Evo, šta su učesnici izbora u Herceg Novom odgovorili na vaša pitanja...

Evo, šta su učesnici izbora u Herceg Novom odgovorili na vaša pitanja (2. dio)

4168
39
Podijeli

Protekle nedjelje čitaocima našeg portala dali smo mogućnost da postave pitanja političkim partijama i listama.

Redakcija Radija Jadran je odabrala najinteresantnije i najčešće postavljene dileme i pitanja i proslijedila ih partijama, koalicijama i grupama građana, učesnicima lokalnih izbora.

Picerija i restoran

Evo, drugog dijela vaših pitanja i njihovih odgovora:

Pitanje za Branka Crnogorčevića (DPS): Da li je istina da si kao predsjednik mjesne zajednice Kumbor za godinu dana spržio 25.000 eura koliko prethodni predsjednik priča da ti je ostavio na računu ?

– Nije tačno da sam spržio sredstva. Tačno je da smo gotovo tri puta veći iznos od navedenog uložili u MZ Kumbor. Od značajnijih projekata, izdvojio bih rasvjetu, uređenje zelenih površina, rekonstrukciju parka, izgradnju teretane na otvorenom, sanaciju boćarskog terena, projekat i dobijanje građevinske dozvole za Kapelu u Kumboru, itd. Borićemo se da iz godine u godinu obezbjeđujemo sve veći budžet kako bi ispunili zahtjeve građana i obezbjedili im što kvalitetniji život u Kumboru.

Da li gospodin Katić vidi sa svog prozora stanje Blatne plaže i Titove vile te ul. Dr. Svetozara Živoinovića i da li ima konkretne planove u vezi istih? Jedan sad bivši gradonačelnik je rekao jednu divnu rečenicu: ”Treba krenuti od svog dvorišta!” Mi smo naša očistili vi nastavite.

– Naravno da vidim stanje pomenute plaže, vile i ulice. I da mi taj pogled sa mog prozora ni malo ne prija. Mogu da kažem da je ‘dvorište’ svakog člana Demokrata čisto. Prečisto. Što se tiče konkretnih planova za adaptaciju i rekonstrukciju gore pomenutih, Demokrate će učiniti da se oni sprovedu u djelo, jer i sami znate koliko se zalažemo za očuvanje i ulaganje u infrastrukturu cijele opštine. Ipak, problem koji pominjete je rješiv, ali malo složeniji, iz razloga što je to nadležnost Morskog dobra, koje je, uz zakupce, dužno da se brine o uređenju plaža ili, makar, da vrši kontrolu. Kako to čini, eto vidite i sami.

Za Dušana Radovića, Kome plaćate vez za trajekt na Zmijicu i oćete li ga maknut prije sezone i kome plaćate vez za gliser u kumborskom mandraću ?

– Dušan Radović nije u posjedu ni jednog broda od maja 2016. godine.

Za Demos. Gdje je gospodin Lekić?

– Predsjednik Lekić i ostali funkcioneri su svakodnevno uključeni u kampanju u Herceg Novom. Opštinski odbor, uz svu autonomiju koju ima, svakodnevnom komunikacijom sa predsjednikom Lekićem dogovara dalje poteze u kampanji.

Za SNP. Bili ste na vlasti pokazali ste koliko znate i šta nudite. Zašto se sada pravite i obilazite građane da ih pitate koji su im problemi. Ponašate se kao da niste bili ovdje i da te probleme niste vi napravili nego neko drugi pa se sada pojavljujete kao spasioci grada.

– SNP je ponosan na 14 godina časnog upravljanja Novim. Za to vrijeme, Novim se upravljalo iz Novog, a u prethodne dvije godine iz neformalnih centara moći iz Podgorice.

Naravno, ne bježimo ni od odgovornosti. S druge strane, razumijemo one koji nam traže mane. To su najčešće oni koji vide trun u tuđem oku, a u svom ne vide balvan.

Za DPS. Oćete li pred izbore asfaltirat onaj komad magistrale u Zelenici … i koji je ministar planirao da to svečano otvori?

