Početna Ekonomija Evo, kakvo je stanje kolektora na hercegnovskoj rivijeri, koji još tehnički nije...

Evo, kakvo je stanje kolektora na hercegnovskoj rivijeri, koji još tehnički nije primljen

24

Kapitalni poduhvati, izgradnja kanalizacionog kolektora, zajedno s postrojenjem za preradu otpadnih voda, „teški“ preko 31 milion eura, od početka gradnje  zadaju glavobolje investitoru, izvođaču i građanima Herceg Novog.

Foto: D.O.O. Vodovod i Kanalizacija Herceg Novi

Zadržaćemo se samo na  kolektoru, iako je bez postrojenja u Nemiloj njegova funkcija besmislena. Stanje nije alarmantno, ali nije ni dobro. Funkcioniše u „blagom režimu rada“, jer srećom u januaru nije bilo puno padavina. Ima puno nedostatka koje prije ljeta investitor i izvođač moraju otkloniti, kažu nam u hercegnovskom Vodovodu i kanalizaciji DOO. jer, Portonovi rizort, kao i drugi veliki hotelski kompleksi u Kumboru i Bijeloj se moraju priključiti na novi kolektor.  Iz „Vodovoda i kanalizacije“ održavaju primarnu dionicu Forte Mare-Meljine  već četvrtu godinu, ali još nijeu preuzeli upravljanje kompletnim sistemom.

Izvođač, turska kompanija “Ćeltikćoglu” trebalo je da kolektor završi za dvije godine, odnosno još 2014. godine. Tek lani je završen, ali je u aprilu prethodno Opština morala da plati odštetu zbog prolongiranja radova, od  2,3 miliona eura, da bi Čeltikćoglu okončao posao. Ali kako su izvedeni ti radovi? Hoće li se stanovnici suočavati sa havarijama i izlivanjem fekalija po ulicama i u more i ovog ljeta?

 Otvorena tri havarijska ispusta

Kolektor još tehnički nije primljen i ima dosta nedostataka i problema, potvrdio nam je  rukovodilac radne jedinice  „Održavanje kanalizacije“ u hercegnovskom „Vodovodu i kanalizacija DOO”, Goran Simović.

Obavljaju se periodični pregledi sistema od Bijele do Zelenike, odnosno sedam pumpnih stanica i kritičnih tačaka- šahti, kako bi se ustanovila zapunjenost kolektora i otklonili problemi da bi sistem iole funkcionisao:

-Zapunjenost kolektora je najkritičnija kada je veći obim padavina, što ukazuje na činjenicu da se sami kolektor na više mjesta puni atmosferskom vodom. To je ustanovljeno i pregledom samog sistema. Moja firma po tom pitanju ne može ništa da preduzme, jer još nijesmo preuzeli održavanje i upravljanje kolektorom- navodi Simović.

Ipak, po sugestijama „Vodovoda i kanalizacije“, nešto je i urađeno, na tri pozicije je došlo do otvaranja tzv.havarijskih ispusta, u dogovoru Opštine i izvođača, napominje Simović. Za taj posao angažovan je podizvođač:

-To su otvoreni havarisjki ispusti u Zelenici, u Kumboru, kod plivališta i u Bijeloj, prije pumpnih stanica. Oni služe da rastarete sami kolektor kako se ,uglavnom, atmosferske vode ne bi izlivale na šetalište nego u more- objašnjava Simović i podsjeća da je prošlog ljeta bilo čestog izlivanja fekalija kod jednog lokala na šetalište.

 Otežano čišćenje rešetki i funkcija tablastih ventila

 Periodični pregled sistema odnosi se na čišćenje rešetki na ulazu svake pumpne stanice, ali ekipa Vodovoda i kanalizacije nije u mogućnosti da sve rešetke očisti. Izvođač je na rešetku kod pumpne stanice Kumbor-Zmijice, kod jednog lokala, postavio poklopce velike masivnosti i tonaže i nemoguće ih ručno podići. Treba angažovati kamion sa dizalicom da bi se podigao poklopac i obavilo mehaničko čišćenje rešetki:

Foto: D.O.O. Vodovod i Kanalizacija Herceg Novi

-To je samo jedan od problema, drugi vid problema je što tablasti ventili na dvijema pumpnim stanicama ne mogu ni da se zatvore niti otvore, što znači da su u režimu rada i propusnosti svega 20-30 odsto. Tablasti ventil služi da se ulaz fekalnih voda  u komoru zatvori radi čišćenja, a nakon završetka radova se opet otvore da bi fekalije ulazile u komoru, a prepumpavanjem dalje u sistem- priča Simović.

