Evo, ko se sjetio starih, saznajte što je “GeriARTrija”

Evo, ko se sjetio starih, saznajte što je “GeriARTrija”

0
Podijeli

Nevladino udruženje Urban Nova do kraja godine iniciraće određene aktivnosti za  socijalno uključivanje starijih osoba. Osmišljene kreativno-rekreativne i terapijske aktivnosti za starije sugrađane biće realizovane u okviru projekta “Gerijartrija” koji su podržali Evropska unija, Austrijska agencija za razvoj, kao i austrijski i crnogorski Crveni krst, najavljuju iz ovog udruženja.

Osnovni cilj projekta “GeriARTrija” je podsticanje inovativne usluge za starije osobe u Herceg Novom, sa fokusom na kreativno provođenje slobodnog vremena i zdraviji odnos prema starosti.

Picerija i restoran

“Crna Gora spada u evropske zemlje sa visokim indeksom starenja. Kretanje broja starijih građana iznad 60 godina, u odnosu na ukupan broj stanovništva, kontinuirano se povećava godinama unazad, što potvrđuju postojeći statistički podaci – grupa lica sa preko 60 godina starosti u 1953. godini iznosila je 10,42% ukupnog stanovništva, u 1991. 12,78%, a 2003. godine taj procenat iznosio je 16,67%. Prema rezultatima popisa stanovništva iz 2011. godine u Crnoj Gori živi 620.029 stanovnika, od čega je 18,3% starih građana preko 65 godina, što potvrđuje tendenciju starenja stanovništva. U posebno teškom položaju su opštine Herceg Novi i Kotor, u kojima je udio starih građana preko 65 godina oko 22%. “ – navodi se u analizi primjene strategije razvoja sistema socijalne zaštite starih lica 2013-2017.

Po izjavama u medijima, više od pola ukupnog  broja penzionera u Herceg Novom imaju primanja ispod socijanog minimuma, a neki i manje. Poražavajući je broj onih koji nemaju krov nad glavom, a mjesno Udruženje penzionera Herceg Novi nema adekvatan prostor za kvalitetno provođenje slobodnog vremena svojih korisnika.

Iz udurženja Urban Nova pozivaju zato sva zainteresovana udruženja penzionera, nevladine organizacije, volontere, mlade, kao i ostale građane dobre volje da se jave na mail: urbannova.mne@gmail.com  ili na broj telefona 069/319-899 kako bi što bolje  utvrdili prave potrebe starijih sugrađana i na najbolji način iskoristili program za koji su obezbjeđena sredstva.

Nema komentara

Ostavite komentar

*

code