– Podsjetiću Vas da je ugovor o kolektoru potpisan 2012. godine i da je cio posao trebao da bude gotov 2015. Pitanje je trebalo postaviti onima koji su bili zaduženi za realizaciju ovog projekta. Što se nas tiče, obnova i izgradnja infrastrukture jedan od naših prioriteta. Kvalitetna infrastruktura je bitna za razvoj turizma, bolju komunikaciju, investicije, što su sve oblasti od kojih zavisi kvalitet života svih građana Herceg Novog, i mi ćemo dati naš puni doprinos razvoju infrastrukture.

Za Građansku listu za Herceg Novi – Mišo Škobalj. Kada ćete konačno priznati da ste vi u stvari desna ruka DPS?

– Pitanje nije baš najjasnije, ali nemamo i nikada nećemo imati problem da “priznamo” bilo šta što je istina. Na podmetanja, laži I niske udarce naših političkih konkurenata nećemo odgovarati (Odgovor: Aleksandar Škobalj)

U programu Novske liste piše da će formirati biznis inkubatore. Mogu li da pojasne šta to znači? Imam ideje za posao da li je to pomoć kod realizacije.

– Trenutni trend u svjetu je razvoj malih i srednjih preduzeća. Preko 80% novih radnih mjesta  otvara se upravo na ovaj način, pa su ona od presudnog značaja za razvoj kompletne privrede. Biznis inkubator je projekat koji podržava otvaranje i razvoj upravo takvih preduzeća. On treba da pruži pomoć u pokretanju inovativnih i kreativnih ideja ljudima koji su spremni da rade, ali nemaju početni kapital. Ta pomoć se ogleda  u ustupanju prostora i neophodne opreme za obavljanje djelatnosti,  kao i u stručnoj , pravnoj i administrativnoj podršci. Statistika pokazuje da najčešće novoformirana preduzeća propadaju u prvim godinama poslovanja, jer osnivači sav svoj elan i entuzijazam, koji bi trebalo da upotrebe na razvoj same poslovne ideje, koriste na savlađivanje problema iz oblasti administracije, zakonske regulative i marketinškog predstavljanja. Biznis inkubator im olakšava ove probleme jer više nisu prepušteni sami sebi, već imaju kompletnu podršku na jednom mjestu. Praksa u svjetu  je da je prve godine upotreba poslovnog prostora i usluga  besplatna, ili da  korisnik pokriva dio troškova: telefon, struju, internet… U nekoliko etapa, u skladu sa razvojem preduzeća i unaprijed definisanim pravilima,  korisniku se povećava nivo participacije u pokrivanju troškova, do trenutka kada korisnik počinje samostalno da izmiruje nastale troškove i tržišnu cjenu korišćenja poslovnog prostora. Ovo nije naš izum.  Inkubatori su nastali 80-tih godina u Engleskoj i Njemačkoj, a nakon toga su postali veoma važan element razvoja preduzetništva u Evropskoj Uniji. Biznis inkubatori su prisutni i u Crnoj Gori. Još 2005. godine Direkcija za mala i srednja preduzeća je izradila studiju sa smjernicama za formiranje biznis inkubatora. Oni su već otvoreni u Baru još 2010. godine, u Podgorici 2015. , u Beranama 2016., …
Kako u praksi postoji čitav dijapazon različitih vidova biznis inkubatora, mi smo u svom program za područje Herceg Novog predvidjeli dva različata. Jedan bi bio klasičan biznis inkubator za start up preduzeća koja su orjentisana na proizvodnji novih roba i usluga baziranih na tehnološki čistoj industriji , a drugi bi bio umjetnički inkubator baziran na afirmaciji  i promovisanju mladih umjetnika iz Herceg Novog. Smatramo da Herceg Novi ima i potencijal i mogućnost za pokretanje ovakvih projekata.

Za Demokrate. Ko vas finansira za ovakvu kampanju, moćniju od Dps-a? Ljudi ili kriminalci?