 Izmjestiti ventilaciju

 Takođe, upozorava on, odušci, takozvana ventilacija na samim pumpnim stanicama je veoma nisko stavljena, pogotovo u blizini ugostiteljskih objekata, pa prilikom rada pumpi dolazi do ispuštanja neprijatnih mirisa. Zato iz Vodvoda i kanalizacije sugerišu da se ventilacija podigne  da vizuelno  ne bi ružila obalu, a i  da se ne bi pojavljivao smrad.

Posljednjih mjeseci  često dolazi i do ispada pumpnih stanica iz sistema, pa je neophodno njihovo ručno uključivanje. To prouzrokuje  veću potrošnju električne energije i račune za struju. Razvodne kutije od pumpi se nalaze na nepristupačnim mjestima, skoro pod vodom, objašnjava naš sagovornik razloge za ispade pumpnog sistema. Izvođač je otklonio taj problem prije 20-tak dana na pumpnoj stanici Zmijice-Kumbor, gdje su ispadi bili najčešći. Međutim , na ostalim pumpama trebalo bi razvodne kutije izbaciti van komora i staviti ih pored elktro ormara.

 Začepljenje u Bijeloj  

Prošle nedjelje je prvi put u Bijeloj došlo do začepljenja na novom kolektoru:

-To je uzrokovano nestručnim betonskim injektovanjem-zaptivanjem cijevi  na šahti da bi se spriječio upliv morske i atmosferske vode. Ostalo je naslaga betona koje izvođač nije mogao da razbije i fekalije ne mogu normalno da otiču, dolazi do začepljenja kolektora  Fi 700, što je veliki profil da bi se začepio- navodi Simović.

 Priključci na novi kolektor

U toku je popis svih priključaka na novi kolektor od kraja Bijele ka Herceg Novom. Biće tačno utvđeno da li je neko nelegalno priključen.

Međutim, sve i da nema nedostataka na kolektoru sa kojima su upozanti investitor i izvođač, koji mora da ih otkloni, činjenica je da su Kamenari isključeni iz kapitalnog projekta. Ostaje, ili da se radi  poseban sistem kanalizacije, ili da i dalje stanonovnici budu vezani za septičke jame, kao i Drenovik i Njivice i druga naselja.

Bijela je pokrivena 80 odsto starom kanalizacijom koja je išla u more, preko osam ispusta, kojih u tom mjestu ima najviše, zato će postojeća mreža morati da se uključi na novi kolektor do početka sezone, samo ako kolektor  prođe tehnički prijem i ako Vodovodu i kanalizaciji bude i zvanično predato upravljanje i održavanje sistema, ističe Simović.

Baošići su oko 50 odsto priključeni  na novi kolektor ,a najalarmantnije je od hotela Max do plivališta i neophodna je izgradnja sekundarnih mreža.

I Đenovići su poikriveni 50 odsto novom kanalizacijom, a Kumbor ima izgrađenu mrežu samo u priobalju. Postoje projekti za sekundarne mreže, ali ih treba revidovati.

U Zelenici je aktuelno priključenje Kutskog polja od Opačice do magistrale i do sezone bi trebalo da to područje bude dio novog sistema, jer preostalo je još 400 m kanalizacije da se završi da bi došlo do spajanja.

Za ruraralna područja, Drenovik, Sušćepan, Ratiševina…potrebni su projekti, mada su manji ili veći kraci sekundarne mreže potrebni i u svakom dijelu opštine, kaže Simović. Podsjeća da u centru grada Ulica Sima Matavulja nema sekundarnu kanalizaciju i dalje se koriste turski kanali. Projekat je napravljen , očekuje se tender za izvođača i trebalo bi da posao bude završen do sezone. Na Podima je u toku izgradnja kanlizacije…

 Za sad, bez odgvornosti

 Podsjetimo da je ugovorima iz 2012.godine kolektor i postrojenje  za preradu otpadnih voda  trebalo d akoštaju blizu 29 miliona eiura, da su  podrazumijevali izgradnju vodovodne i kanalizacione mreže duge 33 kilometra, 11 pumpnih postrojenja, podmorski ispust za  fabriku za preradu otpadnih voda u Meljinama.

Izvođači radova su turska kompanija, Ćeltikćoglu za kolektor  i Mas gintaš, koji je u međuvremenu, napustio postrojenje.  

