine.

7 Komentari

  1. Ajde da vidimo koliko ce biti za hospitalizaciju koliko ce da umre a kolikoih je preminulo od infrakta srca mozga, karcinoma koliko ih zbog cirkusa corona ne ide na terapije…….

    16
    11
  2. Koga jos lazete. Svi znaju da ste u prvom talasu glumili free corona drzavu zbog turizma, onda kada ste videli da je Evropa davala novcanu pomoc po broju zarazenih, onda smo postali najzarazenija drzava. Dajte stavite jos koju cifru pa podelite sa nama malo kad vec na nas obraz ide.

    19
    15

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code