– Finansiramo se iz svojih budžetskih sredstava i od donacija naših članova i simpatizera, a svaki cent koji imamo ulažemo u našu partiju i kampanju. Naše finansije su čiste kao suza. To ne kažemo mi, već DRI i Agencija za sprječavanje korupcije. A koliku odgovornost osjećamo prema građanima, pokazuju i naši poslanici, odricanjem od službenog automobila i troškova goriva, kao i troškova za mobilne telefone. Takođe, oni još od januara svakog mjeseca odvajaju dobar dio svoje zarade za obnovu škola na seoskom području po Crnoj Gori. Uostalom, sve se ovo može lako provjeriti i, vjerujte, precizno se provjerava. Kad bi i ostali što se toga tiče bili kao Demokrate, druge bi nam pjesme pjevale. Da bilo ko drugi finansira Demokrate, zar stvarno mislite da bismo mi imali slobodu da pogledamo svakoga u oči i kažemo mu što mislimo i da budemo politički subjekt koji je otvorio daleko najviše slučajeva pred tužilaštvom od svih drugih? Zar mislite da bismo mogli da vodimo samostalnu politiku kao sada? Zato, samo razmislite, ne dozvolite da i Vas obrlate neistine šaptačkih divizija i izmišljotine iz udbine kuhinje.

Za Crnogorsku. Kažete da ste Crnogorska zato što smo u Crnoj Gori. Dobro ajde. Onda kažete da ste za ustavna prava građana. Treba li sad mi da čitamo Ustav ili vi to možete pojasniti? Kako nam onda isključe struju i vodu? Kako ćete to na lokalnom nivou da riješite?

–  Kada kažemo Crnogorska, mi govorimo o svojoj državi. Smatramo da zajednički rad na stvaranju građanske države Crne Gore kao zajedničkog doma svih njenih građana treba da bude obaveza svih političkih i društvenih aktera. Naše središnje interesovanje tiče se toga kako da osnažimo principe i vrijednosti koji nas spajaju. Želimo da podstičemo građansku integraciju i razvitak naše države. Uvijek naglašavamo principe i vrijednosti koji nas spajaju. Mislimo da je u političkom polju Crne Gore nedovoljno ovakvih političkih poruka i budući da smatramo da je osnovni interes jaka i stabilna država, odlučili smo da ime naše partije jasno asocira na ime države.

Za Bokeljski demokratski savez. Šta vas je navelo da postanete satelit DPS-a?

– Nismo ničiji satelit. Nemamo nikakve veze sa DPS-om. Iz naših javnih nastupa, mogli ste primjetiti da im nismo naklonjeni. Kako bismo i bili, kada za većinu onog što kritikujemo, oni su najviše odgovorni. Sa njima nećemo u bilo kakve koalicije.

Posebno nas je u tom smislu zaboljela izjava g-dina Sava Marića iz Novske liste, iznijeta u emisiji “Načisto”. Doktor, kojeg jako cijenimo, bi trebao da zna naše ime. Mi smo Bokeljski demokratski savez. Autohtono i nezavisno udruženje iz Herceg Novog. Udruženje koje se finansira od ličnih sredstava svojih članova kojima je Boka najmilija. Udruženje koje nema centralu u Podgorici i koje nikom ne polaže račune.

Smatramo da mi, domaće građanske liste, treba prvenstveno da sarađujemo. Voljeli bismo da se i ostali učesnici izbora izjasne da li im je koalicija sa DPS-om prihvatljiva. Da građani znaju ko je gdje i od koga šta mogu očekivati.

 

Radio Jadran će nastaviti narednih dana da plasira odgovore učesnika vanrednih izbora na svom portalu, s tim što obavještavamo da od dvije liste još nijesmo dobili odgovore na pitanja čitalaca.

