Početna Društvo EU donirala 25 000 maski i 15 000 hirurških odijela

EU donirala 25 000 maski i 15 000 hirurških odijela

0

Evropska unija donirala je Crnoj Gori novih 25 000 FFP2 maski i 15 000 jednokratnih hirurških odijela. Pomoć je dodijeljena iz zajedničke evropske rezerve medicinske opreme – rescEU, koja je formirana kao posebna komponenta Mehanizma EU za civilnu zaštitu, nakon izbijanja pandemije korona virusa. Pored Crne Gore, opremu je dobila i Sjeverna Makedonije, a njen prevoz omogućila je Njemačka, saopšteno je iz EU Info centra.

Foto: EU Info centre

„Rezerva rescEU i Mehanizam EU za civilnu zaštitu nastavljaju da dokazuju svoju vrijednost u pružanju pomoći onima kojima je potrebna. Lična zaštitna oprema ostaje neophodna sve dok se borimo protiv korona virusa. Zahvaljujem Nemačkoj što su nabavili i prevezli ovu seriju rescEU opreme“, rekao je komesar za krizno upravljanje Janez Lenarčič.

Generalni direktor Direktorata za vanredne situacije u Ministarstvu unutrašnjih poslova, Mirsad Mulić kazao je da je donacija još jedna potvrda partnerskog odnosa Crne Gore i Evropske unije. Svaka donacija i nova isporuka čine Crnu Goru snažnijom u kontinuiranom odgovoru na ovaj izazov, istakao je Mulić.

Od izbijanja epidemije korona virusa do sada, Evropska unija je Crnoj Gori donirala ukupno 100 bolničkih respiratora, 10 savremenih rendgenskih uređaja i skoro 2 miliona komada lične zaštitne opreme, uključujući hirurške maske, rukavice, kape, zaštitna odijela, kecelje, naočare, navlake za obuću, itd.

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code