Početna Kultura Erlend Lu otvorio Trg od knjige: Drago mi je što sam došao...

Erlend Lu otvorio Trg od knjige: Drago mi je što sam došao u Crnu Goru prije izbijanja trećeg svjetskog rata

2

Knjige nam otvaraju svijet i omogućavaju da upoznamo i razumijemo ljude, prostore i kulture koje ranije nijesmo poznavali, da učimo o mjestima na kojima nikada nijesmo bili i na koijma možda nikada nećemo biti – kazao je, otvarajući 16. Međunarodni sajam -Trg od knjige, poznati norveški pisac Erlend Lu.

On je više puta bio u Beogradu i nekim mjestima u Srbiji, a prvi put u Crnoj Gori. Šaljivo je prokomentarisao  da mu je veoma drago što  je došao prije izbijanja Trećeg svjetskog rata, aludirajući na nedavnu izjavu predsednika SAD-a, Donalda Trampa.

Erlend Lu, poznat i kao autor kratkih filmova i muzičkih spotova i britki književni kritičar, čovjek koji je radio u pozorištu i na psihijatrijskoj klinici , zahvaljujući baki i djedu, koji su često posjećivali Jugoslaviju, ima puno uspomena na nekadašnju državu:

– Odrastao sam slušajući mnoge pozitivne stvari o staroj Jugoslaviji, koja više ne postoji, ali malčice možda i postoji. Nisam siguran postoji li još društvo norveško-jugolovenskog prijateljstva, sa kojim su baka i djed  često dolazili i pričali nam mnoge egzotične priče o ovom prostoru – ističe Lu.

Kako je mnogo puta bio u Beogradu, a prvi put u Crnoj Gori, u svjetlu najnovijih događaja u svijetu, izrekao je šaljivu opasku koja se dopala  publici, kojoj je izazavo smjeh:

– Vrlo mi je drago što sam došao ovdje prije izbijanja Trećeg svjetskog rata, pošto ste vi, kako razumijem vrlo agresivan narod. Ali, hoću da skrenem pažnju što se dešava u svijetu u kojem i važne osobe ne čitaju knjige – navodi on.

U tom kontekstu, okupljanje oko knjige i razgovori o knjizi jesu najvažnija stvar koju možemo da uradimo, kazao je Erland Lu, ističući da nam knjige otvaraju nove svjetove, omogućavaju da upoznamo ljude, kulture i prostore koje nikada nijesmo posjetili.

Predsjednik Opštine, Stevan Katić, podsjetio je da  Herceg Novi kao grad pisaca, ima veoma važnu  titulu:

– Nedavno smo otvorili Muzej Njegoševa škola, posvećen vremenu kada je u Herceg Novom učio najistaknutiji crnogorski vladika i pjesnik. Vratili smo u Novi Iva Andrića, oživjevši kuću nobelovca koja je u rekontrukciji – poručio je on.

Povodom 140 godina od smrti, o književnom i političkom djelovanju Stefana Mitrova Ljubiše, govorio je akademik Radomir Ivanović. U poetsko – muzičkom kolažu, naslovljenom po stihu Miroslava  Antića,“Da li sam svuda gdje su mi tragovi…”, dramski umjetnik  Voja Brajović govorio je  odlomke iz djela poznatih pjesnika i proznih autora, uz zvuke gitare prof. dr Uroša Dojčinovića.

Međunarodni Sajam Trg od knjige, koji organizuju Sekretarijat za kulturu u Gradska biblioteka i čitaonica, trajaće do 28. jula.

2 Komentari

  1. Kao po pravilu, loša organizacija — očajno ozvučenje, starijii ljudi stoje, dosadan program, neprikladno raspoređeni štandovi. Ali, lijep ambijent, Belavista, Crkva Sv. Arhanđela Mihaila — donekle izvuku stvar… Sveukupno 2+ ili 3—.
    Mora to bolje.

    18
    4

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code