39 Komentari

 1. Sramno je da DPS sinoć nije poslao nekog da učestvuje u debati kod Perice.Ili se Pero prepao ili je DPS tako odlučio?!Uglavnom to je SRAMNO!
  A,imali su koga poslati,jediunog pravog,a to je Radman.Čovjek je u više navrata,u raznim javnim nastupima, dokazao da može da se nosi sa bilo kim.
  5  0
 2. Pitanje za debatu od sinoc g krusu Dusanu….1.Dok ste bili u vlasti ljetos donijo si odluku da je titova vila zelena povrsina pa posle 15 dana si dobio poziv budva podgorica i licno naredio da se izda resenje za rad Luna Parku na zelenoj povrsini …..nedaj boze da nam opet budes u vlasti….
  2  1
 3. Zar DPS nije imao nikog da zamjeni Porobica da sjedne sa ljudima il imsju strah da šalju letace i spijune da DUSKA RADOVICA pogleda u oci-))))))PS IMALI SU IZ ZEL DOSTA AKTIVISTA DA PTOSETAJU DO PERICE
  4  1
 4. Moka se zacudio :)) bez ikakvih zlih namjera mogzemo li znati koja je karijera Aleksandra Skobalja i koliko je duga pa da vidimo ima li mrlja? Veliko postovanje za njegovog oca.
  4  1
 5. Pričao sam sa dosta mojih prijatelja i začudio sam se koliko će ljudi na ovim izborima glasati za Grđansku listu i Aca Škobalja. Aco sigurni smo da ćeš opravdati naša očekivanja.
  5  15
 6. Prije svega zahvaljujem radio Jadranu što je korektno prenio sva pitanja i pribavio nam odgovore.Moja porodica i ja nikada do sada nismo glasali DPS.Pokojni tata nazdravlje svima nama bio je SNP u ono doba kada je Bulatović bio nešto gore.U to doba smo bili Srbi ,pa smo onda bili za zajedničku državu,pa smo onda bili za dio Snp-a koji je postao dio ne znam čega ,ne zamjerite.Tata je u međuvremenu umro vjerujući da je časno branio državu ,vjeru i porodicu ne shvatajući da je do njega bilo samo ovo poslednje.
  Ovoga puta glasaću DPS u Herceg Novom ,na republičkom nivou neću.Evo zašto sada u HN .
  Kao prvo shvatila sam da partije čine ljudi a ne predznak partije,a htjeli mi to priznati ili ne vrh liste DPs ovaj put čine časni ljudi . Ne kažem da drugi nisu časni ali su manje obrazovani i sposobni.
  Onda mislim da je pravedno da baš oni sve ono što su njihovi na republičkom nivou naporavili loše isprave
  Mislim da se opozicija već sada toliko svađa da se nebi mogli uopšte dogovoriti,nego bi izbore imali za 6 mjeseci
  Zašto ne opoziciju
  Zati što skidaju Mila 27 godina i po meni ne govore istinu.Oni ne žele da ga skinu nego da budu kao on.Ovaj mali Bečić sigurnim korakom istim putem.
  DF me zbunjuje kao misaono biće duže vremena.
  Ove male partije treba podržati tipa Novska lista,mali Škobalj,Crnogorska ,Demos nebi li možda za koju godinu stasali i postali ozbiljni oponenti koji se bore za grad.
  Zašto ne SNP?Zato što su prevarili tatu,a on nas.
  Sve u svemu u ovom trenutku ,a samo on i postoji od dva zla biram manje,jer sam odrasla i shvatila da partije čine ljudi kao i grad.Ako bi svako od nas nakon izbora podsjećao na obećanja po pitanju opšteg dobra i grada ,a ne trčao za sebe lično i gradu bi bilo bolje.A onda i svima nama.Na kraju krajeva baš me briga za Mila,nije ni njega briga za mene,al me briga jel grad vodi pismen ili nepismen čovjek.
  12  12
 7. Aleksandar Škoblj Novljanin koji nema mrlje u karijeri. Dosta nam je DPS i ostalih, Novi treba da postane ono što je uvijek bio grad zelenila, kulture i dobrih ljudi. Aco domaćine uz tebe smo.
  4  16
 8. Novskoj listi je sinoć duvala promaja u Dvorani park. Neće lokalni narod da glasa za jednog od bivših 5 potpredsjednika Opštine (Subotić). Za bivšu Načelnicu društv.djelatnosti (Doklestić). Treba glasati za listu br. 1 Bokeljski demokratski savez. Oni su novi i okrenuti su isključivo Boki, a ne Podgorici.
  3  15
 9. Čitajući ove vaše jadne komentare,nije ni čudo što nam je ovakav grad,a i ljudi u njemu…zapušten,ne umiven,bez ozbiljnih hotelskih kapaciteta,a ljudi zli,pakosni,jadni i čemerni…
  Građanska lista za HN-Mišo Škobalj,biće veliko pozitivno iznenađenje ovih izbora,njima narod vjeruje,imaju široku podršku od Kamenara do Sutorine. Zaokružite broj 6 !!!
  4  19
 10. hajde poggledajte moju analizu I ZAPAMTITE:
  DPS:13
  DF:8
  Demokrate:5
  SNP:2
  SDP-URA:2
  Izbor:1
  SD:1
  Novska lista:1
  Crnogorska:1
  Miso Skobalj:1
  7  19
 11. @paka
  pročitaj pa onda govori nekome da lupa…ja sam govorio o procentima dobijenih glasova u HN nisam pominjao broj mandata…dakle još jednom pročitaj…smisleno….pišem o HN
  evo ti link da još jednom utvrdiš
  http://izbori2016.me

