ŠESTU NOĆ 27. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA OTVARAJU “SVEĆENIKOVA DJECA”

ŠESTU NOĆ 27. HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA OTVARAJU “SVEĆENIKOVA DJECA”

158
0
Podijeli

svecenikova djecaNa Kanli Kuli večeras posljednja dva filma u takmičarskoj konkurenciji ovogodišnjeg filmskog festivala u Herceg Novom. Lijep, hrabar i duhoviti film u srpko-hrvatskoj koprodukciji, a hrvatskog reditelja Vinka Brešana, ”Svećenikova djeca” otvoriće pretposljednje veče 27. HFF, Montenegro film festivala.
Film koji je u Hrvatskoj digao veliku prašinu zbog kritike nekih najbolnijih tačaka katoličke crkve, propraćen je gromkim aplauzima gdje god se prikazivao u regionu. Glavni junak filma je mladi i ambiciozni sveštenik na jadranskom ostrvu, don Fabijan (igra ga Krešimir Mikić) koji, zabrinut zbog pada nataliteta, buši sve kondome u prodaji. To uzrokuje ogroman broj vjenčanja i porođaja. Djeluje idilično, sve dok đavo ne dođe po svoje.

To jeste komedija iz žanra italijanskih i podsjeća na Felinija pošto je riječ o Mediteranu, ali kad se razgrne malo, ta priča ima nešto što se zove drama. Od čovjeka koji gleda zavisi da li hoće da vidi samo komediju ili samo dramu – riječi su dramskog pisca Dušana Kovačevića, o ovom filmu.
A sam reditelj Brešan za film koji je za prvih pet nedjelja vidjelo više od 150.000 ljudi kaže da u Hrvatskoj crkva osuđuje film, ali ga štiti reakcija publike. Kažu da je ovo komunistička zavjera protiv katoličke crkve. Naravno da jeste. Pa opšte je poznato da su Marks i Engels smislili kondom, Lenjin ih je koristio, a Josip Broz Tito je rekao: “Kupujte kondome kao da će sjutra biti rat, a trošite ih kao da će sto godina biti mir”. Iz ovoga se jasno vidi da je svešteničko bušenje kondoma čista komunistička zavjera, ispričao je Vinko Brešan.
Drugo ostvarenje se bavi krizom u Grčkoj, još jednom aktulenom temom, koje prosto izviru na Kanli kuli svih dana filmovanja.
U grčko-italijanskoj koprodukciji nastao je film ”Ćerka” Thanosa Anastopoulosa u kome su neke od scena veoma snažne i nasilne pa su ih filmski kritičari ocjenili kao scene za ”čelične živce”.
”Nevino oko” je naziv večerašnjih šest filmova u dokumentarnom programu, koji će biti prikazani na Belavisti, a sjutra će na istom mjestu u 23.30 biti proglašeni najbolji u ovoj selekciji Vladimira Perovića.
Za studentske filmove ovo je posljednje veče, na kome će se predstaviti sa dva filma studenti cetinjskog Fakulteta dramskih umjetnosti. Isto toliko će pokazati i banjalučke kolege, a sa jednim će se predstaviti Novosađani sa Akademije umjetnosti.
Na tvrđavi Forte mare prikazuje se film ”Dodir greha” (A Touch of Sin) kineskog autora Jia Zhangje koji je nagrađen za scenario na ovogodišnjem Kanskom festivalu za potresnu priču o pogubnim efektima korupcije u savremenoj Kini.

Picerija i restoran

 

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code