ČETVRTA NOĆ 27 HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA – “NOĆ SKUPLJA DVA VIJEKA”

ČETVRTA NOĆ 27 HFF MONTENEGRO FILM FESTIVALA – “NOĆ SKUPLJA DVA VIJEKA”

154
0
Podijeli

skidanje filmDokumentarnim filmom „Noć skuplja dva vijeka”, Njegoš – jedna biografija, crnogorskog reditelja Branka Baletića, dobitnikom nagrade Grand prix na Festivalu filma Jugoistočne Evrope „SEE a Pariz”, počeće četvrto veče 27.Montenegro film festival na Kanli kuli.
Film je prikazan u okviru Evropskog kampusa na Institutu Orijentalnih Jezika i Civilizacija (INALCO) u Parizu, uz prisustvo internacionalne publike i univerzitetskih profesora u oblasti slavistike iz trideset zemalja, ocijenjen je kao izuzetno filmsko djelo dokumentarno -poetičnog portreta Petra Drugog Petrovića – Njegoša. U obrazloženju nagrade navodi se da ovo ostvarenje originalnim filmskim jezikom prikazuje duboke tragove koje je Njegoš ostavio balkanskoj, evropskoj i svjetskoj književnosti. „Noć skuplja dva vijeka”, Njegoš – jedna biografija, biće prikazan od 21 čas van konkurencije, a bilo je predviđeno da se Grand prix Baletiću dodjeli na festivalu.
Nakon toga uslijediće srpski film „S/kidanje” debitanta Koste Djordjevića, premijerno prikazan 16.aprila u Beogradu. Uloge: Marko Janketić, novljanka Dragana Dabović, Nikola Rakočević, Nataša Janjić, Nebojša Glogovac, Ivana Vuković.
Riječ je o tragikomičnoj ljubavnoj priči, sastavljenoj od tri međusobno ispreletene priče koje se odigravaju tokom iste večeri u beogradskoj Savamali i okolini. Pored vremena i mjesta, tu je još jedan zajednički element. Sve tri priče govore o neuzvraćenim/nesrećnim ljubavima.
Treće ostvarenje je italijansko-francuska koprodukcija ”Salvo” Fabia Grassadonia i Antonia Piazzaa, kojima je ovo prvi dugometražni film.
„Vječna žena” naziv je selekcije večerašnjih dokumentarnih filmova koji će biti prikazani na Belavisiti.
Među sedam ostvarenja je i još jedan iz Crne Gore, Marije Perović i Sanje Garić „Neka beskrajna sloboda”.
U amfiteatru Hercegnovskog pozorišta od 22 predstaviće se studenti sa Akadamije scenskih umjetnosti iz Sarajeva sa dva filma, a sa Skopskog Fakulteta dramskih umjetnosti biće prikzana tri filma.
Festivalski pobjednik na tvrđavi Forte mare je „MLADA I LEPA” (Young and Beautiful), Francoisa Ozona. Nominovan za Zlatnu palmu na Kanksom festivalu, film je pokupio sjajne kritike, a riječ je „Hičkokovskom kvazi-trileru” u kome glavna junakinja maloljetna Izabel prelazi put od gubitka nevinosti do izbora da se bavi prostitucijom.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code