  pročitaj dobro
  p.s. nisam demokrata promašio si ceo fudbal
  3  2
 12. Ajmo realno,ko je reko Dps-u ljudi uzimamo na nasa ledja,krst izdajnika.Da uradimo nesto za grad,vi ste vlast u drzavi imate vladu,mozete pomoci ako hocete.Posle dvije god,da li smo vam sansu gospodo niste nista uradili u budzetu nema Novog,al ima Plav,Gusinje,Rozaje.Trpimo vas,vase spijune i dovidjenja.Ko nudi program,koji je lokalni i ne prica o Nato-u Rusiji,i nekim drzavnim problemima.Izbor zato cu broj 11
  11  8
 13. Svi učesnici izbora na bilbordima su sa odborničkim kandidatima, osim DCG. U početku je bio samo Katić, ali je i njega Bečić sklonio i ostavio sebe. Zašto? Pa ako ste ukapirali da je on promašaj, zašto si ga izabrao moj Alexa? Ostavio si sebe na bilbordima kao da si ti Novljanin. Oceš li ostati posle izbora da zivis i radis u Novome?
  23  1
 14. SRKI
  Ovi podaci za izbore u oktobru 2016g nisu tačni. Vidi se da si član demokrata. Svi ste isti, izmišljate sve živo.
  DPS je uzeo 36 mandata, DF 18, KLJUČ 9 , Demokrate 8, SDP 4, SD 3, BS 2, Albanci 1.
  Provjeri na sajtu RIKa i ne izmišljaj više.
  6  6
 15. LJUDI AKO MISLITE SEBI DOBRO I HERCEG NOVO CRNOJ GORI ONDA GLASAJTE ZA DPS TU SE JEDINO MOZEMO SPASITI!!!!!!!!! SVE OSTALO SU ZABLUDE I ILUZIJE!!!!!! ZATO U NEDJELJU PAMET U GLAVU!!!!!!!! DPS TO JE TO!!!!!!!
  11  23
 16. Pitam se kako je moguce da Novljani ne znaju od toliko losih da izaberu najmanje lose? Mogu li Novljani izabrati gradjanske liste da budu vlast?Zar ce Sdp u zagrljaj Andriji Mandicu?
  5  5
 17. Novljani ajde da malo razmislimo i izaberemo ljude koji znaju da rade. Građanska lista za Herceg Novi-Mišo Škobalj, Aco Škobalj mlad čovjek koji želi dobro ovom gradu.
  10  26
 18. evo malo istorije
  prošli lokalni izbori
  Izašlo 16,479 + 445 (pismo) ukupno 16.974
  DPS – 6.029
  Izbor – 4.216
  SNP (koalicija) – 3.936
  NL – 893
  SDP – 880
  i dvije stranke koje nisu prešle cenzus