Vlada je po osnovu ugovora o poravnanju sa Njemačkom obezbijedila 4,2 miliona, Opština Herceg Novi 3,5, a 19,4 miliona eura obezbijeđen je iz kredita i donacije KFW banke.

Radovi na projektu počeli su u jesen 2012. godine, a prema prvobitnim ugovorom bilo je predviđeno da budu završeni 14. februara 2014 godine.

Iako je iz lokalnde uprave najavljeno da će biti pokrenuta odgovornost  zbog kašnjenja radova do toga još nije došlo. Da su bar urađeni kako treba, bez ovoliko nedostataka i problema.

24 Komentari

 1. ljubomora je cudo.Napovrljali ste se na gospodu Durovic za kolektor,koja nema veze sa njegovom izgradnjom,a zaista odgovorne ste zaboravili.Da je strucna i odgovorna ISTINA je.da pojedinim kolegama zato smeta ISTINA je.Da joj nisu ni primac,to je najveca istina.Pa vi i dalje lajkujte kako ste zaduzeni.

  6
  182
 2. Da bi se u Kumboru-Zmijica podigli poklopci teški nekoliko tona potrebno je angažovati kamion sa dizalicom. Ha ha ne zna se ko je luđi od koga !!!!

  150
  4
 3. Na kraju kad se pročita cijeli tekst može se zaključiti da je svašta nabrojano i ispričano ali bez ikakve strategije i konkretnih poduhvata ,koji bi doveli do rješenja.Zašto smo mi jedini grad na Mediteranu koji rješava pitanje kanalizacije skoro cijelu deceniju.Gotovo svi primorski gradovi u Evropi su taj problem već davno rješili. Šta je teško onda otići u neki sličan grad u Francuskoj ili Italiji i jednostavno uraditi to kao i oni. Ne ,vi hoćete da još više mrsite problem i novac usmjeravate na pogrešnu stranu, ali, što vama izgleda jako odgovara.

  20
 4. Da li je Doklesticka ili Djakovicka dosla na “briljantnu” ideju da mimo projekta otvori havarne ispuste kanalizacije nama na rivijeru? Da se mi kupamo u fekalijama na rivijeru .e nece moci prijatelji dok je nas kumborana!

  162
  1
 5. ONA DJUROVICKA KOJA JE NAJKRIVLJA I KOJA NAS STALNO LAZE I DEZINFORMISE, PUTUJE U BRISEL DA SE ZALI NA MILA,I REKLAMIRA SAMU SEBE ,MISLI DA JE OVI NISU PROVALILI – SRAMOTA ,JA SE NE BIH VISE POJAVLJIVAO U POLITICI

  184
  6
 6. pa zasto se ceka sa sekundarnom mrezom u kumboru , zasto ne prikopcate bar prvi red kuca.
  Ogroman clanak ali na kraju izio vuk magarca . citavu zimu vrhunsko vrmee i vi projekat niste priveli kraju.

  143
  1
  • kumbor@ ne boj se nece nista uraditi ,ali hoce obecavati, evo trecu godinu za redom,komplet opstina izlazi u Kumbor i obecava rad na sekundarnom kolektoru-ne znam ko im vise vjeruje, ali nema veze idu oni prvi na litije ,i tako ce narod >srpski>glasati kao i uvijek -glumatati opoziciju i ugrozenost!!!

   119
   4
   • izlazak na litije nema nikakve veze sa radom na kolektoru, to im je jedina pozitivna stvar u citavom mandatu.
    Bolje da izlaze nego da sijede u gato i slikavaju ko je izasao nedeljom

    15
    74
 7. Opstinari veze sa vezom nemaju to su sve partijske figure i individue!
  Od sredjenoga grada su napravili vasar tako makar tu nemogu da se krive dps
  Strasno tolike desetine miliona a sve sheet!

  127
  8
  • Sta mislis preko koje partije je radove za celticoglu izvodio semper niksicki, koji je prije toga prodavao cijevi i sad najednom mu dato da izvodi radove u vrijednosti od tolikih miliona? I koji je odgovoran za tolike propuste u kvalitetu. naravno na kraju svega dje su otete pare od gradjana stoje braća Đ. uz pomoc svojih poslusnika koji znaju da nista ne znaju pa jedini nacin na koji mogu da opstanu je da slijepo slusaju.

   106
   13
 8. Gradjani traze da se saslusa Djurovicka jer je puno obecavala i na kraju se vidi sta je uradila svim gradjanima, nego kad ce vise izsbrat Presjednika Skupstine?

  114
  6

Ostavite komentar

Please enter your comment!
Please enter your name here

*

code