  i na lokalnim izborima 2014 i republičkim 2016 u HN je izašlo 68% birača
  na republičkim DPS je uzeo 35%, Demokrate 13,9%, SDP 4,1%,Koalcija (snp,demos,ura) 12%,DF 28%, SD 2,1%

  tako da,tom logikom…kad se razbiju neke koalicije…
  DPS ostaje na istom ili raste
  NL i SDP isto ili rastu
  Izbor neće ponoviti prošle lokalne ali će sigurno uzeti dovoljno
  Demokrate uzimaju opet lavovski dio
  DF ne vjerujem da će % sa republičkih ali opet sasvim dovoljno
  što dalje implicira da ovi ostali staju pod jedan maslačak
  14  3
 19. Bravo Aleksandre Škobalje, jedini si od svih ovih što ne priča bajke i zna kako žive obični Novaljani. 7.maja zato Novljani izaberite pravog čovjeka.
  8  24
 20. Zacudujuci je nagli pad podrske koje su u jednom momentu imale Demokrate. Gledam danas u gradu, ljudi se sklanjaju od njih, posrpduju se, ignorosu. Velika masinerija radi u prazno.
  24  2
 21. Bečić će kao nosilac liste sigurno biti gradonačelnik ,ili on bješe iz PG.A da Katić će biti gradonačelnik. J…. smo ježa
  24  6
 22. Svi bi oni da nemaju ništa sa DPS-om ,ali kad hvali para i nemogu i ne umiju sami onda im treba Podgorica i DPS i odma okrivljuju iste. Zato sve prevare koje pripremate i manipulišete građanima da vas niko ne finansira -LAŽ je.Demokrate već demonstriraju silu na bilbordima, što nije viđeno nigjde u civilizaciji ,a ne kulturno obilaze i dosađuju na svačija vrata, Đuka je blago pri njima. Zajedno sa frontom će te bar ova sela obići i odnijeti im malo brašna i kafe pred izbore, dobro bi bilo da im se sjetite i posle.
  11  4
 23. @ H,
  Nemam namijeru da branim nekoga, niti sam politicki naklonjen ka nekoj od partija, ali kad ste pomenuli to da covijek nema dana radno staza.
  Nisam upucen u to ali ako tako kazete recimo da vam vijerujem.
  Mozete li vi meni onda reci koliko je presjednik partije DPS imao radnog staze kad je dosao na vlast prije 27godina? Ako vec pominjete cinjenice onda budite spremni i to da otvoreno kazete.
  14  9
 24. Odakle onda vama demokratama motiv za promjene kada imate toliko novaca da iz sopstvenih dzepova finansirate ovako enormno skupu kampanju? Sta ce vam promjene kada ste tako bogati?
  Bokelji srecni sto ih je neko pomenuo!
  A. Skobalj i predsjednik i nosilac i sekretarica i jedini glasac svog udruzenja!
  27  22
 25. Postovane Novljanke i Novljeni, ne zaboravite da je Aleksa Becic covjek koji nema dana radnog staza, on nema ni znanje ni iskustvo, ne zaboravite da je on taj koji je PODIJELIO i unisti snp, sta on moze da uradi-NISTA, sta uije da uradi – PONOVO NISTA!!!!!
  Zbog svega nevedenog i nogo toga nenavedenog, SEDMOG MAJA PAMET U GLAVU OLOVU U ROKU I ZAOKRUZITE BROJ TRI(3), jer je DPS JEDINI SIGURNI IZBOR.
  SIGURNIM KORAKOM, ZIVJELI
  32  32
 26. Pogledajte Tivat i porto Montenegro , takav Novi mi želimo da bude. Becic prica o podjelama a upravo je on taj koji je podijelio Snp i dalje dijeli…..Zato dragi gradjani pamet u glavu i sigurnim korakom zaokruzite br.3. DPS do pobjede !!!!!!!!!!
  23  38

Ostavite komentar

*

code